T.C. ehliyeti olan arkadaşlar, Almanya'ya geldiğinizde ehliyetiniz, giriş tarihinizden itibaren 6 ay geçerli, yani Almanya'da ilk 6 ay araba kullanabilirisiniz. Sonrasında ehliyetinizi en fazla 3 sene içinde değiştirmeli, yani UMSCHREIBEN yaptırmalısınız.
1- Türk Ehliyetinizi tercüme ettirin, bunu Almanyadaki (ADAC) denen otomobil Klubü'nün hemen hemen heryerde bulunan bürolarında, yada onlara ehliyetinizi postalayarak yaptırabilirsiniz. Ehliyetinizi gönderiyorsunuz, tercüme ediyorlar size geri postalıyorlar, bu işlem 2 hafta sürüyor, yaklaşık olarak ücreti 8 civarı (Posta Ücreti Hariç), yada hemen bir günde yaptırayım bunu derseniz, etrafınızda bulunan bir tercüme bürosuna en fazla 15 vererek yaptırabilirsiniz. (Ücret bulunduğunuz ile göre değişebilir fakat 15 bu işlem için çok bile.)
2 İlk Yardım Kursu ve Göz Testi (ERSTE HiLFE und SEHTEST) bunu gittiğiniz şehirde nerede yapabilirsiniz? Etrafınıza sorarak, kayıt yaptıracağınız Sürüş Okulu FAHRSCHULE'ye yada internette (Erste Hilfe Kurse in ....... gittiğiniz şehrin adini yazarsanız), birkaç yer bulursunuz. Göz testini genelde ilk yardım kursunu yaptığınız yerlerde yapıyorlar yani ikisini bir arada çıkartıyorlar.
İlk Yardım Kursu (ERSTE HILFE) hafta'nın bir günü genelde haftasonu yaklaşık 6 saat devam eden bir günlük birşey, yani diyelim Cumartesi saat 12:00'de gittiniz saat 18:00'e kadar oradasınız, bir odada oturacaksınız, yetkili kişi size Almanca İlk Yardım'ı anlatacak ve kursa katılan herkezden birkaç hareketi yapmasını isteyecek. Örneğin: (Herkezin önüne maket koyacaklar, sıra ile suni tenefüs yapmanızı isteyecekler, yada kaza yapan birini arabadan nasıl çıkaracaksınız, bunu yapacaksınız.) Tabi bunların hepsini önceden gösterecekler. İlk yardim kursuna giderken yanınızda sadece pasaportunuz olması yeterlidir.
Göz Testini (SEHTEST) eğer gittiğiniz ilk yardım kursunda yapmıyorlar ise bir Gözlükçüde, yani (OPTiK)'te yaptırabilirsiniz. Bunu etrafınıza sorduğunuzda nerde yapıldığını söylerler. Test süresi ortalama 5 dakika sürer.
Bu testlerin ücreti yaklaşık olarak, (ERSTE HILFE) 20-25 (SEHTEST) 8-12 civarında.
3- Ve şimdi elinizde, İlk Yardım Kursu ve Göz Testi (ERSTE HILFE und SEHTEST) belgeniz ve T.C. Ehliyetinin Tercümesi var. Şimdi tek yapmanız gereken bir Sürücü Kursu (FAHRSCHULE) bulmanız.
Almanya'da Ehliyet Türkiyeye göre pahalı. Almanya'da ehliyetini sıfırdan yapan bir kişinin ehliyeti, neredeyse 2.000'ya kadar mâl oluyor. En büyük nedenlerinden biri KAÇ SÜRÜŞ yaptığınız. Sıfırdan ehliyet yapan bir kişinin, mecburi yapması gereken 12 tane Sürüş var, istesede istemesede bunu yapmak zorunda. Her sürüşün iyi bir ihtimalle 50 olduğunu düşünürsek, bu tek başına 600 ediyor. İyice araba kullanmayı öğrenene kadar 20 Sürüş yaptırırsalar, bunun maliyeti 1.000 ediyor.
T.C. ehliyetinin bir faydasıda burda çıkıyor ortaya, T.C. ehliyetini çevirmek isteyen arkadaşlar, Zorunlu Sürüş yani 12 tane sürüşe çıkmasına gerek yok, yani mecburi değil. Diyelim Sürücü Kursuna (FAHRSCHULE) kayıt yaptırdınız, sürücü kursu size bir iki tane sürüş yaptırdı, eğer düzgün araba kullanabiliyorsanız ve kuralları tanıyıp ona göre hareket ediyorsanız, Size başka sürüşe gerek kalmadan sınava girme hakkı tanıyabilir.
Diyelim FAHRSCHULE buldunuz kaydınızı yaptıracaksınız, kayıt ücretiniz normal ücretin yarısı olacak. Normalde 200 ise T.C. ehliyetini çeviren biri olduğunuz için size 100 olmalı. Kaydınızı yaptırdınız size kayıt yaptırdığınıza dağir (ANMELDUNG) kağıdı verecekler.
