Ukrayna ve Rusya heyetleri arasında süren görüşmelerde dün uzlaşıya yönelik açıklamalar yapıldı. Bu, bir anlaşma sağlanması yönündeki umutları artırdı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun, gücünün yaklaşık yüzde 40ını kaybettiğini, bazı birimlerin tamamen yok edildiği ya da savaş kabiliyetini yitirdiğini savundu.
Rusya Ukrayna'ya saldırmaya sürerken, iki ülke temsilcileri arasındaki diplomatik çabalar da sürüyor. Pazartesi başlayan 4. tur müzakereler dün de devam etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebooktan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
Rusya, Ukraynaya yönelik NATOya üye olmayacağını kabul etmesi, Donetsk, Luhansk ve Kırımın bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyor. Zelenskiy'nin önceki gün NATO üyeliği konusunda geri adım atar çizgideki konuşması dikkat çekmişti. Dün Rus kanadından gelen sinyaller de umut vericiydi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukraynada İsveç veya Avusturya gibi askerden arındırılmış tarafsız bir devlet oluşturulması fikrine olumlu baktıklarını ifade ederek, "Şu anda gerçekten tartışılan ve gerçek bir uzlaşma olarak görülebilecek seçenek bu" dedi.
Peskov'un açıklamaları öncesinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Ukrayna ile yürütülen görüşmelerdeki zorluklara rağmen, uzlaşmak için umut olduğunu belirtmişti. Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin "kolay olmadığını", ancak "uzlaşma için umut" olduğunu söyledi. RBC haber kanalına verdiği demeçte Lavrov, "Sorunun sadece Ukrayna'nın tarafsızlığı ve silahlardan arındırılmasıyla ilgili olmadığını, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk'taki insanların güvenliğiyle de ilgili olduğunu" söyledi. Rusya'nın açıklamalarına karşılık Ukrayna'dan gelen açıklamalarda "garantörlük" vurgusu yapıldı. Zelenskiy'nin danışmanı Mihaylo Podolyak, Ukrayna'nın "net bir şekilde güvenlik garantilerine" ihtiyacı olduğunu vurguladı. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Moskova'nın İsveç veya Avusturya modelini önererek müzakerelerde üstünlüğü ele geçirmeye çalıştığını öne süren Podolyak, "Ukrayna Rusya ile doğrudan bir savaş durumunda. Bu nedenle de İsveç veya başka bir modele değil, Ukrayna modeline ihtiyacı var" dedi