KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 24 Kasım 2019 18:49

Sıcak Şarap Tarifleri,Şarabın Faydaları Nelerdir?

Sıcak Şarap Tarifleri,Şarabın Faydaları Nelerdir?
Meyvelerden ve özellikle de üzümden elde edilen şarap, fermantasyon sonucu alkol içeriği kazanmaktadır. Yani üzümün mayalandırılması sonucu üretilen şarap, aslında bir üzüm suyudur ve kırmızı, beyaz ya da pembe renklerde olabilmektedir.


2-3 yemek kaşığı şeker 
300 gram kuru üzüm 
50 gram soyulmuş badem 
200 gram kuru incir 
35 cl. Kanyak 
Biraz karanfil, bir çubuk tarçın 

Hazırlanışı :: Nefis bir kış içeceği, kupalarla ya da kulplu kalın fincanlarla yudumlanır. Aslında sıcak şarap için en ideal bardak bulabilirseniz toprak kuplardır. 
2-3 yemek kaşığı toz şeker kabın dibinde ısıtılarak karamel haline getirilir. Şekerler kahverengileşince ocağın ateşi kısılır, şarap, badem, kuru üzüm, incir ilave edilir. Şarap kaynayıncaya kadar karıştırılır. Bu arada tarçın ve karanfiller eklenir. Biraz daha kaynatılır, kanyak eklenip, servis edilir.

Yugoslav Usulü Sıcak Şarap

Hazırlanışı : Dörtte üç ölçü beyaz şaraba, dörtte bir çok koyu olmayan çay eklenir. Karışım bal ve limon suyu ile tatlandırılıp sıcak içilir.

Nepal Usulü Sıcak Şarap

Hazırlanışı : Demli, koyu bir çay hazırlanır, bardağın dörtte üçü kırmızı şarapla doldurulur. Bardak başına 3 çorba kaşığı şeker ilave edilip kaynar çayla üzeri tamamlanır. İçine bir dilim limon atılarak içilir.

Sıcak Şarap-1

Malzemeler :
1 şişe kırmızı sek şarap
1 çubuk kabuk tarçın, 3’e bölünmüş
1 çubuk vanilya
1 elmanın kabuğu
2 adet muskat, 4’e bölünmüş
1 portakal
8 karanfil
Yarım limon kabuğu rendesi
7-8 tane esmer şeker
Yarım bardak su 

Hazırlanışı : Suyun içine şekerleri ekleyip kaynatın. Daha sonra soğumaya alın. Daha sonra portakalın üzerine karanfilleri saplayın ve diğer bütün malzemelerle birlikte tencereye koyun. Dilerseniz soğuk şaraba baharatları önceden ekleyip biraz beklettikten sonra ateşe verebilirsiniz. Böylece şarabın uyanmasını sağlamış olursunuz.

Sıcak Şarap-2

Malzemeler :
Bir şişe kırmızı şarap 0.7 litre
Hazır paket vişne suyu 1 litre
Havlıcan 1 kök
Zencefil 1 kök
Karanfil 4-5 tane
Kabuk tarçın 3 parça
1 elma
1 portakal

 

Hazırlanışı : Elma ve portakal kabuklarıyla dilimlenerek diğer malzemeler ile birlikte vişne suyu içerisinde en az yarım saat kaynatılır ve baharatların vişne suyuna iyice geçmesi sağlanır. Bu kaynatma sırasında vişne suyu bir miktar azalır, ilave yapılmaz. Kaynama işlemi sonunda bir şişe kırmızı şarap ilave edilir ve tüm malzeme kaynama noktasına gelmeden hemen önce altı söndürülür. İçindeki posa süzülerek seramik kupalarla servis yapılır. 
Artan şarap içinin posası süzülmek şartı ile buzdolabında bozulmadan saklanabilir.

Sıcak Şarap-3

Malzemeler :
İki şişe kırmızı şarap 0.7 litre
Yarım bardak su
Yarım bardak şeker
4 çubuk tarçın
5 karanfil
1 portakal
1 limon

Hazırlanışı : Şeker, tarçın ve karanfili suya koyun ve 5 dakika yavaş yavaş kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra şarabı ve kabukları soyulup dilimlenmiş meyveleri ekleyin. Bu karışımı 40 dakika çok hafif ateşte ısıtın (kaynamasın). Şarabı süzerek servis yapabilirsiniz.

Sıcak Şarap-4

Malzemeler :
1 elma
1 portakal (ince dilimlenmiş)
2 çay kaşığı tane karanfil
2 litre elma şarabı
½ fincan kahverengi light şeker
1 çay kaşığı yenibahar
1 tutam hindistan cevizi
1 fincan koyu rom
çubuk tarçın
garnitür

Hazırlanışı : Elmalar rendelenir ve karanfille birlikte harmanlanır. Büyük kulplu bir tencere içinde önce elma şarabı, ardından elma rendesiyle harmanlanmış karanfil ve portakal karıştırılır. Alçak ateşte yavaşça kaynamaya bırakılır. Kepçe yardımıyla kulplu bardaklara doldurulur. 
Her bardağa 1 çubuk tarçın ve garnitür atılır. Sıcak servis yapılır.

