Malatyada AK Partili Yeşilyurt Belediyesinin organizasyonuyla eğitim için Almanyaya giden 45 kişiden 43'ünün izlerini kaybettirdiği ortaya çıktı. Dönen 2 kişi belediye başkan yardımcıları.
Yeşilyurt Belediye Meclisinin nisan ayı toplantısında, CHPli meclis üyelerinin soru önergesi, belediye himayesinde Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek eğitimi için Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43 kişinin geri dönmediğini ortaya çıkardı.
Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne kayıtlı oldukları ve eğitime bu dernek aracılığıyla gittikleri belirtilen ve Almanya'dan geri dönmediği belirtilen 43 kişi hakkında içişleri bakanlığı soruşturma başlattı.
14 ay önce belediye tarafından Almanyanın Saksonya Eyaleti Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit GMBH şirketinin düzenlenen Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek adlı proje kapsamında 45 kişi yurtdışına gönderildi. İddiaya göre 15-27 Şubat tarihleri arasında düzenlenen eğitim programına Alman şirket sponsorluğu ile gönderilen 45 kişiden 43'ü Türkiye'ye geri dönmedi.
CHP'lilerin olayla ilgili önergesinde geziyle ilgili "53 kişilik bir kafilenin katılmasının planlandığı gezi için belediyemizi de temsilen bir heyetin gönderilmesine, yol, konaklama ve iaşe bedelleri gibi tüm masrafların ilgili firma tarafından karşılanacağı inceleme gezisine belediyemizi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuşun katılmalarının kabulüne yapılan oylamada katılanların oy birliği ile karar verilmişti. Ardından bu karara dayanarak, belediyemizin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 03.09.2020 tarihinde Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazdığı yazıda 24.08.2020 tarihinde ilgili dernekle belediye arasında bir protokol imzalandığı, buna göre toplam 45 kişinin 07.09.2020 ile 16.09.2020 tarihlerinde bu geziye katılacağı, bu nedenle de bu kişilere hizmet pasaportu düzenlenebilmesi için gerekli valilik onayının alınarak gönderilmesi istenmiştir diye belirtildi.
Önergede, Yeşilyut Belediye Başkanı Mehmet Çınarın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:
* Bahse konu dernekle imzalanan protokolün içeriği nedir?
* Belediyemizin gerek bu şirket ve gerekse de bu dernekle bağı nedir?
* Bu geziden iki belediye elemanı dışındaki 43 kişinin ülkeye dönmediği doğru mudur?
* Eğer dönmüşlerse de giriş-çıkış yapanların tam listesini görmemiz mümkün müdür?
Üyesi oldukları Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği aracılığıyla eğitime gönderilen kişilerin, aracı derneğe belediye tarafından üye yapıldıkları iddia edildi.
Eğitim için aracı olan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneğinin Başkanı Mehmet Sait Aytekin "Ben yurtdışına gönderilen şahısların hiçbirini tanımıyorum, bir yakınlığım yok. Yeşilyurt Belediyesi bu kişilerin derneğe kayıtlarını bizzat yaptı ve bende belediye olduğu için, AK Parti'nin adı geçtiği için sorgulama ihtiyacı duymadım. Kimleri başkanı olduğum derneğe kaydettiler onu bile bilmiyorum. Zaten 2 hafta önce dernekler masasına giderek mülkiye başmüfettişine durumu bildirdim ve o dönem üye olan yaklaşık 50 kişinin kaydı silindi" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında belediye olanakları ile yurt dışına gidip geri dönmeyen 43 kişinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yeşilyurt Belediye Meclis üyeleriyle ortak basın toplantısı düzenleyen Ağbaba, 43 kişi nerede, Vali nerede, İçişleri Bakanı nerede? diye sordu.
CHPli Ağbaba, Yeşilyurt Belediyesi'nin suç işleyerek insanları yurtdışına kaçmasına aracılık ettiğini belirterek şunları söyledi:
CHP Yeşilyurt Belediye Meclis üyelerimiz bir soru önergesi vererek 43 kişi nerede diye sordular. 43 kişi nerede? Belediye Başkanı Mehmet Çınar sanki babasının çiftliği babası gibi belediye yönetiyor, bu sorulara cevap vermiyor. Tam 7 ay geçti bu konunun üzerinden. 43 kişi Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin aracılığıyla, belediyenin sağladığı hizmet pasaportu ile Almanyaya gidiyor, iki belediye başkan yardımcısı geri dönüyor, gerisi dönmüyor. 7 aydır kamuoyundan gizlenen bir olay. Ortada bir suç var. Eğer belediye meclisi olmasaydı bu olay ortaya çıkmazdı. 43 kişiyi neden Almanyaya gönderdi? Bunun içinde para var mı? Bu araştırılsın.
Malatya Valiliği, Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla Almanya'ya gönderilen 45 kişiden 43'ünün geri dönmediği iddialarına ilişkin İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen incelemenin devam ettiğini bildirdi.
Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Valiliğimizin 11 Mart 2021 tarihli yazısıyla gerek söz konusu iddiaların gerekse 2019, 2020 ve 2021 yıllarında belediyeler ile sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokollere istinaden 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre gerçekleştirilen Hizmet Damgalı Pasaport işlemlerinin incelenmesi için mülkiye müfettişi görevlendirilmesi talep edilmiş olup, İçişleri Bakanlığımızca görevlendirilen müfettişlerce yürütülen inceleme işlemleri halen devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.
Geçtiğimiz sene Şubat ayında Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Başkan Mehmet Çınar'ın Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen UNESCO 2019 Yılı Uluslararası İdeal Kentler Ödül Törenine katıldığı ve 'Kadim Yeşilyurt Kentsel Planlama' projesinden dolayı 'Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması' başarı ödülünü aldığı belirtilmişti. Ancak UNESCO Türkiye Ofisi, Pariste UNESCOya ait olduğu belirtilen binanın kendilerine ait olmadığını belirterek, bu iddiayı yalanlamıştı. Ofis tarafından, verilen plaketlerin UNESCO Ödülleri olduğunu ileri süren ve kamuoyunu yanıltan belediyelere birer yazı gönderilerek, Bizim böyle bir ödülümüz yok. Aldığınızı açıkladığınız ödüller konusunda UNESCO adını kullanmayın uyarısı yapılmıştı. (DUVAR)