BALİKESİR'DE BİR İLK AYN-I OSMANLI HİZMETE GİRDİ..!

Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi tekrar canlandırmak ve damak zevkinize hitap edecek farklılıklar yaratma adına hizmet vermeye başlamıştır.

Közde Türk Kahvesinin geleneksel lezzetini yaşatmaktır. Bu unutulmaz tatların unutulmasının önüne geçmektir. Bu amaçla kaliteli ürün ve kaliteli servis ile müşteri memnuniyetini en üst noktada tutmaktır.

 

Osmanlı Şerbetleri

Yüzlerce çeşidi olan şerbet, modern içeceklerin keşfinden önce, özellikle sıcak doğu medeniyetlerinde ferahlatıcı olarak yüzlerce yıldır içilegelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, batı medeniyetlerine de ulaşmıştır. Günümüzde batı medeniyetlerinde şerbet olarak bilinen içecek veya toz tatlı ile "sorbet" olarak bilinen "şekerli buz", şerbetin türevleridir. Osmanlı devrinde padişah çocuklarının doğumlarında, doğumdan sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtılırdı. Özellikle doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet gönderme adeti vardı. Türlü malzemelerden yapılan şerbetler, altın, gümüş ya da billur kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere o dairede hizmet eden güzel cariyeler tarafından sunulurdu. Bunun yanı sıra, yakın bir geçmişe kadar nişan törenlerinde şerbet sunumu için ayaklı özel taslar bulunur, varlıklı ailelerin evlerinde bu taslar gümüş olurdu. Günümüzde bazı yörelerde çiftlere söz kesildiğinde şerbet içilir, şerbet içme törenleri yapılır. Bu törenlerde sohbetlere, geleneksel olarak "Şerbetleri ez getir, sofralara tez getir" diyerek başlanır. Bazı yörelerimizde de nişanın ertesi günü kız tarafı haberci çıkararak ailenin yakınlarını ve hatırlı komşularını şerbet içmeye davet eder. Hatta nikah sonrası, sünnet sonrası şerbet ikram etme geleneğimizi sürdüren yörelerimiz de vardır. Osmanlı döneminde pazar yerleri ve panayırların vazgeçilmezi olan ibrikli seyyar şerbetçiler günümüzde de turistik bir öğe olarak yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Osmanlı Şerbetinin Faydaları

Demirhindi Şerbeti

? Mide hastalıklarına iyi gelir. Mide ağrıları, mide ekşimesi.

? Soğuk algınlığı ve nezle için oldukça faydalıdır.

? Ruhsal sıkıntıları gidermeye yardımcıdır.

? Romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor.

? Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu biliniyor.

? Vücudu rahatlatır.

? Susuzluğu giderir ve serinlik verir.

Gül Şerbeti

? Ciltteki yaralanmalarda ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde büyük etkiye sahip.

? Serinletici ve ateş düşürücü özelliği bulunmakta.

? Kırışıklıklara karşı ve yaşlanma etkilerini geciktirici özelliği var.

? Ciğeri kuvvetlendirir, kalbe ferahlık verir, dimağı takviye eder.

Limon Şerbeti

? Kalp çarpıntısına, kolestrolü düşürmeye, idrar yolları enfeksiyonlarına ve kansızlığa iyi geldiği bilinir. Ayrıca C vitamini yönünden oldukça zengindir.

Kızılcık Şerbeti

? Uykusuzluğa iyi gelir.

? Vücuda kuvvet verir.

? Ateş düşürücü özelliği var.

Şıra

? Yüzde 100 doğal üzüm suyu, A, B1, B2 vitaminleri açısından çok zengindir. Önemli bir demir kaynağı olduğu için kansızlığı önlüyor. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunuyor. İçeriğinde bulunan potasyum kalp-damar sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip. Bu besleyici özellikleri sebebiyle üzüm şırası 'bitkisel süt' olarak da adlandırılıyor.

http://www.ayniosmanli.com/


18.04.2015 10:10:45