Geçen hafta sonu İspanya'da finalleri oynanan Dünya Basketbol Şampiyonası sırasında toplanan FIBA yöneticileri, basket maçlarında başörtüsü takılması için 2 yıllık deneme aşamasına geçilmesi kararı aldı. FIBA, daha önce terleme veya saçların toplanabilmesi için oyuncuların 5 santimetrelik saç bandı kullanmalarına izin veriyordu. Bu durumun oyuncular arasında ayrım gözettiğini düşünen başörtülü Müslüman oyuncular, itirazda bulundu.
FIBA Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, "FIBA'nın bu ilkesini değiştirerek Müslüman ya da diğer oyuncuların türban takmalarına izin verilmesi oyuncuları mutlu edeceği gibi bizi de memnun eder" denildi.
Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi'nin Ulusal Haberleşme Müdürü İbrahim Hooper, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Müslüman, Sih ve diğer dinlere mensup kişilerin oyunlar sırasında başörtüsü takmasına olanak sağlayan FIBA'nın bu politika değişikliğini memnuniyetle karşılıyoruz. FIBA, sporcuların her türlü dini inançlarına olumlu yanıt verdiği için tebrik edilmeli" dedi.
ABD'nin Tulane Üniversitesi takımında forma giyinen Bosna Hersekli basketbolcu Indira Kaljo ise, konuyla ilgili haberi aldığında gururlandığını ifade ederek, "Bu basketbolda hayret verici bir ilk adım" dedi. İrlanda profesyonel liginde oynarken başörtü kullanamadığını sözlerine ekleyen Kaljo, inancını daha iyi yaşamak için geçen yıl başörtüsü takmaya başladığını da ifade etti. Başörtüsü giyilmesine izin verilen Amerikan Yaz Ligi'nde forma giyen Kaljo, başörtüsüne izin verilmediği takdirde Avrupa'ya dönmeyi istediğini de belirtti.
Bu süreç boyunca, türbanlı sporcusu olan ulusal federasyonların FIBA'ya dilekçe vererek, onayın ardından da federasyonun gerekli raporlarını yıl içinde iki kere iletmesi gerekiyor. Öte yandan FIBA diğer oyuncuların güvenliğini tehdit etmediği takdirde sokak basketbolu müsabakalarında da başörtüsü takılmasına izin verileceğini açıklamalarına ekledi. Konuyu değerlendiren Amerikan Ulusal Bayanlar Basketbol Birliği eski Başkanı Val Ackerman, "Bu olması gereken doğru bir başlangıç" dedi.
FIBA, bu kuralı 2015 yılında bir kez daha değerlendirerek bir sonraki yaz en düşük uluslararası seviyedeki turnuvada test edilip edilmeyeceğine karar verecek. Gerekli değerlendirmelerin 2016 yılında tamamlanmasıyla, Müslüman sporcuların türban takmasına izin veren bu kural, 2016 Olimpiyatların ardından kalıcı hale gelecek.
Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği FIFA, 2012 yılında Ürdünlü İdari Komite Üyesi Prens Ali bin El Hüseyin'in çalışmalarının ardından Müslüman oyuncuların müsabaka sırasında başörtüsü kullanımına izin vermişti.
17.09.2014 21:37:38