9. YARGI PAKETİ SON GELİŞMELER: "Gözler TBMM'de" 9. Yargı Paketi çıktı mı, ne zaman yürürlüğe girecek, madddeleri neler?

9. Yargı Paketi maddeleri ve içeriğiyle son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Birçok maddeyi barından Bakan Yılmaz Tunç'u yargı reformu adını verdiğini düzenlemelerin Meclis'ten geçmesi bekleniyor. 4-4 ceza indirimi, genel af, infaz düzenlemesi gibi birçok kritik konuda gelişmelerin yaşanması ön görülürken son açıklamalarda takip ediliyor. Son olarak Bakan Tunç paketin TBMM'den geçtiğini ve Genel kurul aşamasına olduğunu duyurmuştu. Peki, Yargı Paketi son durumu ne, ne zaman yürürlüğe girecek, ceza indirimi ve genel af yer alıyor mu?

 

9. YARGI PAKETİ'NDE SON DURUM!

 

TBMM Genel Kurulu, kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifi Genel Kurul aşamasında!

 

Haftalık çalışmasına 30 Ekim Çarşamba günü başlayacak Genel Kurul, kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele alıyor.

 

Bu teklife göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

 

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılacak, ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday, mülakata çağrılacak.

 

Buluntu olması nedeniyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulü yeniden belirlenecek.

 

Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

 

Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.

 

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

 

9. YARGI PAKETİ MADDELERİ

Hakim ve savcıların terfi sistemi güncellenecek.

Teklifle, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişikliğe gidilecek.

Hakim ve savcıların disiplin cezaları daha nesnel ölçütlere bağlanacak. Terfi sistemi nitelik, liyakat ve performansı esas alacak şekilde güncellenecek.

Sporda şiddete yönelik yeni önlemlerin pakette yer alıp almayacağı ise taslağın görüşmeleri sırasında şekillenecek.

9. YARGI PAKETİ SON GELİŞMELER: 

9. YARGI PAKETİ'NİN AYRINTILARI

Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak. Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

Buluntu olması nedeniyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulü yeniden belirlenecek.

10. YARGI PAKETİ DE YOLDA

10. Yargı Paketinin de kısa süre içerisinde TBMM'ye sunulacağını aktaran Bakan Tunç yeni anayasa ve yargıda düzenlemelere değindi. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını aktaran Adalet Bakanı, kamuoyunda rahatsızlığa neden olan denetimli serbestlik ve iyi hal gibi konulara da değindi:

9. YARGI PAKETİ SON GELİŞMELER: 

"Özellikle 2 yılın altındaki suçlar bakımından, bu suçların yatarının olmaması kamuoyunda büyük bir rahatsızlığa neden oluyor. İnfaz sistemimizin çeşitli suçlar bakımından koşullu salıverme süreleri farklılık arz eder. Basit suçlar dediğimiz, özellikle ilk işlendiğinde infial oluşturan ama ceza miktarı bakımından baktığımız zaman 2 yıl, 3 yılın altında bir cezaya tekabül ettiğinde yatarının olmaması tutuklama noktasında da birtakım sorunlara yol açıyor. Burada 2 yılın altında ceza alan, 1 yıl koşullu salıverme, 1 yıl da denetimli serbestlikten yararlandığında cezaevinde hiç yatmamış oluyor. Kapıya gidiyor, imza atıp çıkıyor. Burada 1 yıllık denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için belli bir süre cezaevinde kalması gerektiği, geçen yasama döneminin 9. Yargı Paketi'ne önerdiğimiz bir husustu."

Bakan Tunç, denetimli serbestlikte düzenlemenin milletvekillerinin değerlendirilmesine sunacağını aktardı.

 


07.11.2024 23:50:20