Lime-saken: Bingomillionær utpekt som bakmann
En 40 år gammel bingomillionær utpekes som en av flere bakmenn i Lime-nettverket.Politiet mener det er blitt brukt flere stråmenn for å dekke til de reelle eierforholdene i Lime-saken
- En viktig del av etterforskningen er å klargjøre de reelle eierforholdene i bedriften og finne ut hvem som har den reelle retten til å bestemme, sier politiinspektør i Romerike politidistrikt og påtaleansvarlig Åsmund Yli til VG.
En av de som er pågrepet - en tidligere straffedømt mann i 40-årene - skal være svært sentral i den kriminelle operasjonen som politiet mener omfatter blant annet grov menneskehandel, heleri, bedrageri og skatteunndragelser i 29 Lime-butikker på Østlandet.
- Det er et betydelig antall butikker. De skifter også navn og eiere. Oversikten over det må vi vente med å gå ut med, sier Yli.
VGTV:Her gjøres det beslag fra Lime-butikk
Mannen i 40-årene står ikke oppført med noen offisiell rolle i Lime-kjeden. Han ble pågrepet i en leilighet i Oslo sentrum tidligere dag og er nå siktet for menneskehandel.
Hans forsvarer, advokatfullmektig Martin Richardsen, opplyser at mannen i 40-årene ikke erkjenner straffskyld.
Aksjonen mot Lime-kjeden, som er koordinert av Romerike politidistrikt, er flyttet til Olavsgård-hotellet i Skjetten. Der var det stor aktivitet utover tirsdagskvelden. Det skal foregå flere avhør i hotellets kjeller etter dagens pågripelser.
- I denne saken er det all grunn til å tro at det er utstrakt bruk av stråmenn og falske eiere, sier politiinspektør Yli.
Siktet for skatteunndragelse
Det er, i tillegg til den tidligere straffedømte mannen, pågrepet 17 andre personer i razziaen mot Lime-kjeden. Blant dem er Lime-sjef Sajjad Hussain (37), som ikke erkjenner straffskyld.
Det var i 2012 at Hussain startet Lime-kjeden, med en rekke butikker på Østlandet. På omkring ett år etablerte 37-åringen 29 butikker. Men ambisjonene var ifølge Hussain å tredoble butikkimperiet på få år.
- I løpet av 2015 skal vi ha 100 butikker og en omsetning på én milliard, sa Hussain til Dagligvarehandelen i 2013.
Hussain ble pågrepet på Gardermoen lørdag 16. august. Tre dager senere ble dagligvaretoppen varetektsfengslet i fire uker.
- Politiet har ikke utvist noen interesse for ham etter fengslingen. De har ikke etterforsket noe og ikke spurt om avhør, sier hans forsvarer John Christian Elden til VG tirsdag kveld.
Han skal ikke være klar over at politiet har gått til storaksjon mot Lime-kjeden hans, som i 2013 hadde en nettoomsetning på anslagsvis 150 millioner.
Han er allerede siktet for skatteunndragelser av 8,1 millioner i perioden 2004 til 2009. I dette tidsrommet drev Hussain flere Joker-butikker tilknyttet Norgesgruppen.
Skattemyndighetene tok i vår heftelser i tre luksusbiler og åtte leiligheter etter mistanke om at Hussain overførte eiendommer og andre verdier til sin kone og to ekskoner. Hussain avviste i april at eiendommene ble forsøkt solgt på grunn av skattesaken.
- Enten jeg skylder en krone eller 100 millioner, skal jeg betale det jeg skylder, sa han til Dagens Næringsliv i april.
Siktelsen for skatteunndragelse står fortsatt, men dette er ikke bakgrunnen for at politiet gikk til aksjon nå i august og september. Politiet vil først senere vurdere om denne siktelsen skal bakes inn i en eventuell tiltale.
Hussain beskrives i en dom fra 2010 som mangeårig venn av Rasool-brødrene, i den mye omtalte B-gjengen. I 2003 ble Hussain (37) dømt for å ha leid ut en leilighet til tross for at han ifølge dommen visste at leietakerne drev med prostitusjon i kjellerlokalene.
Flere familiemedlemmer siktet
En
av de som nå er siktet for grov menneskehandel, er en nær mannlig
slektning av Hussain. Mannen ble dømt til fengsel i åtte måneder for å
ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold i fem butikker på Romerike
og i Oslo i 2001.
I 2013 hadde Hussain følgende å si om dommen mot familiemedlemmet.
- Han har gjort opp for seg. Den saken har ikke betydd noe for oss, uttalte han til Dagligvarehandelen.
Mannen,
som er i familie med Hussain, er pågrepet og siktet for grov
menneskehandel etter dagens aksjon mot Lime-kjeden, har ingen formell
rolle i selskapet.
- Han har ikke noe annet å si enn at han ikke erkjenner straffskyld. Han har ikke anledning til å avgi forklaring, sier hans forsvarer Lars Christian Sunde til VG.
Mannen ble i 2007 dømt til å betale 12.000 kroner i bot for å ha ansatt en nepalsk statsborger uten gyldig arbeidstillatelse i en av sine butikker.
Også andre familiemedlemmer er pågrepet og siktet i saken.
- Det er tilknytning og slektskap mellom de pågrepne, sier Yli.Bingomillionæren er en av flere forretningspartnere som ble pågrepet
tirsdag, i det som er en av de største politiaksjonene i Norge
noensinne. Det skriver Dagens næringsliv.
Ifølge avisen skal
han ha styrt en omfattende butikk med spilleautomater, bingohaller og
har de senere årene vært involvert i mange store eiendomstransaksjoner.
Selskapene skal ha omsatt for flere hundre millionerkroner og hadde titall millioner i overskudd.
Under etterforskning
Selv
om mannen selv hadde trukket seg ut av de formelle rollene i
bingovirksomheten, var hans rolle sentral da bingoimperiet ble anmeldt
til Lotteritilsynet for å ha unndratt 9,5 millioner kroner til lag og
foreninger, skriver Dagens Næringsliv.
Saken er fortsatt under etterforskning.
Verken politiet eller 40-åringens forsvarer i saken, Per Arne Tandberg, ønsker å kommentere hans roller.
? Noen fremstår som administrerende direktør og andre som butikkeiere. Det er flere enn én person vi anser som mest sentrale, sier politiinspektør Åsmund Ylvi i Romerike politidistrikt.
18 pågrepet
210 politifolk fra 10 ulike politidistrikt og 60 fra andre myndigheter er involvert i etterforskningen, som i dag kulminerte med at 18 mistenkte ble pågrepet.
Dette skal være 17 norske statsborgere og en svenske, alle i ulik grad tilknyttet personer i eller rundt ledelsen i Lime.
Fra tidligere i sommer er Lime-gründer Sajjad Hussain siktet for menneskehandel og skattesvik.
Det har vært razzia mot Lime-butikker i Rælingen, Skedsmo, Ski, Asker, Bærum og Larvik i tillegg til Oslo.
Menneskehandel og trygdemisbruk
Politimester i Romerike, Bjørn Eirik Vandvik, sa til E24 tidligere i dag at politiet ikke kan utelukke at nettverket driver andre former for kriminalitet, men foreløpig er det bare mistanke om menneskehandel, skatteunndragelser og trygdemisbruk.
- Vi etterforsker det som tilsynelatende er en normal butikkdrift, men hvor alt det som ligger bak er grumsete, sier Vandvik.
25.09.2014 22:35:13