Belçika'ya Türk işçi göçünün 50'nci yılı etkinlikleri kapsamında tarihi ve turistik meydanın ortasına, 75 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğinde bin 875 metrekarelik alana yayılan Uşak halısı motifi için 100 işçi gün boyu çalıştı.
Kırmızı, turuncu, pembe ve sarı begonya çiçekleriyle çim kullanılarak halı motifine dönüştürülen meydan, turistlerin ilgi odağı oldu.
Çiçek halının açılışı dolayısıyla meydanda havai fişek, ışık ve ses gösterileri düzenlenirken Belçikalı besteci ve müzisyen Gregoire Dune, saz, def ve keman gibi geleneksel enstrümanlarla tasavvuf müziği konseri verdi.
Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur, Belçika'da yaşayan yaklaşık 220 bin Türk'e 50'nci yıl jesti olarak planladıkları çiçek halının Türk kültür ve sanatının tanıtılması kapsamında önemli etkinlik olduğunu söyledi.
Uşak kilimi motiflerini yansıtan çiçek halı 17 Ağustos'a kadar açık kalacak. Belçika'nın en çok turisk çeken noktası Grand Place'a 3 günlük sergi süresince 150 bin ziyaretçi bekleniyor. Çiçek halı, 5 avro ücret karşılığında meydandaki tarihi belediye binasının balkonundan da görülebilecek.
Grand Place'da ilk olarak 1971'de başlatılan ve 1986'dan itibaren her 2 yılda bir düzenlenen çiçek halı etkinliği için Belçika'nın Gent kentinde yetiştiriken begonya çiçekleri kullanılıyor. Belçika, 17'nci yüzyılda Güney Amerika'da keşfedilen canlı renkli begonya çiçeklerinin en büyük üreticisi konumunda.
16.08.2014 20:30:32