Almanya Yüksek Mahkemesi Suriyeliler sınır dışı edilebilir

Almanya'da yargının, Suriyeli bir sığınmacının korunma statüsüyle ilgili verdiği karar, 700 bin Suriyelinin sınır dışı edilme ihtimaliyle ilgili yoğun tartışmalara yol açtı.Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir

Münster Yüksek İdare Mahkemesi, Suriye'de siviller için artık ciddi bir tehlike olmadığını belirten bir karar açıkladı. Mahkeme, Suriye'de ülke içi silahlı çatışmalardan kaynaklanan ciddi bir durumun artık mevcut olmadığını dile getirdi.

 

Adalet Bakanı: Anlaşılır bir karar

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Suriye'ye sınır dışı uygulamalarında gönderilecek bölgelerin güvenlik durumlarının detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti. Buschmann, Suriye'de güvenli ve tehlikeli bölgelerin varlığını vurgulayarak, mahkeme kararının bu çerçevede anlaşılır olduğunu söyledi. "Suriye'nin tamamında güvenlik durumunun aynı olmadığı göz önünde bulundurulmalı," dedi.

 

İçişleri Bakanlığından açıklama

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanlığı ve Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi, prensip olarak karar uygulamalarını eldeki kaynakları temel alarak sürekli gözden geçiriyorlar," denildi. Bu kaynaklar arasında mahkeme kararlarının da önemli olduğu ve özellikle Yüksek İdare Mahkemelerinin verdiği kararların daha da önem arz ettiği kaydedildi.

 

Toplantılar ve görüşmeler

Haziran ayında yapılan federal ve eyaletler düzeyindeki içişleri bakanları toplantısında, suçluların ve tehlikeli İslamcıların Afganistan ve Suriye'ye sınır dışı edilmeleri konusunda görüş birliği sağlanmıştı. Potsdam kentinde yapılan toplantıda konuşan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sınır dışı uygulamalarını pratiğe dökmek için pek çok ülke ile görüşme hâlinde olduklarını ifade etti. Faeser, Suriye ile ilgili uygulamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve bu konuda Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte çalışacaklarını belirtti.

 

Pro Asyl: Kimse diktatör Esad'ın işkence rejiminden muaf değil

İnsan hakları örgütü Pro Asyl, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Pro Asyl Hukuk Politikaları Sözcüsü Wiebke Judith, mahkeme kararının Suriye'deki gerçek durumu göz ardı ettiğini savundu. Judith, "Dışişleri Bakanlığı'nın durum raporu gibi ilgili kaynaklar, hâlâ önemli bir çatışma durumunun mevcut olduğunu gösteriyor. Ayrıca neredeyse hiç kimse diktatör Esad'ın işkence rejiminden muaf değil," dedi.

 

Birlik: Baerbock'un yüzüne inen büyük bir tokat

Federal Meclis'teki Birlik Meclis Grubu Başkanı Thorsten Frei, mahkemenin "göç tartışmasına yeni bir dinamik getirebilecek çığır açıcı bir karar verdiğini" söyledi. Frei, "Aynı zamanda bu, Suriye'deki gerçek güvenlik durumunu görmezden gelen Dışişleri Bakanı Baerbock'un yüzüne inen büyük bir tokat," dedi. Kararın, trafik ışığı koalisyonunun göç politikasında izlediği yanlış yolu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Frei, "Karardan hızlı bir şekilde sonuç çıkarmak için her türlü çabayı göstermenin tam zamanı," ifadelerini kullandı.

 


26.07.2024 16:49:17