ALMANYA HABERLERİHaber Girişi : 27 Ekim 2023 00:10

Almanyada Çalışmak İçin Nereye Başvuru Yapılır..!

Almanyada Çalışmak İçin Nereye Başvuru Yapılır..!
Avrupa Birliği dışından vasıflı işçilerin Almanya'ya gelişini kolaylaştıracak yeni göç yasasının kasım ayından itibaren kademeli olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.İṣte size göç rehberi..!
Almanyada Çalışmak için ne Yapılır.?

Alman hükümeti geçtiğimiz temmuz ayında yasaya nihai onayı vermişti. Yeni "nitelikli iş gücü göçünü geliştirme yasası" Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde, üç aşamada uygulamaya konulacak. 

Yeni yasa niteklikli yabancı işçileri ülkeye çekmeyi ve ülkedeki iş gücü açığıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Yeni düzenlemelerin, üçüncü ülke vatandaşlarının Almanya'da çalışmasını kolaylaştıracağı düşünülüyor. Bu sayede Almanya'daki AB vatandaşı olmayan işçi sayısı yılda 60 bin kadar artabilir.

Nitelikli Göçmenlik Yasası'nda yapılacak reformlar özellikle mesleki eğitim almış çalışanlara odaklanıyor. Üniversite mezunu kalifiye profesyoneller için mevcut kurallar da gevşetilecek.

Almanya göç politikalarını neden değiştiriyor?
Avrupa'daki pek çok ülke gibi Almanya da kalifiye işçi açığıyla karşı karşıya.

İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (IAB), 2022 yılında Almanya genelinde 1,74 milyon boş pozisyon olduğunu tespit etti. Böylece ülkedeki iş gücü açığı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında personel sıkıntısı Münih merkezli araştırma enstitüsü IFO'nun anketine katılan tüm şirketlerin neredeyse yarısını etkiledi ve faaliyetlerini yavaşlattı.

Bu boşluğun AB dışından nitelikli işçilerle doldurulması umuluyor. Ancak şu anda mevcut bürokrasi ülkenin göç sürecini yavaşlatıyor.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 17 Ocak 2023 tarihinde Dışişleri Bakanlığı'nda (BfAA) düzenlenen bir basın toplantısında, vize sürecinin modernize edilmesinin "süreci alt üst etmek" anlamına geleceğini söyledi.

Baerbock, Şansölye Olaf Scholz ile birlikte bürokrasinin kaldırılması ve sistemin dijitalleştirilmesi üzerinde durdu.

Şansölye Scholz ise "Geleceğimizi, ekonomimizin verimliliğini ve sosyal güvenlik sistemlerimizin etkinliğini ancak elimizin altında yeterli sayıda kalifiye işçi bulunması halinde garanti altına alabileceğimizi biliyoruz." şeklinde konuştu. 

Scholz, "Avrupa Birliği içinde bu o kadar da zor değil çünkü serbest dolaşım var. Dünyanın geri kalanı açısından daha büyük bir zorluk." diye ekledi.

Almanya vasıflı yabancı işçileri nasıl çekmeyi planlıyor?
Almanya kalifiye eleman sıkıntısını yeni bir 'fırsat kartı' ile gidermeyi umuyor.

'Chancenkarte', gerekli becerilere sahip işçilerin Almanya'ya daha kolay gelmelerini sağlamak için puan tabanlı bir sistem kullanacak.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil tarafından ülkenin iş gücü açığını gidermek için önerilen stratejinin bir parçası olan bu sistem, Almanya'da henüz bir iş sözleşmesi olmayan kişileri hedefliyor.

Puana dayalı sistemde nitelikler, mesleki deneyim, yaş, Almanca dil becerileri ve ülkedeki aile üyeleri gibi Almanya ile olan bağlar dikkate alınacak.

Her yıl, hangi sektörlerin işçiye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak kotalar belirlenecek.



