15 yaşındaki Onur, gardiyanların gözü önünde öldüresiye dövüldü, bir ay yaşayabildi.
Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde gördüğü şiddet nedeniyle beyin kanaması geçirerek yaşamını yitiren 15 yaşındaki Onur Önal'ın davası, 23 Temmuz'da başlıyor. Onur'un, komaya girmeden bir gün önce, koğuş bahçesinde dövüldüğü anlara ait görüntüler, dava dosyasına konuldu. İnfaz koruma memurlarının müdahale etmediği Simit adlı oyuna ilişkin görüntüler, koğuştaki şiddeti tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Neredeyse kamera görüntülerinin her dakikasında Onur'a yönelik şiddet var. Onur'la aynı koğuşta kalan, M.Ö. (19) ve C.B. (17), "kasten insan öldürme" suçundan, İstanbul Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargıç karşısına çıkacak. Onur'un ölümünden sorumlu tutulan 6 infaz koruma memuru hakkındaki "görevi ihmal" davası ise 9 Ekim'de, İstanbul Anadolu 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.
Onur Önal, 20 Mayıs 2014'te tutuklandı. 30 Temmuz'da koğuştakiler tarafından Simit oyunu bahane edilerek dövüldü. 31 Temmuz'da, mescitteki kör noktada yaşadığı şiddet sonucu komaya girdi. 1 Eylül'de beyin kanaması nedeniyle Marmara Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Komada yaşam savaşı verdi ve 27 Eylül'de yaşamını yitirdi. Tutuklandığı, komaya girdiği ve öldüğü, o tarihte cezaevinde olan annesi Nurcan Önal'a bildirilmedi. Oğlunun cenazesine katılamayan anne Önal, gazetemizden öğrendiği şiddete ilişkin, suç duyurusunda bulundu. Dava dosyasındaki tanık ifadelerine göre, Onur, daha önce de kameraların görmediği noktalarda, şiddete maruz kalıyordu. Onur'la aynı koğuşta kalan M.K., tanık olarak verdiği ifadede, koğuşta, Onur'un idareye ispiyonculuk yaptığı izleniminin uyandığını belirterek, şunları anlattı:
"Simit oyunundan bir kaç gün önce M.Ö. ve C.B.'nin, Onur'u kameraların görmediği merdiven altı boşluğunda dövdüklerini gördüm. Onur, sağ omzunun üstünde yerde yatıyordu. C. ve M. de ayaklarıyla Onur'un kafasına vuruyorlardı. Sonra Onur'u koğuşa götürdüler. Sayıma kadar dinlensin diye yatırdılar. Sayımda baş memur geldi. Onur'u sıranın en sonuna koydular. Yüzü gözü mor olmasına rağmen dikkat çekmedi. M.Ö. tehdit ettiği için olayı anlatmadım. Simit oyunun oynandığı gece de yüzünde gözünde morluklar vardı. Aksayarak yürüyordu. Morluklar önceki dayaktan kalmıştı."
Koğuş değiştirmek istedi
M.K. kör noktadaki şiddeti ise şöyle anlattı: "Mescitte Kuran okuyordum. M.Ö. de masada kameranın görmediği noktada Kuran okuyordu. İçeri R.Ü. girdi. M.Ö.'ye, Onur'un koğuş değiştirmek istediğini söyledi. M.Ö. Onur'u çağırttı ve kameranın görmediği noktada sandalyeye oturttu. 'Koğuştan gidecekmişsin, beni mi öteceksin lan' dedi ve kafasının duvara vurmaya başladı. Onur'un saç telleri duvarda kaldı. C.B. de namaz kılıyordu. Namazı bozup, Onur'un kafasını duvara vurmaya başladı. Sonra Onur yarı baygın vaziyetteydi. M.Ö. Onur'u sandalyeye oturttu. Onur düştü. Bu sırada gardiyan içeri girdi."
Türkiye, Şakran Çocuk Cezaevi'ndeki işkence yazışmalarını konuşurken İstanbul'daki Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ne 20 Mayıs 2014'te giren 15 yaşındaki Onur Önal'ın üç ay sonra koğuşundaki diğer çocuklar tarafından gardiyanların gözü önünde öldüresiye dövüldüğü ortaya çıktı. Cumhuriyet'in ulaştığı İstanbul Anadolu Başsavcılığı'ndaki dosyaya göre beyin kanaması nedeniyle koma halinde hastaneye kaldırılan Önal, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık bir ay yoğun bakımda tedavi gördü. 15 yaşındaki Onur, 27 Eylül 2014'te yaşamını yitirdi. Onur'un son anlarında yanında olan 17 yaşındaki ağabeyi K. Önal, "Doktor, abisi olarak elini tut, güzel şeylerden bahset dediği için ona ne olduğunu soramadım. Güzel şeylerden bahsetmeye çalıştım. Beni duyup duymadığını bilmiyorum" diye konuştu. Onur'un ölümünün üzerinden 5 ay geçmesine karşın savcılık, olay günü görevli olan infaz koruma memurlarının ifadesini bile başvurmadı.
Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi Müdürlüğü'nden savcılığa gönderilen resmi yazıda Onur Önal'ın, 31 Ağustos 2014'te, koğuşunun mescitinde düşerek bayıldığı, bu nedenle hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. Resmi kayıtlara göre Onur, hastaneye olaydan bir gün sonra götürüldü. Hasta kabul notlarında şu ifadeler aldı:
"Hapishanede namaz kılarken nöbet geçirmiş. Hapishane hastanesinde bir ampul diazem ve 1 ampul novalgin yapılmış. Kasılmalarının ve bilinç bulanıklığı olması nedeniyle, jandarma tarafından acile getirilmiş... Hasta saat 22.00'de operasyona alınmış ve sonrasında yoğun bakıma kabul edildi."