Hollanda Türk Basınına haber engeli

Görüntü ve ses kaydı almalarına izin verilmeyen basın mensupları ise dakikalar sonra, polis ve güvenlik güçlerinin nezaretinde tek tek meclisten çıkarıldı.

Meclise alınmayıp oyalanan basın mensupları, dış kapıların da kapanması ile güvenlik görevlilerinin arasında mecliste mahsur bırakıldı. Sosyal işlerden ve Entegrasyondan sorumlu Bakan Asscher'ın politikalarını eleştirdikleri gerekçesi ile Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'un PvdA'dan atılma kararının alındığı sırada, basın mensupları içeri alınmadı. Bu kararın verildiği parti toplantısını takip etmek isteyen Hollandalı Türk basın mensuplarına ise görülmedik bir uygulama yapıldı.

Normal şartlarda günlük izin kartı alarak meclise girebilen basın mensupları, basın kartlarını gösterip kendilerini tanıtmalarına rağmen meclise alınmadılar. Güvenlik görevlileri basın mensuplarını içeri alınması için şefleriyle görüşmeleri sırasında ise dış kapıya ve meclisin içine onlarca polis geldi. Önce dış kapılar da kapanarak basın mensuplarının dışarıya çıkması engellendi. Güvenlik koridoru ve kapalı kapı arasında mahsur kalan basın mensupları, hiçbir açıklama yapılmadan dakikalarca bekletildi.

Görüntü ve ses kaydı almalarına izin verilmeyen basın mensupları ise dakikalar sonra, polis ve güvenlik güçlerinin nezaretinde tek tek meclisten çıkarıldı.

Aralarında  Anadolu Haber Ajansı, Haber Gazetesi, TRT Türk, Cihan Haber Ajansı ve Zaman Hollanda gazetelerinin muhabirleri bulunan basın mensupları olayı bir skandal olarak değerlendirdi.

Daha birkaç ay önce PKK yanlısı eylemcilerin meclisi basmalarında bile böyle bir muamele ile karşılaşmadıklarına vurgu yapan basın emekçileri, bunu basın özgürlüğü ile övünen Hollanda'ya yakıştıramadıklarını söylediler.


15.11.2014 03:10:54