 Programa başvurmak için aşağıdaki dört kriterden üçünün karşılanması da gerekiyor:

Bir diploma ya da mesleki eğitim,
Üç yıllık mesleki deneyim,
Dil bilgisi veya daha önce Almanya'da bulunmuş olmak,
35 yaş ve altı olmak.
Şu an AB vatandaşı olmayanların çoğunun Almanya'ya taşınabilmeleri için bir iş teklifi almaları gerekiyor. İş arayanlar için bir vize zaten mevcut ancak 'fırsat kartının' Almanya'da iş bulmak isteyen insanlar için işleri daha kolay ve hızlı hale getirmesi bekleniyor.

Vize anlaşması olan bazı ülkelerin vatandaşları halihazırda 90 günlüğüne Almanya'ya vizesiz giriş yapabiliyor ancak sadece kısa süreli işler bulmalarına izin veriliyor.

Fırsat kartı, insanların yurt dışından başvurmak yerine ülkeye gelip iş veya çıraklık eğitimi aramalarına  olanak tanıyacak. Başvuru sahiplerinin bu süre zarfında geçim masraflarını karşılayabileceklerini kanıtlayabilmeleri gerekiyor.

Programın kesin ayrıntıları henüz resmiyet kazanmadı. Fırsat kartının en azından 2023'ün sonuna kadar kullanıma sunulması beklenmiyor.



Almanya'nın göç politikalarındaki temel değişiklikler neler?
İlk olarak yeni sistem, üniversite diploması yerine mesleki deneyime sahip kişilerin Almanya'ya gelip çalışmasını kolaylaştıracak.

İkincisi, Almanya çalışanların kendi ülkelerinde tanınan mesleki niteliklerine ya da iş deneyimlerine daha açık hale gelecek. Halihazırda hangi nitelikleri tanıyacağı konusunda katı davranıyor.

Üçüncü olarak, iş teklifi almayanların fırsat kartı aracılığıyla Almanya'da iş aramaları kolaylaşacak.

Diplomalı ya da mesleki eğitim sertifikalı kalifiye işçilerin iş ararken bir yıl boyunca ülkede kalmalarına, tam zamanlı iş ararken haftada 20 saate kadar çalışmalarına izin verilecek.

İş teklifi alan ve tanınmış bir diplomaya sahip kişiler için de kurallar hafifletilecek. Maaş eşikleri düşürülecek, işçilerin ailelerini Almanya'ya getirmeleri kolaylaştırılacak ve daimi oturma izni almak daha kolay olacak.



Almanya'da personel açığı en çok hangi sektörleri etkiliyor?
Almanya özellikle vasıflı zanaatkârlar, elektrik mühendisleri, bilişim uzmanları, bakıcılar, hemşireler, gastronomi ve konaklama uzmanları arıyor.

IFO'nun yaptığı bir ankete göre hizmet sektörü, özellikle de konaklama ve etkinlik sektörü işçi sıkıntısından en çok etkilenen sektör.

Bu sektörü depolama ve saklama, hizmet sağlayıcılar ve imalat -özellikle gıda, bilgi işlem ekipmanları, makine ve metal imalat sektörleri- takip ediyor. Birçok perakende işletmesi, inşaat şirketi ve toptancı da personel açığı olduğunu bildiriyor.

Alman haber kanalı DW'ye göre, ilgili iş deneyimine sahip bilgi teknolojileri uzmanları, üniversite diplomasına sahip olmasalar bile AB mavi kartlarını alabilecekler.

Hükümetin internet sitesinde listelenen, diğer talep gören meslekler arasında doktorlar ve bilim insanları yer alıyor. Daha önce de metalürji işçileri ve inşaatçılarda eksiklik olduğu bildirilmişti.

Türkiye'deki Alman vize bölümleri, vize acentelerinin ve resmi olmayan web sitelerinin hizmetlerinin kullanılmasına karşı açıkça uyarıda bulunmaktadır. Lütfen yalnızca web sitemizdeki ve burada atıfta bulunduğumuz web sitelerindeki resmi bilgileri kullanın. Tek ortaklarımız iDATA şirketi ve Uluslararası Göç Örgütü'dür ( IOM -FAP).

Almanya'da çalışmaya nasıl başlayabilirim?

