Gastrit, midenin iç yüzünde bulunan mide zarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genel olarak yetişkinlerde görülen bu hastalık hemen hemen her iki yetişkin insanın birinde görülmektedir. Günümüzde birçok insanda bulunan bu hastalığın tedavisi oldukça basittir. Ancak gastrit hastalığından kurtulmak için uğraşırken, diğer taraftan da gastriti tetikleyen yiyeceklerden veya içeceklerden yemeye devam edildiğinde uyguladığınız tedavinin faydasını göremeyeceksiniz. Uzun süre tedavi edilmeyen gastrit hastalığı ilerleyerek ülsere dönüşür ve midenizin iç kısımlarında yaralar meydana gelir.
Kötü beslenme alışkanlığı meydana çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca gastrite en çok sebep olan unsurlar arasında alkol ve sigara gelmektedir. İnsan hayatını her alanda tehdit eden alkol ve sigara, doğrudan mide yüzeyini tahriş eder ve midemizde asit üretilmesine neden olarak gastrit hastalığının ilerlemesine neden olur. Bunun yanında, streste gastritin ortaya çıkmasında oldukça önemli bir etkendir. Çağımızın hastalığı olan stresten uzak durmadığımız sürece midemiz asit salgılamaya devam edecektir.
Kullandığımız aspirin gibi asit içeren ilaçlar ile romatizma için kullanılan ağrı kesici ilaçlarda gastritin ilerlemesine neden olabilmektedir.
Gastrit kronikleştiğinde çoğu zaman belirti vermeden ilerler. Mide iltihabı uzun süre devam eder. Mide bulantısı, midenin üst kısmında ağrı, kusma, geğirti ile kendisini belli eder.
Akut gastritte ise mide yanması ve ağrı görülür. Hastanın karnı acıktıkça ağrılar daha da şiddetli ortaya çıkar. Bulantı ve kusma kronik gastritte olduğu gibi akut gastritte de görülmektedir.
Gastritten kurtulabilmek için bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hasta kendisine bitkisel tedavi uygulayarak gastrit hastalığından kurtulabilmektedir.
Gastrit için şifalı bitkiler:
- Petekli bal gastrit hastalığından kurtulmak için oldukça etkili bir doğal besindir.
- Pirinç lapası veya pirinç bulamacı da etkili bir gastrit tedavi yoludur. Günde 2 kez 1 ya da 2 kase yenildiğinde gastrit sancısını keser.
- Çiğ patates suyu gastrite iyi gelmektedir. Yemeklerden 15 dakika önce bir çay bardağı patates suyu günde 3 kez içilmelidir.
- Kadife çiçeği de gastrit tedavisinde başvurulan bir bitkidir. 1-2 tatlı kaşığı kadife çiçeği yeme gastrit ağrılarını kesmektedir.
- Hindistan cevizi suyu gastritin bitkisel tedavisi için başvurulan en etkili yöntemlerdendir. Hindistan cevizi suyu bolca vitamin ve mineral içerir. Ve midedeki zehirli maddeleri ve toksinleri mideden temizler. Günde 4-5 kez bir çay bardağı Hindistan cevizi suyu içildiğinde mide yangınını giderir. Aynı zamanda iyi bir ateş düşürücüdür.
- Zencefil de gastrit tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Tuza batırılmış 2-3 küçük zencefil tohumu, gastrit sancısından kaynaklanan huzursuzluğu önler ve mideye rahatlama ve gevşeme hissi verir.
- Bol bol su içmek ve peynir altı suyu içmekte etkili ve doğal bir tedavi yöntemidir. Özellikle günde 8-9 bardak su içmek mideyi toksinlerden temizler ve midenize rahatlama hissi verir.
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler, sadece tedavi sürecinde değil, hastalığın tekrar etmemesi içinde faydalıdırlar. Bu sebzeler, Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, yeşil fasulye ve bezelyedir.
- Flavonoid içeren yiyeceklerde gastiride neden olan bakterilerle savaşarak etkilerini azaltır ve ülsere dönüşmesine engel olurlar. Flavonoidler bakımından zengin olan gıdalar, kızılcık, kereviz, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biberdir.
16.09.2014 12:03:26