Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Hubertus Vath, Türkiye'deki kurumların uluslararası yatırım için tüm doğru adımları attığını belirterek, "Ancak kolay bir durum değil, Türkiye karışık bir bölgede bulunuyor, ama geçmişte yaptığı gibi devam ederse bu zorlu yolu aşacak" dedi.
Türkiye'nin zorlu bir yoldan geçtiği yorumunda bulunan Vath, dönem dönem "Kırılgan Beşli" üzerine dönen tartışmalara, para değerlerinin düşmesine ve o ülkelerin ekonomilerinde yaşanan yavaşlamalara işaret etti. Buna rağmen yan etki olarak Kırılgan Beşli ülkelerinin cari açıklarında azalma yaşandığına dikkati çeken Vath, bunun da sağlıklı bir görünüm ortaya çıkardığını dile getirdi. Vath, Türk ekonomisine ilişkin şunları kaydetti:
"Bence Türk hükümeti ve kurumları, başta Merkez Bankası olmak üzere tüm doğru adımları attı. Açık bir stabilizasyon görüyorum. Piyasalarda güven yeniden inşa edildi. Siyasi istikrar yoluna koyuldu. Ancak kolay bir durum değil, Türkiye'nin Irak, Suriye sınırlarında ve Rusya sorunu ile ilgili durumları var. Karışık bir bölgede bulunuyor. Piyasalar Türkiye'de olan biten üzerine oldukça hassas. Ama geçmişte yaptığı gibi devam ederse bu zorlu yolu aşacak."
Finans piyasalarının ülkeler için önemini vurgulayan Vath, "Özellikle hızlı büyüyen şirketler için finansman maliyeti daha önemli, Türkiye'nin de hızla büyüyen şirketlere ihtiyacı var. İstihdama ihtiyacı var. Türkiye'nin çok genç bir nüfusu var ve onların işgücüne dahil edilmesi gerekiyor, Türk kalkınmasının yeni aşaması finanstır" diye konuştu. Hubertus Vath, İstanbul'un finans merkezi olmak için her şeye sahip olduğu değerlendirmesinde bulunarak şöyle devam etti:
"Ama bu uzun bir yolculuk. Kolayca başarılabilecek bir iş değil. İhtiyaç olan şey insan gücü, altyapı, istikrarlı bir yasal çevre, sermaye ve yüksek üretim. Bunlar finans merkezlerinin mal varlığıdır. Ama bunların tesisi daha gerçekleşmedi. Fiziksel altyapının yanı sıra insanlara ihtiyaç var ki ben buna 'entelektüel altyapı' diyorum. Bilime, yeteneklere ihtiyaç var. Bence İstanbul'un her şeyi yerli yerinde ve bu yönde gelişim başladı. Tabii bu bir maraton olacak kısa bir sprint değil."
"ALMANYA'DAKİ TÜRK SERMAYESİ, TÜRKİYE'YE YÖNLENDİRİLMELİ"
Vath, Almanya'da yaşayan Türk nüfusa atıfta bulunarak, " Türklerin Alman ekonomisine büyük katkısı oldu. Başarılı bir şekilde istihdam yaratan birçok şirket var. Türkiye'nin yapması gereken iki finans merkezi (Frankfurt ve İstanbul) arasındaki bağları kurmaktır. Altını çizmek gerekir ki Almanya'daki Türk nüfusunun sermayesinin finansal manada Türkiye'ye yönlendirilmesi lazım" dedi. Avrupa piyasasında Türkiye'nin yerine ve önemine değinen Vath, şunları ifade etti:
"Avrupa Türkiye'nin eşiğinde olan bir piyasa. Türkiye orada altyapıyı kurdu. Piyasayı tanıyan, yasal çerçeveyi bilen şirketler var. Tabii ki Türkiye Asya üzerine de yoğunlaşsın ama bence Avrupa'daki Türkiye'ye has pozisyonu elden bırakmamalı çünkü gerçekten çok geniş fırsatlar var. Daha sürdürülebilir ve bence Türkiye başkalarının yerine geçebilir. Örneğin Çin gittikçe maliyetli bir hale geliyor. İşgücü maliyetleri giderek artıyor. Sanayide bir yön değiştirme gerçekleşecek, yer değişimi olacak. Çin büyümesini dış talepten ziyade iç talep odaklı bir hale getiriyor. Bu Türkiye için büyük fırsatlar getirecek."
Türkiye'nin coğrafi avantajı hakkında da değerlendirmelerde bulunan
Vath, "Bence Türkiye, Asya ve Ortadoğu ile Avrupa ve finans başkenti
olan Frankfurt arasında bağlantı olmasıyla önemli bir rol oynayabilir.
Bu rol İstanbul'a birçok yatırımcının gelmesine, orada birçok iş fırsatı
oluşturmasına sebep olabilir. Türkiye teknoloji, finans, uluslararası
taşımacılık gibi birçok alanda merkez haline gelebilir." dedi.
21.09.2014 16:04:09