Donald Trump, ABD Kongresi'nde düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 47. Başkanı olarak göreve başladı. Biden dönemini "ihanetle" suçlayan Trump, "Amerika’nın altın çağı bugün başlıyor" dedi.
PolitikaAmerika Birleşik Devletleri
Trump: Amerika'nın altın çağı bugün başlıyor
53 dakika önce53 dakika önce
Donald Trump, ABD Kongresi'nde düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 47. Başkanı olarak göreve başladı. Biden dönemini "ihanetle" suçlayan Trump, "Amerika’nın altın çağı bugün başlıyor" dedi.
https://p.dw.com/p/4pOMX
Donald Trump, ABD Kongresi'nde düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 47. Başkanı olarak göreve başladı.
Donald Trump, ABD Kongresi'nde düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 47. Başkanı olarak göreve başladı.Fotoğraf: Julia Demaree Nikhinson/AP/dpa/picture alliance
Reklam
Donald Trump bugün ABD Kongresi'nde düzenlenen törende yemin ederek ülkenin 47. Başkanı olarak göreve başladı.
Yemin ettikten sonra törende konuşma yapan Trump, Joe Biden'ın son bulan başkanlık dönemini ağır ifadelerle hedef aldı, "Amerika'nın altın çağı bugün başlıyor" dedi.
Başkanlığı ile birlikte "ABD'nin gerileme döneminin sona erdiğini" söyleyen Trump, Joe Biden'ın başkanlık dönemini "radikal ve yozlaşmış olmakla" suçladı.
"Seçilmem, korkunç bir ihaneti ve yaşanan pek çok ihaneti tamamen tersine çevirme ve insanlara inançlarını, zenginliklerini, demokrasilerini ve gerçekten de özgürlüklerini geri verme yetkisidir" diyen Trump, ABD'nin bundan sonra dünyadaki saygınlığını yeniden kazanacağını söyledi.
Trump, kendisine yönelik suikast girişimine de değinerek, "Birkaç ay önce, Pennsylvania'da, bir suikastçının kurşunu kulağımın yanından geçti. O an hissettim ve şimdi daha da güçlü inanıyorum ki, hayatım bir amaç için kurtarıldı. Tanrı beni Amerika'yı yeniden büyük yapmak için korudu" sözlerini kaydetti.
78 yaşındaki Trump, ABD'nin en yaşlı göreve başlayan başkanı oldu. Selefi Joe Biden, yemin ettiği esnada Trump'tan 5 ay daha gençti.
Başkanlığa veda eden Joe Biden, törene eşi Jill Biden ile katıldı. 2020'deki seçimleri kaybeden Trump Demokratların seçimlere hile karıştırdığını iddia etmiş, Biden'ın 2021'deki yemin törenine katılmayı reddetmişti.
Havanın soğuk olması nedeniyle yemin töreni ABD Kongresi'nin kubbesinin altındaki Rotunda salonunda, daha az sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Pence ve Clintonlar yuhalandı
Trump'ın yemin törenine eski ABD başkanları George W. Bush ve Bill Clinton eşleri Laura Bush ve Hillary Clinton ile katılırken Barack Obama'nın yalnız gelmesi, eşi Michelle Obama'nın törene katılmaması dikkat çekti.
Resmi törenin başlaması öncesinde, Trump'ın siyasi rakipleri ve ona tavır almış olan eski yol arkadaşları, bazı katılımcılar tarafından yuhalandı.
Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yanı sıra, törene birlikte gelen eski Amerikan Başkanı Bill Clinton ve eşi, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Trump destekçileri tarafından yuhalandı. Bir katılımcının elinde, "Joe Biden Kovuldun" yazılı bir pankart taşıması da dikkat çekti.
Teknoloji devlerinin CEO'larına jest
Meta, X ve Amazon'un CEO'ları, tören sırasında, Trump kabinesinde yer alan isimlerin önünde, kendilerine ayrılan koltuklarda oturdu.
Bu durum, Trump'ın teknoloji devlerinin ve sosyal medya platformlarının başkanlarına verdiği önemin göstergesi olarak yorumlandı.
Ülkenin en güçlü teknoloji devlerinin sahipleri ve yöneticileri, Kongre töreninde hazır bulundu. Tesla ve sosyal platform X'in sahibi, Trump'ın açık destekçisi Elon Musk, Google'ın CEO'su Sundar Pichai ve Amazon'un sahibi Jeff Bezos bu isimlerden bazılarıydı.
Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg ve Apple CEO'su Tim Cook da törene katılanlar arasındaydı.
Yabancı konuklar arasındaysa İtalya'nın sağcı popülist Başbakanı Giorgia Meloni ve sağ popülist Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei dikkat çekti.
