Çağdaş Hukukçular Derneği, Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciasıyla yürütülen soruşturmada Torunlar İnşaat'ın sahiplerinin de aralarında bulunduğu 9 kişiye takipsizlik kararı verilmesine itiraz etti.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Güray Dağ, "Facianın yaşandığı inşaatta ölen arkadaşları gibi ücretli çalışan 25 kişi hakkında dava açılmış, buna karşılık asıl işveren Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje ortaklığının sahipleri, yani patronlar hakkında asli kusurlu oldukları tespit edildiği halde takipsizlik kararı verilmiştir. Bu durum Türk yargı pratiğinde ne ilktir ne de son olacaktır. Hukuk ve yargı her zaman olduğu gibi bugünde sermayeyi ve siyasi iktidarı koruma güdüsüyle hareket etmekte, patronları korumaktadır" dedi.
Dağ, "Çağdaş Hukukçular Derneği olarak bu duruma sessiz
kalmayacağımızı, hukuki süreci sonuna kadar takip edeceğimizi ilan
ediyoruz" diye konuştu.
Grup basın açıklamasının ardından dağılırken, Avukat Güray Dağ hazırladığı 5 sayfalık itiraz dilekçesini savcılığa sundu.
TORUNLARA DAVA AÇILMASI TALEP EDİLDİ
Savcılığa sunulan itiraz dilekçesinde, 10 işçiye mezar olan Torun Center Projesinin sahipleri olan Aziz Torun, Yunus Emre Torun ve Mehmet Torun'un da aralarında bulunduğu 9 kişiye takipsizlik kararı verilmesinin hukuki dayanaktan yoksun olduğu belirtildi. İşverenin, çalışanlarla ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğu vurgulanan dilekçede, 10 işçiye mezar olan asansörün olaydan bir kaç gün öncede yüksekten düştüğü ve 9. katta durabildiği, buna rağmen asansörün bakım ve onarımının yapılmadığı belirtildi. Aslı kusurlu oldukları tespit edilen işveren konumundaki Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje ortaklığı sahiplerine takipsizlik kararı verilmesinin, patronların korunup kollandığı algısı yarattığı ifade edilen dilekçede, Aziz Torun'un da aralarında bulunduğu 9 kişiye verilen takipsizlik kararının kaldırılması ve dava açılması talep edildi.