DÜNYAHaber Girişi : 30 Eylül 2014 14:08

FRANKFURT SEBZE HALİ VE TÜRK ESNAFLARIN SORUNLARI

FRANKFURT SEBZE HALİ VE TÜRK ESNAFLARIN SORUNLARI
Yeni Frankfurt Sebze Hali'nin (Frischezentrum) onuncu kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen açık kapı günü büyük ilgi gördü... Binlerce ziyaretçini akın ettiği halde Türk esnafın tadımlık ürünleri büyük ilgi gördü.

Yeni Frankfurt Sebze Hali'nin (Frischezentrum) onuncu kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen açık kapı günü büyük ilgi gördü... Binlerce ziyaretçini akın ettiği halde Türk esnafın tadımlık ürünleri büyük ilgi gördü. Kapılarını halka açan Türk esnaf, bir yandan da sorunlarına çözüm arıyor.

ON yıl önce Frankfurt Sebze Hali'nin yeni yerine taşınma sırasında belediye ile ortaklık anlaşması imzalayan Türkler, ortaklık bedelinin yanı sıra yüksek kira ve ek giderlerin bellerini büktüğünü söyledi.


Frankfurt'u sebze, meyve, kuruyemiş ve balıkla besleyen Türk girişimciler, kendi aralarında da birlik olamadıklarını, Aldi, Rewe, Lidl gibi süper marketlerle rekabet edemediklerini söyledi.
Pastırmalarıyla ünlü Türk şirketi Öz Kayseri Frankfurt halinde ürünlerini tanıtma fırsatı buldu. Alman müşteriler, Öz Kayseri'nin CEO'su Hilmi Selçuk'un torunları Sergen Ertürk, Timur Selçuk, Alara Erkurter ve Chiana Ament'in sunduğu işkembe ve dil çorbaları ile dana kavurma ve dilim pastırmaya büyük ilgi gösterdiler.



1 MİLYON KİRA

Kale şirketinin sahibi Yüksel Uluocak, kira ve ek gider olarak on yılda yaklaşık bir milyon Euro ödemesine rağmen bunun karşılığını alamadıklarını söyledi. Türk esnafla Türk çayı, peyniri, pirinci, sucuğu gibi temel ihtiyaçlar üzerinden rekabet ettiklerini kaydeden Uluocak, "Kısır bir döngü içerisindeyiz. Aramızda rekabet nedeniyle Türk ürünlerini yok pahasına satıyoruz. Oysa bizim rekabet etmememiz gerekenler Alman süper marketler. Çözüm birlik olmaktır. Bir önceki başkonsolos, İlhan Saygılı'nın girişimiyle dernekleşecektik. Onu bile başaramadık" dedi.



VAATLERİ TUTMADI

Frankfurt Hali'ne ayda 9 bin 700 Euro kira ödediğini kaydeden Çakır şirketinin sahibi Ömer Çakır, "On yıl önce ortaklık anlaşması imzalarken bize, 'Paranız 20 yılda kendini amorti eder' demişlerdi. Ancak iflas eden veya taşınan şirketlerin kira bedeli de bizlere paylaştırıldı. Şimdiye kadar 350 bin Euro ödememize rağmen kayda değer bir kazancımız yok, ancak tekeri döndürebiliyoruz. Maalesef süpermarketlerin lobilerini kırıp tedarikçilerine ürün vermek mümkün olmuyor" dedi.



OKUMADAN İMZALADIK

Hal esnafının şikayetlerin daha önce kabul ettiği şartlardan kaynaklandığını belirten Özdemir şirketinin sahibi Recep Özdemir, Türk şirketlerin kurumlaşamadığını kaydetti. Yeni hale taşınırken anlaşmayı okumadan imzaladıklarını söyleyen Özdemir, "İşimiz zor. Müşterimiz Türklerin eski gücü kalmadı. Bu nedenle birliğimizi oluşturmamız, ürün çeşidimizi artırmamız ve sistemi değiştirmemiz şart. Biyo ve paketlenmiş ürünlere yönelmeliyiz" diye konuştu.



GELECEK TÜRKLERİN

Frankfurt Sebze Hali'nde işyeri açmadan önce 23 yıl 40 TIR'la Antalya,Bursa ve Denizli'den sebze ve meyve taşıdığını belirten Halil Yavuz, "Gelecek Türklerin. Süpermarketlere mal sunmak zor. Taahhüdü, tonajı, anlaşma kapsamı çok farklı. Bunun için çok büyük organizasyon gerekli. Buradaki şirketlerimiz için gelecek iyi görünüyor" dedi.

BU MASRAFLA OLMAZ

Zafer Daşdan, Salih Zeki Neziroğlu, Adem Nagi ve Arslan Neziroğlu halin tek balıkçısı unvanını taşıyorlar.
Halde KingFisch Salih adıyla faaliyette bulunan Salih Zeki Neziroğlu, "Mevsimine göre dünyanın en güzel su ürünlerini alıyorum. Dört büyük denizden balık geliyor. 120 metrekarenin 30 bin Euro masrafı var. Halin bu masraflarla bir geleceği yok. Mecburen 10 yıl daha dişimizi sıkacağız. Zira halde olmanın faydası çok" diye konuştu.

KENDİ DEPOSUNU YAPTI

Akdeniz şirketinin sahibi Murat Tekirdağ, halde kiraları yüksek bularak aynı bölgede bir depo yaptırdığını belirterek şunları söyledi: "Hale on yılda 3 milyon 500 bin Euro kira ödedim. 'Kötü ev sahibi kiracısını ev sahibi yapar' derler. Bu şekilde devam edemez dedim 2 milyon 500 bin Euro'ya yeni bir depo yaptırdım. Haldeki hissem devam ediyor. Burada metrekare fiyatı 29 Euro'yu geçiyor. Kiralar Frankfurt'un ünlü alışveriş caddesi Zeil'i bile geçiyor. Yeni bir yapılanma şart..."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.