Sıcak Şarap-5

Malzemeler :
Bir su bardağı toz şeker
1 litre yoğun aromalı kırmızı şarap
Yarım limon kabuğu (ince kıyılmış)
16 adet karanfil
1-2 çubuk tarçın

Hazırlanışı : 1/3 litre şarabı kaynama noktasına gelene kadar ısıtın, şekeri ekleyin ve tamamen erimesini bekleyin. Ateşi minimuma indirin ve kalan 2/3 litre şarabı diğer tüm malzemelerle birlikte ekleyin. Biraz karıştırın ve ateşin altını kapatın. 

Sıcak servis yapın.

Kültürden kültüre farklılık gösterebilen şarap, her türlü meyve kullanılarak üretilebilmektedir. Fakat dünya çapında, şarap yapımında yaygın olarak kullanılan meyve üzümdür. Bira yapımında kullanılan arpa gibi nişastalı bitkiler ise, şarap yapımında kullanılmamaktadır. Bir şarap imal edildikten 10 yıl kadar sonra en iyi lezzete ve kıvama ulaşmış hale gelmektedir. Öte yandan, Uzak Doğu ülkelerinde şarap, pirincin mayalandırma işleminden geçirilmesiyle de üretilmektedir.

İçeriğinde bulunan alkol nedeni ile, İslam dininde tüketilmesi günah ve haram sayılan şarap, Hristiyanlık dininde ise, bazı dinsel ayinler sırasında tüketilmektedir. Dünya genelinde en fazla şarap üretimine katkı sağlayan ülke, Fransa’dır. Dünya şarap üretiminde Fransa’yı sırasıyla, İspanya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Almanya, ve Portekiz izlemektedir.

Şarabın Besin Değerleri ve Bileşenleri

Ana maddesi üzüm suyu olan şarabın 100 gramı yaklaşık olarak 100 mililitreye denk gelmektedir. Buna göre, 100 gram şarap, 0,6 gramı şeker olmak üzere, toplamda 2,6 gram karbonhidrat içermektedir. Aynı miktar yani 100 gram şarap için içerdiği alkol miktarı, 10,6 gram, protein miktarı ise, 0,1 gram şeklindedir. Enerji bakımından ise şarap, her 100 gram için 85 kcal kalori sağlamaktadır.

Ayrıca, içerdiği üzüm nedeni ile şarap, flavonoid ve polifenol (özellikle de resveratrol) gibi antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir.

Herhangi bir yağ içermeyen şarap, alkol içerdiği ve alkol de zamanla vücutta yağa dönüştüğü için, kilo alınmaması açısından kontrollü tüketilmelidir.

Şarabın Faydaları

Diğer alkollü içeceklere nazaran sağlık açısından daha faydalı olan şarap, LDL yani kötü kolesterol seviyesinin düşmesine ve dolayısı ile de kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Güçlü antioksidan etkisi sayesinde şarap, hücre yenilenmesi ve korumasını sağladığı için kanser oluşumunu önlemeye de yardımcıdır. Şarap, bunama ve yaşlanmaya bağlı unutkanlığın önlenmesi ile, hipertansiyon kontrolü açısından da faydalıdır. Ayrıca şarap, safra kesesi taşı ve böbrek taşı oluşumu riskini azaltmaya yardımcı ve alerji direncini destekleyici etki de göstermektedir.

Şarabın diğer faydaları ise aşağıda sıralandığı şekildedir;

1. Anti-Kanser Özellikler

Pancreatic cancer cells

Özellikle de kırmızı şarap, resveratrol adı verilen zengin bir polifenol kaynağıdır. Polifenol ise antioksidan görevi gören bir kimyasaldır ve hücrelerin korunmasını sağlamaktadır. Şarap ise, zengin resveratrol içeriği sayesinde, kanser gelişimini önlemeye yardımcıdır. Çünkü antioksidanlar, kanserin özellikle de kolorektal ve akciğer kanserinin önlenmesinde önemli rol oynamaktadırlar.

2. Kardiyovasküler Sağlık

cardiovascular-technologist-and-technician-job-description

Yapılan araştırmalara göre kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunu, dolayısı ile de damar tıkanıklığını önlemektedir. Çünkü şarap, endotelin-1 adı verilen ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine neden olan proteinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, yüksek oranda prosiyanidin yani bir tür fenol içeren şarap bu sayede, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine destek sağlamaktadır.

3. Bunama ve Alzhemier Karşıtı

dementia_vols

İçeriğinde bol miktarda bulunan ve resveratrol adı verilen antioksidan sayesinde şarap, sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Yine şarabın içeriğinde bulunan resveratrol, beyinde oluşan ve Alzheimer hastalığına neden olan plakların parçalanmasına destek sağlamaktadır. Ayrıca şarap, yaşa bağlı olarak gelişen bunamada önemlidir.

Şarabın Faydaları Nelerdir?
03.04.2016 17:21:51 | Son Güncelleme 

Şarabın Faydaları Nelerdir?

Meyvelerden ve özellikle de üzümden elde edilen şarap, fermantasyon sonucu alkol içeriği kazanmaktadır. Yani üzümün mayalandırılması sonucu üretilen şarap, aslında bir üzüm suyudur ve kırmızı, beyaz ya da pembe renklerde olabilmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.