Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç, tüm diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi, Hırvatistan'ın da Filistin'i tanıma yolunda ilerlediğini söyledi.
Pusiç, düzenlediği basın toplantısında, İsveç'in Filistin'i tanıma kararını hatırlatarak, "Sanırım bölye bir kararı alan ilk ülke İsveç oldu. Bu ülkenin dışişleri bakanı, Dışişleri Bakanları Konseyi'nde kararı yürürlüğe sokacaklarını bize bildirdi. Onun görüşüne göre, kararı, bir hafta içinde uygulayacaklar" şeklinde konuştu.
AB üyesi diğer ülkelerin de Filistin'i tanıma yolunda ilerlediğini ifade eden Pusiç, "Aynı şekilde, Hırvatistan da Filistin'i tanıma yolunda ilerliyor" dedi.
İsveç'te yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıklamıştı.
Parlamentonun 2 Ekim'de başbakanlığını onayladığı Sosyal Demokrat Parti lideri Stefan Löfven, basın açıklamasında, Filistin'i tanıyacaklarını açıklarken, "İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" ifadesini kullanmıştı.
Öte yandan, İngiliz Parlamentosu'nda da 13 Ekim'de Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önerge, 12'ye karşı 274 oyla kabul edilmişti. Ancak Birleşik Krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor.
İspanya Parlamentosu'nun da 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin devletinin tanınması için sunulan bir öneriyi tartışmaya başlayacağı açıklanmıştı.