Almanya, dünyanın her yerinden gelen uluslararası vasıflı işçileri memnuniyetle karşılıyor. Almanya'da çalışma ve yaşama fırsatlarınız konusunda size tavsiyelerde bulunmaktan mutluluk duyarız. Make-it-in-Almanya'da talep gören meslekler, niteliklerinizin tanınması, iş kurma, araştırma ve iş arama hakkında daha fazla bilgi edinin .

Türkiye'de Türk vatandaşı olmayan biri olarak ne zaman başvuru yapabilirim?

Daimi ikametgahınız Türkiye'de ise, Türk vatandaşlığı olmadan Türkiye'deki Alman vize bölümlerinden ulusal vize başvurusunda bulunabilirsiniz . Bu, hayatınızın ana odağının Türkiye olduğu anlamına gelir. Türk oturma iznine sahip olmak veya bir Türk şirketinde hisse sahibi olmak ve başka bir yerde yaşamak yeterli değildir. Daimi ikamet genellikle vize başvurunuzun yapıldığı tarihte başka bir ülkede daha fazla kalmaksızın en az 6 ay süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de yaşamakla kurulur. Türkiye'de uzun süreli ikamet hakkınız varsa (yani kayıtlı mülteci olarak veya aile birleşimi için oturma iznine sahipseniz), en az 6 ay kalmaksızın da kalıcı ikamet kurulur. Türkiye'deki kısa dönem ikamet izni (“Kisa Dönem / Kısa Vadeli”) – 6 ay veya daha uzun bir süre için verilmiş olsa bile – daimi ikamet hakkı sağlamaz. Bu durumda yukarıda belirtilen minimum 6 aylık konaklamalara ilişkin yönerge geçerlidir. Vize başvurusu yaparken lütfen Türkiye'de daimi ikamet ettiğinize dair kanıt ibraz edin.

Suriye ve Afganistan: Daimi ikametgahı Suriye'de
olan başvuru sahipleri,Almanya'nın Şam Büyükelçiliği kapalı olduğundan İstanbul'daki vize bölümünden ulusal vize başvurusunda bulunabilirler. Daimi ikametgahı Suriye veya Türkiye dışında olan Suriye vatandaşları, ikamet ettikleri ülkeden sorumlu Almanya vize bölümüne vize başvurusunda bulunmalıdır. Afganistanvatandaşları,Türkiye'de daimi ikametgahları henüz belirlenmemiş olsa bile, Türkiye'ye gelir gelmez aile birleşimi için vize başvurusunda bulunabilirler. Diğer vize türlerine (örn. eğitim, çalışma vizesi) başvurmak için lütfen yalnızca İslamabad ve Yeni Delhi'deki Almanya vizesi bölümleriyle iletişime geçin.

Türkiye'deki hangi Alman vize bölümü sorumludur?

The visa section in Ankara is responsible for the following provinces: Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay/Antakya, İçel (Mesin), Iğdır, K’maraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.

İstanbul vize bölümü şu illerden sorumludur: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskisehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya, Yalova. Suriye vatandaşları , Türkiye'de ikamet etmelerine bakılmaksızın yalnızca İstanbul'da ulusal vize başvurusunda bulunabilirler. Aynı durum, aile birleşimi vizesine başvurmak isteyen ve Almanya'daki aile üyesine koruma statüsü verilen (Alman İkamet Kanunu'nun 25. veya 26. maddesine göre oturma izni, §§ 25 veya 26) Türk vatandaşı olmayan tüm kişiler için de geçerlidir. AufenthG ). Bu grup başvuru sahipleri de yalnızca İstanbul'da başvuruda bulunabilmektedir.

The visa section in Izmir is responsible for the provinces: Afyon, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, Izmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak.

Nasıl randevu alabilirim?

Almanya'daki aile üyeniz ikincil koruma statüsüne sahipse ( subsidiärer Schutz ) : Lütfen aile birleşimi için buradan kaydolun. Şu anda yoğun talep nedeniyle bir yılı aşan bekleme süreleri ortaya çıkıyor. Lütfen Uluslararası Göç Örgütü'nün ( IOM -FAP) sizinle iletişime geçmesini bekleyin.

