Hollandalı gazeteciler, Hollanda Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden, Türkiye'de basına uygulanan baskıların sona ermesi için harekete geçmelerini talep etti.
Hollandalı gazeteciler, Hollanda Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden, Türkiye'de basına uygulanan baskıların sona ermesi için harekete geçmelerini talep etti.
Hollanda Film ve Televizyon Yapımcıları Meslek Birliği (NBF) Eski Başkanı, yazar ve film yapımcısı Annegriet Wietsma, son yıllarda Türkiye'de basın ihlallerinin arttığını, çok sayıda gazeteci, yazar ve program yapımcısının susturulmak istendiğini ve bir kısmının ise hâlâ cezaevinde tutuklu olduğu belirtti.
Annegriet Wietsma, çok sayıda gazeteci, yazar ve yapımcıların imza attığı dilekçede, Türkiye'de basına yönelik baskının son bulması için Türk hükümeti ile temasa geçilmesi istendi.
Dilekçeyi kabul eden Hollanda Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Fred Teeven, ilk toplantılarında Türkiye'de basına uygulanan baskı ve sansürü ele alacakları sözünü verdi. Fred Teeven, "Türkiye'de basın özgürlüğü son yıllarda gerçekten dibe vurdu. Gazeteciler baskı altında çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil." dedi. Teeven, özellikle genel seçimler öncesinde medyaya baskının attığına dikkat çekti.
İşçi Partisi Dışişleri Komisyon Üyesi Marit Maij de "Basın mensupları işlerini yapmakta özgürdür. Seslerinin kısılmasına anlam vermekte çok zorlanıyoruz." dedi. Maij, AB Komisyonu'nun bu konuyu ivedilikle ele alması için çağrı yapacaklarını dile getirdi.
Sosyalist Parti (SP) Dışişleri Komisyon Üyesi Jasper Van Dijk, "Türkiye'de başbakan veya cumhurbaşkanını eleştiren gazeteciler ya işinden oluyor veya ya tutuklanıp cezaevine konuluyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Demokratik bir ülke olan Türkiye'de bunların yapılmasının doğru olmadığının hükümet yetkililerine iletilmesi gerektiğini savunuyoruz. Basının özgürce işinin yapması taraftarıyız." dedi.