Demirören Holding'e ait Hürriyet gazetesinde, aralarında editör, yazar ve muhabirlerin bulunduğu yaklaşık 20 gazeteci işten çıkarıldı.
Türkiye basın tarihinin en acımasız işten çıkarma operasyonlarından birinin arkasında ne var? Düğmeye kim bastı, yeni yönetici adayları kimler? Operasyonun perde arkasını gazeteci Bülent Mumay yazdı.
Demirören Holding'e ait Hürriyet gazetesinde, aralarında editör, yazar ve muhabirlerin bulunduğu yaklaşık 20 gazeteci işten çıkarıldı.
Doğan Medya Grubunu 22 Mart 2018'de satın alanlar, yabancı sayılmazdı. Aydın Doğanın yıllar önce satmaya zorlandığı Milliyet ve Vatanı alan Demirören Grubu'ydu. Milliyet'teki bir haber yüzünden Erdoğanın azarladığı işadamı Erdoğan Demirören, internete sızdırılan yasadışı dinleme kayıtlarında "Üzdüm mü seni patron diye ağlayarak af diliyordu. "Patronun desteğiyle, kucağında dev bir medya grubu buldu Erdoğan Demirören. Kamu bankalarından verilen 700 milyon dolarlık krediyle, Doğan Medya Grubunun yeni sahibi oldu. Türkiye basın tarihinin en kritik satışlarından biri, hükümet yanlısı kalemler tarafından "22 Mart devrimi olarak anılmaya başlanmıştı. Bu devirle birlikte basının yüzde 95i Sarayın kontrolüne geçmiş oluyordu.
Hürriyetin yeni sahipleri, vitrindeki kalemlere dokunmadılar. Gazeteyi -miş gibi yapan manşetlerle merkezde tutma rolü yaptılar. Hürriyeti, Sabah ve Star gibi propaganda bültenlerine çevirmediler ama ucu hükümete değen hiçbir eleştiriye de yer vermediler. Belli ki -miş gibi yapmak da fazla geldi. Demirörenler, çoğunluğu sendika üyesi yaklaşık 50 gazeteciyi Türkiye basın tarihinde görülmemiş bir yöntemle işten çıkardı. Gazeteciler, masalarında çalışırken evlerine gönderilen tebligatlarla işlerini kaybettiler. Kimisi işten atıldığını oğlundan öğrendi, kimisi eşinden Haberi, doğum yapmak için gittiği hastanede alan da oldu, röportaj yapmak için gittiği Ankarada öğrenen de Kanser tedavisi olan çalışana bile acımadılar. E-posta hesabının kapanması da işten atılma işaretiydi. Evine tebligat gitmeyenler, işten atılıp atılmadıklarını öğrenmek için kendilerine "Deneme e-postaları atmak oldu.
Gazetedeki operasyon, 35 yıllık Hürriyet çalışanı olan ve geçen yılki satıştan sonra Genel Yayın Yönetmenliğine getirilen Vahap Munyar'dan habersiz olarak yapıldı. Munyar, ekip arkadaşlarının kovulduğunu, dün sabah kapısına gelen bir çalışanın Beni işten çıkarmışsınız sitemiyle öğrendi. Üst yönetim, Genel Yayın Yönetmeni ve servis şeflerine bilgi vermek yerine çalışanların evlerine tebligat göndermeyi tercih etmişti. Hürriyet kulislerinden sızan bilgilere göre operasyonun arkasında, geçen yıl vefat eden Erdoğan Demirörenin kızı Meltem Demirören var. Kardeşi Yıldırım Demirörenle girdiği güç savaşından galip çıkan Meltem Demirören, kardeşine yakınlığıyla bilinen grubun CEOsu Mehmet Soysal'ı da geçtiğimiz günlerde görevden almıştı. Görgü tanıklarının aktardığına göre Meltem Demirören'in Hürriyetin 5. katındaki masasının üstünde çok sayıda dosya var. Bu görüntü, Bağcılardaki plazada işten çıkarmaların devam edeceği endişesine yol açıyor.