Yalnızca Suriye vatandaşlığına sahipseniz ve Almanya'daki aile üyeniz Alman vatandaşlığına, mülteci statüsüne, uzun süreli oturma iznine ("Niederlassungserlaubnis") veya ikincil korumaya dayanmayan başka bir oturma iznine sahipse, lütfen aile birleşimi için harici hizmet sağlayıcımızla çevrimiçi kayıt yaptırın. iDATA'yı burada bulabilirsiniz.

Diğer tüm durumlarda lütfen iDATA'yı arayın:
Yurt dışından aramalar için: +90 212 970 84 93, Türkiye'den aramalar için: 0850 460 84 93, Pazartesi – Cuma 08:30-13:00 / 13:30-17:30 ( Türkiye saati). Mevcut talebe bağlı olarak bekleme süreleri ortaya çıkabilmektedir. Lütfen iDATA'nın randevunuzu atamasını bekleyin. Çağrı merkezi personeli çağrınızı Almanca, Türkçe veya İngilizce dillerinde yanıtlayabilir. Randevu rezervasyonu için iDATA 7,80 Euro ücret almaktadır . Ücret, Türkiye'deki her YapıKredi Bankası'ndan kredi kartıyla veya peşinatla ödenebilir.

Hangi belgelere ihtiyacım var?

Gerekli belgeler planladığınız kalış amacına bağlıdır. Ulusal vizelerin farklı önkoşullara sahip birçok alt kategorisi vardır. Bu kategorilerden hangisine başvurmanız gerektiğinden emin değilseniz Visa Navigator'ımızı deneyebilirsiniz


Güncel Almanya İş İlanları 2023

Almanya İş Bulma Siteleri

1-  Job Leads

Job Leads başarılı arama ve eşleştirme motoru ile sadece Almanya’da hizmet veren bir iş bulma sitesi. Birçok sektörde binlerce ilan arasından seçim yapabilir, şehir ve maaş kriterleri ile aramanızı özelleştirebilirsiniz. Siteye üye olarak Almanya’da birçok iş ilanına ulaşabilirsiniz.

Web Site

2- Monster

Monster; tüm dünyada hizmet veren bir iş ilanı sitesi ve ülkelere özelleştirilmiş sitesi ile ön plana çıkıyor. Monster iş arama motoru ile Almanya’da açık iş pozisyonlarına ulaşabilir ve online olarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Web Site

3- StepStone

Stepstone; tam Almanya’nın ruhuna uygun bir iş arama sitesi çünkü iş ilanlarının çoğu teknik ilanlar! Mühendislik, Bilgisayar ve Yazılım gibi konularda birçok iş ilanına ulaşabilirsiniz.

Web Site

4- Stellenangebote

Stellenangebote; Almanya’da bulunan çok uluslu şirketlerin ağırlıklı olarak ilan verdiği, genellikle plaza ilanlarını kapsıyor. Ofis işi arıyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir site!

Web Site



5- Arbeitsagentur

Arbeitsagentur; Almanya’nın İşkur’u diyebileceğimiz bir site :) Özellikle Almanya’da çalışmak isteyen yabancılara yönelik birçok yararlı bilgiyi kapsayan site aynı zamanda farklı sektörlerde binlerce ilana ev sahipliği yapıyor. Almanya’da çalışmayı düşünüyorsanız “For people coming from other countries” bölümünü mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Web Site

İş Arama Bölümü Web Sitesi

6- LInkedIn

LınkedIN sitesini pek anlatmaya gerek yok, iş bulma sitesinden ziyade iyi kullanılırsa tam bir network aracı! Sitede Almanya’dan network elde edebilir ve önde gelen Alman şirketlerini takip ederek güncel iş ilanlarından haberdar olabilirsiniz.

Web Site

Göçmenlere Yönelik Web Siteleri

Göçmen olarak Almanya’ya yerleşmek ve iş bulmak istiyorsanız aşağıdaki web sitelerini ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Jobs4refugees

Work4refugees

www.workeer.de

www.jobs4refugees.de

www.jobbörse.de/refugees

www.work-for-refugees.de

www.careers4refugees.de

www.welcome2work.de

www.hire.social.

https://www.adzuna.de/

https://www.make-it-in-germany.info.tr/



www.avrupahaber.net 

Muharrem Seren 




Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.