28 Ekim Cumartesi gününü 29 Ekim Pazar gününe bağlayan gece saat 03.00te tüm dünya olduğu gibi Avrupa da kış saati uygulamasına geçecek, saatler bir saat geri alınacak. Ancak Türkiye kış saati uygulamasına geçmeyecek.
TÜRKİYEde ise yaz saati uygulaması devam edecek. Avrupanın kış saatine geçmesiyle birlikte Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1den 2ye, İngiltere ile 3e çıkacak. Yaz ve kış saati arasındaki değişim uzun süredir Avrupada tartışma konusu. Sağlık sigortası şirketi DAK tarafından yapılan temsili bir ankete göre, Almanların üçte biri saat değişikliğinden sonra fiziksel veya psikolojik sorunlarla mücadele ediyor. Ankete katılanların yüzde 76sı kendilerini halsiz ve yorgun hissettiklerini söyledi. Yüzde 59u uykuya dalma sorunları ve uyku bozukluklarından şikâyet etti. Hatta her on kişiden biri saat değişikliğinden sonra depresif ruh halinden şikâyetçi oldu. Bu nedenle çeşitli araştırmacılar, insan biyo-ritmini bozduğu için saat değişiminin kaldırılmasını savunuyor.
İLK ALMANYA UYGULADI
Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanyada tanıtıldı. Almanya, Birinci Dünya Savaşında müttefikleri ile beraber elinde bulunan topraklarda 30 Nisan 1916 tarihinden itibaren yaz ve kış saatleri uygulamasını benimseyen Avrupada ilk devlet oldu. Uygulamanın ilk kullanım amacı savaş sırasındaki kömür kullanımından tasarruf etmekti. Daha sonraları Birleşik Krallık, müttefikleri ve Avrupada savaşta yer almayan birçok devlet bu uygulamayı benimsemeye başladı. Rusya ve diğer başka ülkeler bir yıl sonra bu uygulamayı kullanmaya başlarken Amerika Birleşik Devletleri bunu 1918 yılında kullanmaya başladı. Bu zamandan sonra birçok ülkede uygulamalar konusunda yeni kanun ve düzenlemeler yürürlüğe kondu.
DANIŞTAY DURDURDU
Türkiyede kış ve yaz saati uygulamasının faydalı olup olmadığı uzun süre tartışıldı. Bu konuda Enerji Bakanlığı konunun halk tarafından da bilinmesi ve fikir alınması adına çeşitli anketler ve makaleler yayımladı. 27 Ekim 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile saatlerin bir saat geri alınması kararı ile uygulamaya son verildi. Ancak gerekli görülen lüzum üzerine uygulamaya devam edildi. 8 Eylül 2016da ise yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyunca uygulanmasına karar verildi. Danıştay, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulunun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığından hareketle 14 Eylül 2017de kararın yürütmesini durdurdu. 23 Ekim 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile ise yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018e kadar yıl boyunca devamına karar verildi ve o tarihten itibaren yaz saati uygulamasına devam edildi.
www.avrupahaber.net
Muharrem Seren