Almanya'da karamsarlık: 2025'te ekonomik büyüme tahminleri yarı yarıya azaldı

Bir grup önde gelen ekonomi enstitüsü, Almanya ekonomisinin 2025'te beklenenden çok daha zayıf büyüyeceğini tahmin ederek, bu yıl için tahminlerini biraz düşürdü ve bu da artık faaliyetlerde marjinal bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Enstitüler, 2025 yılı için ekonomik büyümenin Mart tahminine göre 0,8 puan düşüşle yalnızca yüzde 0,6 olacağını tahmin ediyor.

 

Aynı kaynaklar, son tahmine göre ekonominin 0,1'teki yüzde 0,3'lük düşüşün ardından bu yıl yüzde 2023 küçülmesi gerektiğini hesapladı. Altı ay önce bile yıl için faaliyette yüzde 0,1'lik zayıf bir büyüme öngörüyorlardı. Geçen yılın Mart ayından bu yana 2024 tahminlerini tam 1,4 puan düşürdüler.

 

Perşembe günü sunulan rapora göre, ilk tahminlerine göre 2026 yılında faaliyetin yüzde 1,3 oranında artması bekleniyor.

 

Tahminler, Münih'teki Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Berlin Enstitüsü DIW, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Halle Ekonomi Enstitüsü (IWH) ve Essen'deki Leibniz Enstitüsü (RWI) tarafından derlendi.

 

DIW'den Geraldine Dani-Knedlik, "Faaliyetteki düşüşün yanı sıra, Alman ekonomisi yapısal değişikliklerin de yükünü taşıyor" diyor.

 

Dani-Knedlik, "Karbonsuzlaştırma, dijitalleşme ve demografik değişiklikler, Çin'den gelen şirketlerin daha güçlü rekabetiyle birlikte, Alman ekonomisinin uzun vadeli büyüme beklentilerini azaltan yapısal uyum süreçlerini tetikledi" diye ekliyor.

 

Enstitü grubunun tahminlerine göre yapısal değişiklikler ve ekonomik kriz özellikle sektörü etkiliyor.(SlobodenPechat.mk)

 

www.avrupahaber.net 

M.Seren 

 


29.09.2024 21:40:30