Kadın girişimci, genç girişimci derken müteşebbis eksikliğini gidermeye yönelik merkezi yönetimin desteklerinden pek yararlanamadıgımızı görüyorum..
Ülke kaynaklarının nimet olarak doğa tarafından da bahşedildiği bu şanslı topraklarda neden kaynakları yeterince değerlendiremiyoruz..?
Bugün baba olmuş dede olmuş
Zorluklar yokluklar ile yaşamış bir nesil varlık ve zenginlikler karşısında neden apışıp kalıyor?
1980lerin sonuna kadar bu ülke de pet şişe de su satılacak zengin fakir susayınca büfelerden para verip su alacsk desek herkes kıçı ile gülerdi.. "Allahın suyu para ile mi satılır?" Derdi
Teneke nin kutu kolaya dönüştüğünü Almancılardan gördük..Bildiğimiz Cam şişede gazoz,bir yere gittiğimizde kahverengi cam şişelerde içmek için isterken bile anamızın gözüne baktığımız meyva suyundan ötesin i bilmezdik.
-Hamburger pizza da neymiş? En iyi fast foodumuz yağlı salçalı ekmek ertesi güne sarkan zeytinyağlı dolma ile soğuk şahmacundu..
-Krem çikolota bir nestle vardı O da her yerde satılmazdı
-5 çorap 5 lira nerede bir çorab beş kere delinir diklir yine giyerdik..Don nerede satılır?Yok da satılır.. En iyi don büyümedikçe, ananın dıktığı dondur..
Yokluk düzeninde kendi çözümlerimizle kendi oyuncaklarımızla vardık.. Çelik çomak tamircilerden çıkmış bilyalarla tahdadan kay kay, çivi geçirilmiş topaçlar, undan yapıştırılmış gazeten uçurtmalar ne ararsan vardı Hem tamirci hem üreticiydik.. Karşı tarafın yerine kendimizi koyar düşünür hesabı o ödeyecekse daha öz ödesin meyva suyunu canımız cektiği halde içmez çay içerdik..
Sürekli tüketen insanların ahalisi olduk.. Üreten yok.. Üret diye devlet destekleme veriyor. Kullanan yok alanlarsa" hap yap para kap" misali parayı alıp eziyor ya kerhane de ya kumarhane de..
Makus talihin yenilmesi için 600 e yakın tarımsal mekanizasyondan, arıcılık, balık üreticiliği, hayvancılık desteklemelerine müracaat etmek gerekir..
Kosgeb tarafından verilen sermaye kullanım belgesine kaynak kullanım belgesi gib i çeşitli adlar taşıyan sertifika programlarına katılım gerekir.
Tüm bunların dışında olması gereken bir şey var ki o da birlik ruhu.. Eğer kooperatifleşerek vakıflaşarak, vakıflara ait işletme le r kurarak üretim yapmaya, ürettiğini satmaya çalışırsan bir vergi muafiyet ve istisnalardan yaralandığın gibi %18lere ulaşan kdv s iz mal tedarik etme haklarında ortaya çıkar..
Ama sen ufak düşünürsen çay ocağı açayım 20 bin kapayım dersen ortalık çaylığa döner.. Üretim yok en cok da zaman tüketimi ve devlet in sağladığı kaynak tüketimin olur..
Balıkesir li büyük düşün...
-Turizm dağ/denizi/sağlık gibi çeşitlilik ve süreklliği sende..
-Kerestenin kağıdın hammadesi ormanlar sen de...
-3 zaman toprak mahsulü alabildiğin iklim yer üstü yer altu su zenginliği sende..
- Yem vermeden, hayvancılık için karsız mera sende..
-Büyükşehirlere gün içinde birkaç defa gitme lüksü sende..
- Bandırma da Ayvalık da gümrük dibinde.
-Türkiye nin en iyi ögretmenlerinin yetiştir diği öğrenciler ve o öğrencilerden türeyen insan laynakları semde..
Daha ne bekliyorsun..?
Dev kooperatifleşme ile Lojistik araçları ve depoları seni bekliyor.. ,
Türkiye boyutlu Torku misali tarımsal kalkınma kooperatifleri için ne bekliyorsun?
yer altının envayi çeşitli madenlerini birlik vakıfları ile yönetmek için vahiy mi gelsin?
Asgari ücretli sigortası olan bir iş bir maaş senin çocuğuna belki yeter ama bu memlekete yetmez..
At var, meydan var.. Binicisi Sensin sen....At ölür meydan beton olursa herkes kaybeder..
Torun Halili