4- Şimdi elinizde, İlk Yardım Kursu (ERSTE HİLFE), Göz Testi (SEHTEST), sürücü kursundan aldığınız Kayıt Kağıdı (ANMELDUNG) ve T.C. ehliyet tercümeniz var. Bunlarla beraber 4 adet Biometrik Vesikalık resimlerinizi, pasaportunuzu ve ehliyetinizin aslını alarak bağlı olduğunuz (ZULASSUNGSBEHÖRDE) yani ehliyet işlerinin yapıldığı belediye binasına gideceksiniz, evrakları teslim edip resmi başvuru yapacaksınız, yanınıza PARA almayı unutmayın. Resmi dairede sizden oretalama 40 isteyebilirler. (Bu ücret şehirden şehre değişebilir.)
Şimdiye kadar yaptğınız aşamalar: Ehliyet Tercümesi, İlk Yardım Kursu, Göz Testi, Sürücü Kursuna Kayıt, Belediyeye Ehliyet için başvurmak. Şimdi belediyedeki başvurunuzu bekleyeceksiniz (ortalama 4 Hafta), evraklar merkeze gidecek, kontrol edilecek, alman ehliyetiniz çıkacak, sınavlarıda atlattıktan sonra almanız için.
Belediye sürücü kursunuza haber verecek, kursiyerinizin evrakları tamam, istediği an Teori sınavına girebilir diye. Sürücü kursu sizi arayacak ve nezaman Teori Sınavına girmek istediğinizi soracak.
5- Şimdi geldiniz Teori sınavina sınav ücreti ortalama 85, sınavın yapılacağı yer (TÜV) bu sınava çalışmanız için broşürler var, bunları sürücü kursunuzdan yada etrafınızda daha önceden almış biri varsa ondan temin edebilirisiniz. (Sürücü kursundan temin ortalama 40.)
ÖNEMLİ!
Teori sınavına kesinlikle sıkı çalışarak gidin, aksi halde kazanma ihtimaliniz yok!
Çünkü, yaklaşık 30 soru var her sorunun bir puan derecesi var, diyelim bir soru 3, bir diğeri 5, bir başkası 4 puan değerinde. Toplamda 11 puanlık soru yanlış yaparsanız başarısız olursunuz, yani bir tane 5 puanlık, iki tanede 3 puanlık soruda hatanız olursa,kalmanız için yeterli ortalama, tabiî ki birde önemli olan 5 Puanlık sorular var eğer bu önemli olan iki tane 5 Puanlık soruları bilemezseniz, toplamda 10 puan eder ama yine kalmanız için geçerli bir sebep sayılır. Bu size hem 85 ücrete, hemde 2 hafta daha zamana mâl olur. Çünkü bir sonraki sınava hemen ertesi gün değil, en erken 2 hafta sonra girebilirsiniz.
Soruların çoğunun cevabı bir seçenek değil. Yani diyelim soruda bir resim var, kavşakta birkaç araç birden var, soruyu buna göre sordu, seçeneklerden sadece bir tanesi doğru olmuyor, iki veya bazende hepsi doğru olabiliyor. Bu yüzden sınava iyi hazırlanmanızı tavsiye ederiz.
Örnek bir soru : Bei stockendem Verkehr müssen bestimmte Bereiche freigehalten werden. Welche sind dies?
( Trafik tıkandığında belirli alanlar serbest bırakılmalı, önü tıkanmamalı, bunlar hangileridir? )
- Kreuzungen Kavşaklar
- Bahnübergänge Tren Yolu
- Grundstückseinfahrten Bina yada Evlerin
(Mesela yukarıdaki soruda 1 seçenek değil, 2 seçenek birden doğrudur.)
Sınava çalışmak için internette yığınlarca online test yapan sayfalar var, arada kullanmanızı tavsiye ederiz. Google'a (Führerschein Theorie Prüfung) yazmanız yeterli. Sınavı Türkçe yapma imkanınız var, tabi doğal olarak soruları Türkçe broşürlerden öğrenip calışma imkanınızda.
6- Teori Sınavını yaptınız, geriye kaldı (PRAKTISCHE PRÜFUNG) yani Direksiyon Sınavı, Ortalama ücreti 225dur. Sürücü Hocası sizi evden alır Sınavın başlayacağı (TÜV)'e götürür. FAHRPRÜFER sınav hocası arka koltuğa oturur, sürücü hocası yan tarafınızda, pasaportunuzu gösterirsiniz, ufak bir konuşma yapıp, sürüşe başlarsınız. Direksiyon sınavında öldürücü şeyleri kesinlikle yapmıyorsunuz Kırmızı Işık, Stop Levhası (4 teker kesinlikle duracak), sağdan gelenin yol üstünlüğü. Omuz bakışı yapmayı unutmuyorsunuz ( Sağa Sola dönerken, Şerit degiştirirken o yöne hafifçe kafanızı çevirip omzunuzdan bakmak.) Sürüş ortalama 30dk sürer, başardıysanız tebrikler, başaramadıysanız birkere daha 225 ödemek zorunda kalırsız.
Ücretler :
Ehliyet Tercümesi : En Fazla 15
İlk Yardım Kursu : " " 25
Göz Testi : " " 10
Sürücü Kursuna Kayıt : " " 100
Belediye Ücreti : " " 40
Vesikalık Resimler : " " 10
Teori Sınavı : " " 85
Sürüşler : Ortalama 150
Direksiyon Sınavı : En Fazla 225
Ortalama Toplam : 660
31.07.2018 11:35:00