Biden'dan mektup ve özçekimli veda
Yemin töreni öncesinde Donald Trump, eşi Melania ile birlikte geleneksel olarak yemin törenleri öncesinde olduğu gibi St. John's Kilisesi’nde düzenlenen ayine katıldı, daha sonra başkanlık görevine veda eden Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından Beyaz Saray'da ağırlandı.
Yaklaşık 35 dakikalık görüşme sonrasında Biden ve Trump, yine gelenekler uyarınca ABD Kongresi'ndeki yemin törenine aynı limuzinle gitti. Trump kongre binasına girerken "Günaydın" derken Biden kendisine yöneltilen "Nasıl hissediyorsunuz?" sorusunu "İyi" diyerek yanıtladı.
Bu arada Joe Biden, Trump'a yazdığı mektubu Oval Ofis'teki masasının çekmesinde bıraktığını açıkladı. Ancak mektubunda ne yazdığını basınla paylaşmadı.
Görevlerinden ayrılan başkanların haleflerine bırakmak üzere kaleme aldıkları mektup bir teamül. Dört yıl önce de Trump, çekmeceye Biden'a yazdığı mektubu bırakmıştı.
BBCTrump Göreve Başladı: İlk Gün Kararnamesi ‼️
Trump, ilk gününde yasa dışı göç ve ekonomi gibi konularda önemli kararlar almayı planlıyor.ABD'nin 47. Başkanı olarak göreve gelmesine saatler kalan Donald Trump, Beyaz Saray'daki ilk gününde "kararname bombardımanı" yapacağını söyledi.Trump, ilk gün atacağı adımlarla ilgili "Neler olduğunu gördüğünüzde başınız dönecek" diye konuştu.Trump'ın imzalaması beklenen başkanlık emirlerinin yasadışı göç, iklim krizi yasaları, çeşitlilik politikaları ve gizli belgeler gibi konularla ilgili olması bekleniyor.ABD başkanlarının göreve geldikleri ilk gün bu tür emirler imzalaması yaygın bir uygulama.Ancak Trump'ın planladığı emirler sayı ve kapsam bakımından ilklere imza atabilir.Bu emirlerin bazılarına yönelik hukuki itirazlar yapılması da bekleniyor.
Yasa dışı göç ve sınır önlemleri
Trump başkanlığının ilk gününden itibaren "ABD tarihinin en büyük sınır dışı etme programını başlatma" sözü verdi.Fox News'a göre göreve geldikten sonra "ulusal sınır acil durumu" ilan etmesi ve orduya güney sınırında güvenliği tesis etmeye destek olması için emir vermesi bekleniyor.Trump ayrıca federal göç makamlarının kilise ve okullara baskın yapmasını engelleyen köklü politikaları da bitireceğini söyledi.Olası toplu sınır dışı politikalarının lojistik zorluklar, milyarlarca dolara varan maliyetler ve çok sayıda hukuki itirazla karşılaşacağı düşünülüyor.Trump, Beyaz Saray'a döndükten kısa süre sonra "Meksika'da Kal" politikasını yeniden uygulamaya sokabilir.İlk başkanlık döneminde bu politika kapsamında yaklaşık 70 bin Meksikalı olmayan sığınmacı, ABD'deki duruşma günü gelene kadar Meksika'da bekletilmişti.ABD basınına göre Trump yönetimi, 1944'ten kalan ve son olarak Koronavirüs salgını döneminde kullanılan bir yasa üzerinden Meksika sınırını kapatmanın yollarını arıyor.Bu yasanın uygulanabilmesi için ABD'de halk sağlığına tehdit teşkil eden bir salgın hastalık olması gerekiyor.ABD'nin 47. başkanının ilk gününde ayrıca güney sınırındaki duvarı bitirmeye yönelik bir adım atma ihtimali de var.Trump, 2016'da ilk seçildiğinde bu duvarın inşası için başkanlık emri vermişti.Duvarın bir kısmı tamamlanmış olsa da büyük kısmı henüz bitmedi.Trump, 150 yıl öncesine dayanan ve ABD topraklarında doğan herkese ABD vatandaşlığı verilmesini ön gören yasayı da "saçmalık" diyerek eleştirmiş ve başkanlığının ilk gününde bunu kaldırma sözü vermişti.Ancak Trump'ın imzalayacağı bir başkanlık emri, ABD Anayasası tarafından güvence altına alınan bu hakkı kaldırmak için yeterli değil.Trump'ın başkanlığının ilk gününde ayrıca uyuşturucu kartellerini El Kaide, IŞİD ve Hamas gibi grupların bulunduğu ABD'nin "yabancı terör örgütleri" listesine alması bekleniyor.
www.avrupahaber.net
20.01.2025 21:52:42