Covit19 krizi insanları ülke sınırları içine hapsetti. Şimdi herkes yaz tatili yaklaşırken, Türkiyeye tatile gidebilecek miyiz diye soruyor. İşte hava ve karayolunda son güncel durum.
ALMANYAnın koronavirüs salgını nedeniyle AB ülkeleri de dahil dünya çapında 15 Haziran tarihine kadar seyahat uyarısı var. Ancak Almanya seyahat uyarısını kademeli olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Dışişleri Bakanı Heiko Maas 15 Haziran tarihinden itibaren 27 AB ülkesi, İngiltere ve Schengen bölgesi İsviçre, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein olmak üzere 31 ülkeye seyahat uyarısını kaldıracaklarını açıkladı. Maas, İnstagram üzerinden katıldığı canlı yayında Almanyadan AB ülkelerine konulan uçuş yasağının da kaldırılacağını, AB dışında Türkiyenin de içinde bulunduğu üçüncü ülkelerle uçuş yasaklarının kaldırılması için de uğraştıklarını belirtti. Bu konudaki kararın Türkiyedeki koşullara bağlı olacağını söyleyen Maas, plajlarda, otellerde uygulanan hijyen kuralları ve koronavirüs vaka sayılarına bakacaklarını kaydetti.
UÇAK SEFERLERİ
Almanyanın Türkiyeye uçuş yasağı konusunda kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor. Uçuş yasağının karşılıklı olarak kaldırılması konusunda Türkiye-Almanya arasında sıkı müzakereler sürüyor. Uçuş yasağının ne zaman kalkacağı konusunda kesin bir tarih yok. Bu nedenle havayolu şirketleri seferlere başlama tarihini devamlı erteliyor. THY iç hat seferlerini durdurma tarihini 4 Haziran, dış hat seferlerini ise 10 Hazirana kadar uzattı. SunExpress Türkiye ve Türkiyeden tüm dış hat uçuşlarını 3 Haziran da dahil erteledi. Dalaman ve Bodruma dış hat uçuşları ise 15 Hazirana kadar askıya alındı.
FARKLI BİR YOLCULUK
Uçuş yasağı Haziran ortasına doğru kalksa bile bu eski bildiğimiz bir uçak yolculuğu olmayacak. Yolcular maske takmak zorunda olacak. Maske kullanmayanlar havalimanlarına alınmayacak. Karşılama ve uğurlama için gelenlerin terminal binasına girişlerine izin verilmeyecek. Havayolunu kullanacak yolculardan koronavirüsle ilgili kişisel bilgiler havayolu şirketlerinden istenebilecek. Yolculardan uçuşları öncesinde havayolu şirketlerine Türkiye sınırları içerisinde ikamet edecekleri adres ve bilgiler de istenecek. Havaalanı ve gümrük kapılarında corona testi uygulanacak. Ancak testin herkese mi yoksa tesadüfi kurala göre mi yapılacağı henüz belli değil. Yanlış beyana cezai yaptırımlar uygulanacak. Pegasus Havayolları CEOsu Mehmet Nanenin BBC Türkçeye verdiği bilgilere göre yolcuların uçağa binmeden önce havalimanlarında kontrol noktası kapısında termal kameralarla vücut sıcaklığı ölçülecek ve maske kontrolü yapılacak. Başlangıçta çay ve kahve servisi olmayacak. Sıcak yemek servisi de belirli bir süre yok. Sadece paketlenmiş sandviç türü yiyecekler sunulacak.
KARAYOLU NE DURUMDA?
Türkiyeye karayolu yolculuğu da şu anda çok zor ve belirli şartlar altında sadece transit geçişler mümkün. Güzergâh üzerindeki ülkelerde Büyükelçiliklerimizden aldığımız bilgilere göre uygulamalar şimdilik şöyle:
Avusturya: Öncelikle Almanya-Avusturya sınırında kontroller var. Avusturyaya girişte zorunlu negatif koronavirüs şartıyla girişe müsaade ediliyor.
Slovenya: AB vatandaşları ve bu ülkelerde oturum izni bulunanlar, son 14 gün içinde AB dışına seyahat etmemiş olma koşuluyla karantinadan muaf olarak ülkeye giriş yapabilecek.
Hırvatistan: AB ülkelerinde uzun süreli oturumu olan Türk vatandaşlarının transit geçişleri halihazırda mümkün.
Macaristan: Sırbistana açılan Röszke sınır kapısı her gün saat 10.00-22.00 arası açık. Transit geçişler izinsiz mümkün. Ama yolcular koronavirüs sağlık kontrolünden geçmek zorunda. Fakat test zorunluluğu yok.
Sırbistan: AB ülkelerinde oturumu olanların transit geçişleri mümkün.
Bulgaristan: Sadece Avrupadan Türkiyeye transit geçişler mümkün. Bunun için giriş kapısında yolcunun karantinada bulnmadığına, koronavirüs taşımadığına dair soruları içeren bir taahhütname doldurup imzalaması gerekiyor.
Slovakya: Sınırkapıları Slovakya vatandaşları ve ülkede oturma iznine sahip olanlar dışındaki şahıslara kapalı. Sadece TIR kapısı açık.
Çek Cumhuriyeti: Transit geçiş bir defaya mahsus mümkün. Ancak önceden büyükelçilik üzerinden İçişleri Bakanlığına nota gönderilmesi gerekiyor. Başvuruda geçiş tarihi, giriş ve çıkış kapısı, izlenecek güzergâh, araç plakası bilgileri yanında pasaport fotokopisi ve koronavirüs test sonucunun sunulması gerekiyor.
Kuzey Makedonya: TIR trafiği dışında araç ve yolcu trafiğine kapalı.
Yunanistan: Yunanistan-Türkiye sınırı kapalı. Yunanistana girişte 14 gün karantina uygulaması mevcut.
Türkiye: Tüm bu güzergâhların sonunda Kapıkule ve İpsala kapıları araç ve yolcu trafiğine şu an kapalı.
Tüm bu bilgiler sadece mevcut durumu içeriyor. Sınırlardaki uygulamalar koronavirüsle gelişmelere göre hızlı değişebiliyor. Yeni güncel gelişmeler üzerine de okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.
Kaynak: Hürriyet
Avrupa Haber
M.Seren