FT: Vize serbestliği gerçekleşmeyebilir

TÜRKİYE İLE KISA VADEDE ANLAMLI ANLAŞMA OLASILIĞI ZAYIF FT, AB liderlerinin kabul ettiği eylem planının Türkiye'nin uzun yıllardır talep ettiği birçok "cazip madde" içerdiğini yazdı.

TÜRKİYE İLE KISA VADEDE ANLAMLI ANLAŞMA OLASILIĞI ZAYIF
FT, AB liderlerinin kabul ettiği eylem planının Türkiye'nin uzun yıllardır talep ettiği birçok "cazip madde" içerdiğini yazdı.


LONDRA (ANKA) - Financial Times, AB liderlerinin kabul ettiği eylem planının Türkiye'nin uzun yıllardır talep ettiği birçok "cazip madde" içerdiğini' söylerken Türkiye'nin koşullarından biri olan vize serbestliğinin "hiç gerçekleşmeyebileceğini" de öne sürüyor. Guardian ise Türkiye ile AB arasında "kısa vadede anlamlı bir anlaşma yapılabilmesi ihtimalinin de zayıf olduğunu" düşünüyor.

FINANCIAL TIMES: VİZE SERBESTLİĞİ GERÇEKLEŞMEYEBİLİR

Ekonomi Gazetesi Financial Times, AB liderlerinin kabul ettiği eylem planının Türkiye'nin uzun yıllardır talep ettiği birçok "cazip madde" içerdiğini söylüyor.

Gazete AB liderlerinin son yıllarda "otoriter tavırları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepeden baktıklarını" ancak göçmen kriziyle birlikte bu tutumun tersine döndüğünü öne sürüyor.

Ancak FT, BBCTürkçe'nin yansıttığı değerlendirmesine göre, özellikle vize serbestliği konusunun gerçekleşmesi pek mümkün olmadığını düşünüyor. Gazete "Üye ülkeler arasında Türkiye'ye iş birliği için bir bedel ödeme isteği yüksek olsa da, üst düzey yetkililer Schengen vizesi serbestliğinin belki de hiç gerçekleştirilemeyebileceğini belirtiyor" diyor.

Türkiye'nin, üyelik müzakereleri sürerken vize kolaylığı sağlanmayan tek aday ülke olduğuna dikkat çekilen haberde Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin başını çektiği bazı ülkelerin, göçmen krizi konusunun Türkiye'nin AB üyeliği ile ortak ele alınmasına karşı olduklarını vurguluyor.

Yol haritasında yer alan vize serbestliği konusunun birçok siyasi ve teknik koşula bağlı olduğu, bu koşullardan birinin Rum Yönetiminin Türkiye tarafından tanınması olduğu hatırlatılıyor.

GUARDIAN: TÜRKİYE İLE KISA VADEDE ANLAMLI ANLAŞMA OLASILIĞI ZAYIF
FT, AB liderlerinin kabul ettiği eylem planının Türkiye'nin uzun yıllardır talep ettiği birçok "cazip madde" içerdiğini yazdı.

AB Zirvesi'nin "kasvetli ve gerilimli" bir havada geçtiğini yazan Guardian Gazetesi ise, Avrupalı yetkililere dayanarak sonunda bir eylem planı üzerinde anlaşılan zirvenin asıl amacının "Büyük bir tartışma ve liderler arasında atışmadan kaçınmak" olduğunu belirtirken üst düzey bir AB yetkilisi de zirvede büyük bir karar almayı hedeflememiş olduklarını söylediğini anlatıyor.

Türkiye ile AB arasında "kısa vadede anlamlı bir anlaşma yapılabilmesi ihtimalinin de zayıf olduğu" yorumunun yapıldığı haberde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın da göçmen kriziyle mücadele konusunda "kötümser" göründüğü belirtilirken Tusk'ın "Alacağımız kararların yeni bir göçmen akınını durdurmaya yetip yetmeyeceğini kendimize sormalıyız" dediği aktarılıyor.


17.10.2015 00:29:54