BBC Türkçenin aktardığı, seçimlerin Türkiyede yeni siyasi sistemi uygulamaya koyacağı hatırlatılan haberde, (Yeni sistem) cumhurbaşkanına devasa bir güç veriyor, başbakanlık görevini kaldırıyor ve meclisin etkisini azaltıyor deniyor.
Haberde muhalefetin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini demokrasi için bir ölüm fermanı olarak yorumladığı, bütün muhalif partilerin yönetime gelmeleri halinde parlamenter sisteme dönüş vaadi verdikleri kaydediliyor.
Erdoğan yorgunluğu var gibi
Times gazetesine göre bir seçim anketi, Erdoğanın sert bir rekabetle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Erdoğanın Kasım 2015te yüzde 50,1 olan destek oranı, yüzde 48,3e düşmüş durumda.
Metropoll ile birlikte anketi yürüten düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezinden (CAP) Max Hoffman, Onu (Erdoğanı) pragmatik nedenlerle desteklemiş olanlar şimdi tereddüt ediyor diyor ve ekliyor:
Az dindar, merkez-sağ Türkler arasındaki popülaritesi ekonomiyi herkesten daha iyi idare edeceği inancında yatıyordu, ancak şimdi bu sarsılıyor.
Hoffman şöyle devam ediyor:
Anketimiz Suriyeli mülteciler ile ülkenin eğitim sistemine ilişkin yaygın bir öfke olduğunu da gösteriyor. Erdoğan yorgunluğu var gibi. 15 yıllık iktidar ve sürekli onu gösteren medya sonucu, pek çok Türk ondan yorulmuş durumdalar.
Haberde, ekonominin Erdoğan için en önemli itici güç olduğu kaydediliyor. Türk Lirasının ABD Doları karşısında yıl başından beri 5te 1 oranında değer yitirdiği, bunun da faiz artışını beraberinde getirdiği belirtiliyor.
Ankete göre, ekonominin iyi idare edildiğini düşünenlerin oranı yüzde 40,7 oranında.
Haberde Erdoğanın ise Türk Lirasındaki değer kaybı için dış kaynaklı faiz lobisini suçladığı hatırlatılıyor.
19.06.2018 16:15:00