Rusyanın Ukrayna'ya saldırısı dünyayı nasıl değiştiriyor?

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünyayı bir günden diğerine değiştirdi. Putin'in savaş planlarının, başkaları için de ilham kaynağı olmasından endişe ediliyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın saldırısını "Ulus sınırları içinde bariz onaylıyor" olarak nitelendirdi ve "Putin, Avrupa'nın barış düzenini sorguluyor" dedi.  Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayn'ın Işgalini Güvenlike Ve Dış Politika'dan Sözleriyl Değerlendirken "Bugünkü Farklı Dünya Savaşı'ndan Bu Yana en Kara Gün" Yorumunda Bulundu.

 1990'larda yeşil barış umutları yok oldu

 Aralarındakisizlik, aralarından dokunulmazlığı, kendi kaderini tayin..., savaş sonrası düzeninin temelleriydi.  Soğuk Savaşta, ağır şekilde silahlanan iki karşı karşıya geldi: Bir yanda saldırıda NATO'daki Varşova Paktı.  Pek çok 198990'da sosyalizmin sona ermesiyle/ 1991'de Sovyetler'in dağılmasıyla Avrupa'da savaşmanın sona erdiğini anlatmak.

 Ancak bu düşünce, iyi bir hedeften öteye geçemedi.  Daha 90' parçaların ilk Yugoslavya'nın olmasındaki Avrupa'nın orta noktasında bir savaşa olması.  Sonra uzun yıllar de silah sustu.  Ta ki Kırım Yarımadası'nın Rusya tarafından ilhakına kadar.  Bu dünyaya, Rusya'nın ordusu tarafından kendisine kadar uzandı

Şiddetsizlik, sınırların dokunulmazlığı, kendi kaderini tayin... Bunlar, savaş sonrası düzenin temel direkleriydi. Soğuk Savaş sırasında, ağır şekilde silahlanan iki blok karşı karşıya geldi: Bir yanda NATO, diğer yanda Sovyetler Birliği liderliğindeki Varşova Paktı. Pek çok kişi 1989/90'da sosyalizmin sona ermesi ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Avrupa'da savaş tehlikesinin tümüyle sona erdiğini düşünüyordu.

Ancak bu düşünce, iyi niyetli bir temenniden öteye geçemedi. Daha 90'ların ilk yarısında Yugoslavya'nın parçalanması sırasında 

Sonra uzun yıllar gerçekten de silahlar sustu. Ta ki Kırım Yarımadası'nın Rusya tarafından ilhakına kadar. Bu süreç, nihayetinde Ukrayna'nın Rus ordusu tarafından işgal edilmesine kadar uzandı.


Baltık ülkeleri güvende mi?


Son gelişmeler, NATO ve AB üyesi üç Baltık cumhuriyetinde de büyük bir endişeyle izleniyor. Eskiden Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Estonya, Letonya ve Litvanya topraklarında Rusça konuşan güçlü azınlıklık grupları yaşıyor. Bu ülkelerin, Rusya ve onun müttefiki Belarus ile sınır komşu olmaları da durumu daha hassas hale getiriyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu üç ülkenin endişelerini gidermeye çalışarak, Kuzey Atlantik İttifakı'nın, tüm müttefikleri korumak için her türlü imkânı seferber edeceğine dair güvence verdi.

Dw Türkçe 
www.avrupahaber.net 
Muharrem seren 

27.02.2022 01:26:00