SAĞLIK Haber Girişi : 16 Aralık 2015 22:18

Anason Çayının Faydaları

Anason Çayının Faydaları
Özellikle küçük çocuk ve bebeklerde uyku vermede, midede biriken gazları gidermede faydalı olduğunu belirten uzmanlar, anasonun bebekler için bir çay kaşığı tohum bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazırlanabileceğini söylüyor. Yemeklerden önce veya s

Anason Çayının Faydaları

. Avrupa kıtasında ise ilk olarak Roma döneminde Toskana bölgesinde işlenmiştir. Orta Çağ'da bu kıtada yaygınlaşan anason, alkollü içeceklere, yemeklere, ete tat vermek ve sabun yapımı ile parfümlere güzel koku vermek için kullanılır.


Büyükler çayını günde 2-3 bardak alabilir. Mideden bağırsağa, ciltten adale ağrılarına birçok alanda vücudunuza yarar sağlayan anasonun ve yağının size iyi gelecek tüm karışımlarıyla veriyoruz.
Fakat unutmayın; hamilelerin kullanmaması gerekiyor!
Mide bulantıları için 1 bardak suya 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı anason ve yarım limon katılır ve kaynatılır. Bu yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir. Bağırsak solucanları ve kurtları için anason ile beraber incir aç karına yenir. 10 gr tere tohumu, 10 gr anason balla karıştırılır ve macun yapılır. Bu karışım günde 3 defa da yenir. Direnç verir. İshal kesici olarak 5 gr anason 5 gr nar kabuğu 100 gram soda kaynatılır ve yemeklerden önce birer bardak içilir.
Sinirleri uyarıcı olarak 1 kesme şeker üzerine birkaç damla anason damlatılır yenirse faydalıdır. Mide ve bağırsak gazları için 5 gr anason 5 gr badem ile karıştırılır, dövülür ve su ili içilir. Mide ve bağırsaktaki hazımsızlık için 10 gr kimyon, 10 gr anason ve 10 gr rezene karıştırılır ve su ile kaynatılır. Bu yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir. Bağırsak gazları için 10 gr anason, 10 gr papatya 200 gr suda kaynatılır ve birer çay bardağı içilir.
Anne sütünü arttırmak için 20 gr susam 10 gr anason ve 500 gr bal karıştırılır ve macun haline getirilir. Bundan günde 3 çorba kaşığı yenir. Memelerin dikleşmesi için 10 gr anason yarım litre suda kaynatılır.Hazırlanan sudan günde 3 bardak içilir.
Ağız kokusu için 10 gr anason, 50 gr suda kaynatılır ve gargara edilir. Ağız kokusu için 250 gr bal, 5 gr çörek otu, 5 gr anason karıştırılır macun haline getirilir.Bundan günde birer çorba kaşığı içilir. Ağız içi yaralar için 300 gr suda, 30 gr anason kaynatılır. Bu sudan günde birkaç bardak içilir. Adaleler anason yağı ile ovulur. Adale ağrıları için 300 gr suda, 30 gr anason kaynatılır. Bu sudan günde birkaç günde birkaç bardak içilir. Adaleler anason yağı ile ovulur. Beyin yorgunluğu ve sinir krizleri için 250 gr bala, 5-10 gr dövülmüş anason katılır ve karıştırılır.Bundan 2 kaşık yenir.
Çocukların karın ağrıları ve uykusuzluk için nane,anason papatya karıştırılır çayı yapılır ve içilir. Tohumu çay gibi demlenir. Anason tohumlarının kaynatılmasıyla elde edilen su, cilt bakımı için yararlıdır. Günde 5 gr kadar alınmalıdır. Fazla alınırsa ve uzun süre kullanılırsa dolaşımın yavaşlamasına ve vücudun çalışamaz duruma gelmesine sebep olabilir. Anason tohumlarının yenmesi iştahı arttırır.




  • Etkili bir balgam söktürücüdür
  • Boğaz ağrılarını hafifletir
  • Akciğerleri rahatlatır
  • Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
  • Sinüzite iyi gelir
  • Bronşit tedavisinde kullanılır
  • Kolik tedavisine yardımcı olur
  • Şişkinliği azaltır
  • Hazımsızlığa iyi gelir
  • Hıçkırıktan kurtulmak için kullanılır


Anason Çayı Nasıl Hazırlanır?

Anason çayını bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları ile tohumlarından hazırlayabilirsiniz. Bir bardak anason çayı için 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı veya 3 çay kaşığı taze yaprak yeterlidir. Kaynamış suya bu miktarlarda anasonu atarak ateşi kapatın ve çayın 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.

Eğer çayı kurutulmuş anason tohumlarından yapacaksanız 1 çay kaşığı tohumu havanda iyice ezdikten sonra suya atın ve demlenmesini bekleyin. Uyku verdiği için yatağa girmeden önce içilmesi tavsiye edilir.

Anasonun Sağlığa Faydaları

Anason tüm dünyada özellikle sindirim sorunları için geniş çapta kullanılan bir bitkidir. Yemeklerden sonra içilen anason çayı sindirime yardımcı olarak hazımsızlığı ve şişkinliği giderir. Geleneksel olarak öksürüğün tedavisinde ve ağız kokusuna karşı kullanılır. Ağız hijyenini sağlamak için gargara suyu hazırlanabilir.

Anason yağı saçlarda bitlenmeye karşı etkilidir ve tarihte bu özelliği ile pek çok farklı kültürde kullanılmıştır. Bağırsak iltihabının tedavisinde anason yağı oldukça etkilidir.

Anasonun Tarihi

Geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan anason kullanımı ilk olarak Eski Mısır'da başlamış. Bitki olarak çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılan bitki ilk olarak parfüm imalatında kullanılmaya başlanmış. Anasonun kullanımıyla ilgili bulunan en eski yazılı belgeler bitkinin idrar söktürücü ve sindirim sorunlarına karşı olarak kullanıldığı yönünde.

Antik Yunan'da ise ağrıları hafifletme, ağız kokusuna ve susuzluğa karşı kullanılmış. 1800'lü yıllardan itibaren ise anason yağı koku imalatı, yemeklerde, alkollü içeceklerde, sabun ve krem üretiminde kullanılmaya başlanmış.

Günümüzde ise ticari olarak içki üretiminde, öksürük şuruplarında, sakız, dondurma, tütün, sabun, cilt kremi, diş macunu üretiminde kullanılmaktadır.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.