TÜRKİYEHaber Girişi : 06 Şubat 2023 21:11

Kahramanmaraş merkezli deprem: 10 ilde 1651 kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş merkezli deprem: 10 ilde 1651 kişi hayatını kaybetti
Kahramanmaraş'ta bu sabah 04.17'de meydana gelen ve en az 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1651'e yükseldi. 11.119 kişi yaralandı.



Sabaha karşı yaşanan depremin ardından AFAD, saat 13.24'te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha olduğunu bildirdi.

Erdoğan, depremden etkilenen 10 ilin valilerine ek olarak 10 valinin daha görevlendirildiğini açıkladı.

Erdoğan, uluslararası yardımlar için temas hatlarının açıldığını; NATO ve Avrupa Birliği’ne ek olarak 45 ülkenin yardım tekliflerinin Ankara’ya ulaştığını söyledi.


AFAD ilk depremin büyüklüğünü 7,4 olarak duyurmuştu ancak son güncellemede büyüklüğün 7,7 olduğunu duyurdu.

Deprem nedeniyle TBMM Genel Kurul çalışmalarına ve spor müsabakalarına da ara verildi.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle TBMM'nin çalışmalarına bu hafta ara verileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye genelinde okulların 13 Şubat'a kadar bir hafta süreyle tatil edildiğini açıkladı. Depremin etkilediği Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da ise iki hafta eğitim ve öğretime ara verilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeriyle bazı ilçelere doğalgaz akışının durdurulduğunu kaydetti. "Bakanlığımız onarım çalışmalarına başlamak üzeredir. Kilis'te doğalgaz hattı hasardan etkilenmiş durumda, ancak besleme devam etmektedir.

Doğalgaz dağıtım şirketleriyle koordinasyon kurulmuştur" dedi.

Uluslararası yardım çağrısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır' dedi.

AFAD da Avrupa Birliği ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu duyurdu. Kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgelerine askeri birlikler sevk edildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere iki adet uçak görevlendirildi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı depremden çok kaygılı olduklarını" söyledi. Sullivan Twitter'daki paylaşımında "Türk yetkilerle temas halindeydim ve gereken her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu söyledim. Türkiye'yle koordinasyon halinde durumu yakından gözlemlemeye devam edeceğiz" dedi.

Çok sayıda ülke taziye mesajları gönderdi ve kurtarma ekipleri göndereceğini açıkladı.

17 Ağustos'tan sonraki en büyük deprem

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremle ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Doğu Anadolu zonunda meydana gelen bir deprem, yaklaşık 180 kilometrelik bir kırığın meydana geldiği tahmin ediliyor. 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz.

“Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz.

"Bu depremin Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceği uyarısını verdik."

Kızılay’dan kan bağışı çağrısı

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, hasarlı binalara girilmemesi, arama ve kurtarma ekipleri için yolların açık tutulması uyarısında bulundu.

Kınık aynı zamanda bütün Türkiye’de vatandaşları kan vermeye çağırdı.

Kınık, deprem bölgelerinden hastanelere sevkedilen vatandaşlar için ilerleyen saatlerde kan bağışına ihtiyaç olabileceğini aktardı.

BOTAŞ: Depremden etkilenen il ve ilçelere gaz akışı durduruldu

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, deprem nedeniyle 30 trafo merkezinde hasar olduğunu söylerken Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar sonucunda Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş ve bu illere bağlı Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışının durdurulduğunu açıkladı.

BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, BOTAŞ ekiplerinin sahadaki kontroller sonrasında hasar meydana gelen noktalar ve etki alanlarının tespit edildiği kaydedildi.

Twitter üzerinden #enkazaltındayım ve #deprem etiketleri aracılığıyla enkaz altında kalan vatandaşlar için konum bilgisi paylaşılarak yardım çağrısı yapılıyor.

Ayrıca AFAD Acil Çağrı mobil uygulamasından da acil yardım talepleri iletilebiliyor.

Uygulama internet üzerinden acil durum çağrısı yapma imkanı veriyor.

Bu uygulamadan acil yardım talep edildiğinde afetzedenin telefonunun şarjı bitse de konum bilgileri sisteme işlendiği için arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirilebiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, deprem bölgesindeki vatandaşların kesintisiz iletişim sağlaması için operatörlere talimat verildiğini, bölgedeki tüm vatandaşlara ücretsiz konuşma ve internet yüklendiğini, borcundan dolayı kapalı olan hatların hepsinin açıldığını, ankesörlü telefonlardan ücretsiz görüşme sağlanabileceğini söyledi.

Malatya

Suriye'de faaliyet gösteren sivil savunma ağı Beyaz Bereliler, muhalefetin denetimindeki bölgeler için, "Ölü ve yaralı sayısı artabilir. Çünkü enkaz altında kalan aileler var. Ekiplerimiz arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın atılacak adımları koordine etmek üzere kabinesini topladığı haber veriliyor.(BBC)

www.avrupahaber.net 

Muharrem Seren 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.