Kışın otomobillerimizin en önemli bileşenlerinden birisi olan kalorifer sistemi. Zaman zaman kalorifer sisteminin otomobili ısıtmaması gibi problemler ortaya çıkabiliyor.
Teknik ekibimiz sizin için araştırma yaptı...
Önce aracın motor suyu derecesi 90 oluyormu?
Eger 90 derece göstermiyorsa Thermostat açmıyor demektir...
Bu durumda Thermostat değiştirilmesi gerekiyor.
Otomobillerde kalorifer sistemi motor soğutma suyu yardımıyla çalışır. Motorda yanma sonucu ortaya çıkan ısı enerjisinin bir kısmı motor bloğundaki kanallar içerisinde dolanan soğutma sıvısına aktarılır. Motor ısısını depolayan soğutma sıvısı üzerindeki ısı enerjisini otomobilin radyatör bölümlerinde dışarı atar. Su soğutmalı otomobillerde genelde 2 adet radyatör bulunur. Bunlardan ilki motor bölmesinde bulunan büyük radyatördür. Diğeri ise otomobilin sürücü kısmını ısıtmak için kullanılan ve otomobilin iç kısmında bulunan kalorifer radyatörüdür. Otomobilin kalorifer sisteminin ısıtması bu radyatör içerisinden geçen sıcak su ile sağlanır.
Kalorifer ısıtmama probleminin sebepleri şu şekilde olabilir:
Kalorifer vanasının veya vana kontrol ekipmanlarının arızalı olması
Kalorifer radyatörünün veya radyatöre gelen hava kanallarının tıkalı olması
Bilinçsiz yapılan LPG montajında kalorifer borularının hatalı montajı
Kalorifer ısıtmama sorununun başlıca nedeni tıkanmış kalorifer radyatörüdür. Genellikle eski otomobillerde daha çok karşımıza çıkar bu problem. Problemin başlıca nedeni soğutma sisteminde sadece su kullanılması, soğutma sisteminin içerisine geçmişte fazla radyatör delik tıkayıcı eklenmesi, pas ve çökeltiler olabilir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için otomobilin soğutma sisteminde sürekli kaliteli antifriz ve saf su kullanılması tavsiye edilir.
Tıkanmış Kalorifer Radyatörü Nasıl Açılır?
Tıkanmış kalorifer radyatörünü açmanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki ve kolay olanı motor soğutma sistemi içerisine radyatör temizleyici kimyasallar ilave edip otomobili kalorifer sıcak konumda bir süre çalıştırmaktır. Soğutma sisteminde kimyasal dönüşümü bir süre sonra aşırı olmayan tıkanmaları açacaktır. Bu işlem soğutma sisteminde kaçaklar olan, daha önce hararet görmüş ve su boruları hasarlı otomobillerde uygulanmamalıdır.
Tıkanıklık kimyasal ile açılmayacak durumdaysa ikinci yöntem uygulanır. Kalorifer radyatörünün su giriş ve çıkışları sökülür. Sisteme basınçlı olarak kimyasal açıcı karışımını uygulayacak radyatör açıcı cihaz bağlanır. bu cihaz yardımıyla radyatör temizlenir. Fakat burada kalorifer radyatörünün delinme ve kaçak yapması riski olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir durumda en kötü senaryo olan kalorifer radyatörünün değişmesi gerekecektir. Bu işlem maliyetli ve bir o kadar zor bir iştir.
Erdinç Danoglu
Avrupa Haber Technik