DÜNYAHaber Girişi : 29 Kasım 2014 02:12

PEN: Özgürlükte Türkiye 1980'lere dönüyor

PEN: Özgürlükte Türkiye 1980'lere dönüyor
PEN: Özgürlükte Türkiye 1980'lere dönüyor Türkiye'ye gelen PEN Norveç yetkilileri, medyada yaşanan sansür, baskı ve tutuklu gazetecilere dair hazırladıkları 60 sayfalık bir raporu paylaştı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile iki yıl önce görüşen PEN Norveç yetkilileri, Türkiye'ye dair 60 sayfalık ifade özgürlüğü raporu hazırladı. Rapora göre, askeri vesayet bitti, Erdoğan'ın baskısı arttı. Norveç'ten gelen Uluslararası yazarlar birliği PEN'in ülke temsilcisi Eugene Schoulgin ve iki yetkili Türkiye'de gazetecilerin, yazarların son yıllarda yaşadığı sansür, yargılama ve baskılar üzerine kapsamlı bir çalışma hazırladı. Üç kişilik bu dev kadro, az sayıdaki gazeteciyle bu raporu da paylaştı. Türkiye: Gölgeler Altında İfade Özgürlüğü adlı raporla PEN Norveç, 2012'de, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeden iki yıl sonra, AKP Hükümeti'nin dayattığı baskılara ışık tuttu. Daha önceki dönemlere göre hapisteki yazar ve gazetecilerin sayısının düştüğüne dikkat çeken rapor, devam eden yargılamaların sayısının ise tavan yaptığına ve davaların tutuklamayla sonuçlanması durumunda 80 ve 90'lar Türkiye'sini aratacağını vurguladı.

 

ASKER YOK BASKI VAR

 

Raporun içeriğiyle ilgili detayları bizimle paylaşan Schoulgin, geçen iki yıl içinde Türkiye'de Barış Süreci ile ilgili çalışmaların yapılmasına karşın, sudan sebeplerle hapsedilen muhalif Kürt gazeteci, yazar ve entelektüellerin sayısında artış olduğunu vurguladı. Türkiye'nin artık her zamankinden daha karışık bir ülke olduğunu sözlerine ekleyen PEN Norveç temsilcisi, "Ülkenizde artık askeri baskı azalmış olsa da yargıyla ilgili sorunlar hala devam ediyor. Özellikle de Terörle Mücadele Kanunu, ülkeyi yönetenlere ağır cezalar verme yetkisi tanıyor" dedi. Rapor ve Türkiye ile ilgili bilgiler vermeye devam eden Schoulgin, 2012'de hapiste olan birçok yazarın artık özgür kaldığını ancak daha fazlasının davasının devam ediyor olmasının aslında durumun değişmediğinin bir kanıtı olduğunu anlattı.

 

TÜRKİYE'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIFTA KALDI

 

Türkiye'de yargılamaları devam eden yazar ve gazetecilerden çok fazla geri dönüş aldıklarını söyleyen PEN Norveç yetkilileri, raporun öne çıkan detaylarını şöyle özetledi: 

Rapor için İstanbul, Diyarbakır ve Londra'da 57 gazeteci, yazar ve aktivistle 38 görüşme yapıldı.
Hapis gazeteci ve yazar sayısında düşüş olmakla birlikte yargılananların sayısında bir düşüş yaşanmadı.
Katılımcılar yazıları ve politik faaliyetleri sebebiyle fiziksel saldırıya, cezalandırılmaya, medyanın düşmanlığına, ailevi sorunlara ve mali soruşturmalara uğramaktan korkuyorlar.
"Türkiye'nin ifade özgürlüğünü 1 puanla 10 puan arasında değerlendirir misiniz?"
sorusuna cevap veren 31 kişinin yüzde 74'ü ifade özgürlüğünü zayıf buluyor ya da tatmin edici bulmuyor.
Raporun "Hiç otosansür uyguladınız mı?" sorusuna cevap veren 26 katılımcıdan 16'sı Evet derken 10'u Hayır diyor. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.