Türkiye, Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda 180 ülke içinde beş sıra ilerleyerek 154'üncü sıradan 149'uncu sıraya çıktı. 180 ülkenin çoğulculuk, medyanın bağımsızlığı, gazetecilerin güvenlik ve özgürlüğüne saygı açısından değerlendirmeye alındığı listede Türkiye'nin iyileşmesi 2014 yılında tutuklu 40 medya temsilcisini tahliye etmesine bağlandı. Ancak RSF, Türkiye'nin haberleşme özgürlüğünde gerilemeye devam ettiğini vurguladı.
Beş kıtada bozulma
Dünyanın dört bir yanında genel bir gerileme olduğunu vurgulayan örgüt, çatışmalar, devlet olmayan aktörlerin baskıları, toplumsal eylemler sırasında işlenen ihlaller ve finansal krizin beş kıtada basın özgürlüğünü gerileten faktörlerden olduğunu açıkladı. Kıta olarak haberleşme özgürlüğünde en geride kalan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da gazetecilik alanında yeni "kara deliklerin" ortaya çıktığı devlet dışında kalan aktörlerin baskısı yüzünden bağımsız gazeteciliğin olmadığı vurgulandı.
Bilgi savaş silahı oldu
Finlandiya, Norveç ve Danimarka, basın özgürlüğünde model ülkeler olarak sıralamanın başında yer alırken en sonlarda Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre görülüyor. ABD üç sıra gerileyerek 49, Rusya dört sıra gerileyerek 152, Çin bir sıra gerileyerek 176'ıncı sırada yer aldı. RSF, Ortadoğu, Ukrayna, Suriye ve Irak gibi savaş bölgelerinde çatışan tarafların bilgi savaşına giriştiğini, medyanın propaganda veya iletişimsizliğe kurban verildiğini söyledi.
Devletsiz despotluk
"Devletsiz Despotluk" başlıklı analizinde ise RSF, "devlet olmayan çeşitli grupların, hükmettikleri bölgelerde hiçbir yasa tanımadıkları gibi temel hakları çiğneme pahasına kendi çıkarlarının izini sürmeye devam ettiklerini" bildirdi.
14.02.2015 23:00:45