DÜNYAHaber Girişi : 19 Ağustos 2014 14:24

Almanya 2009'dan bu yana Türk yetkililerin iletişimini dinlemiş.

Almanya 2009'dan bu yana Türk yetkililerin iletişimini dinlemiş.
Türk Hükümeti casusluk yapan Almanya'ya kızgın ama AB yüzünden alttan alıyor...

Türk Hükümeti casusluk yapan Almanya'ya kızgın ama AB yüzünden alttan alıyor...

Almanya'nın NATO üyesi Türkiye'yi 2009'dan bu yana dek izlediği ortaya çıktı (görsel: Münih yakınlarında, Alman haberalma örgütü BND'nin yerleşkesi). Açıklanan bilgilere göre, Almanya Türk yetkilileri Başbakanınından bakanlarına, her düzeydeki yetkilisine dek dinlemiş. Almanya'nın bu casusluğa 2009'da mı başladığı, daha önce de yapıp yapmadığı bilinmiyor.

 
Olay Almanya'nın "yanlışlıkla" Amerikalı Dışişleri bakanı Kerry ile önceki bakan Clinton'u dinlediği ortaya çıkmıştı. Ancak daha sonra Alman haberalma örgütü BND'nin etkin bir biçimde (yanlışlıkla değil, açık niyetle) Türk politikacıları dinlediği Alman basınında ayrıntılarıyla duyuruldu.
 
Türkiye saşkın ve kızgın ama AB üyeliği umudu yüzünden sert tepki veremiyor...
 
Bu çarpıcı casusluk olayı Alman basınında ve politikacıları arasında büyük tartışmalara yolaçtı. Türkiye'de ise bu durum gazetelerde göreceli olarak daha az yeraldığı gibi, Türk politikacılar ise o denli ilgilenmediler.
 
Türkiye Ankara'daki Alman büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırarak açıklama istemekle yetindi. Türk hükümetinin bu sınırlı tepkisinin nedeni "dinlenmeyi farketmemiş olmanın getirdiği mahçupluk" kadar, Almanya'yı incitmemek olarak yorumlanıyor. Türkiye eğer sert tepki gösterirse, zaten Avrupa Birliği'ne (AB) Türkiye'yi istemeyen Almanya'nın bu duruşunu daha da sertleştirmesinden korkuyor...
 
Alman politikacılar Türkiye'ye karşı yaptıkları casusluğu haklı çıkarmaya çalışıyorlar
Casusluk skandalının ortaya çıkmasından sonra Alman politikacılar NATO üyesi Türkiye'ye karşı Alman haberalmasının yaptığı casusluğu haklı çıkarmaya çalıştılar. Verilen nedenler arasında Türkiye'nn Suriye ile Irak ile sınırlarının olması ve Türkiye'deki "Açılım süreci"nden sonra etkinlilklerini daha iyi yürüten PKK'nin izlenmesi gerektiği gibi nedenler var. AB ile ABD'de PKK terörcü bir örgüt olarak biliniyor.

Yönetimdeki CDU partisinin dışişleri uzmanı Andreas Schockenhoff Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine verdiği demeçte "Almanya'da 3 milyon Türk yaşarken ve bu ülkede teröristlerle ilişkisi olan Türk örgütleri varken, bunları Türkiye'nin nasıl desteklediğini öğrenmek denli doğal birşey olamaz" diyerek Almanya'nın yaptığı casusluğu açık açık destekledi.

Almanya Türkiye'nin herşeyini izliyor dinliyor

Almanya Türkiye'yi AB içinde görmek istemese de, Türk pazarını neredeyse elinde tutan bir ülke. Üstelik 4 milyon dolayında Türk kökenli bir toplum da Almanya'da yaşıyor. O yüzden Türkiye hem dinleme hem de Türkiye'deki vakıfları aracılığı ile Türkiye'yi denetleme ve yönlendirme konusunda elinden geleni ardına koymuyor. Özellikle Kürt ayrılıkçısı PKK ve öteki girişimleri ilgiyle izliyor ve yönlendirmeye çalışıyor. Türkiye'de hükümetin PKK ile anlaştığı ve Kürt azınlığa özerklik verilmesinin tartışıldığı bugünlerde Almanya için bu konu özellikle önemli. Çünkü Almanya, ayrı bir Kürt devleti kurulursa, bunun dışında kalmak istemiyor. Oradaki pazarda da, Türkiye'de olduğu gibi bir numara olmak istiyor.

Almanya Ermeni savlarını Türkiye'deki vakıfları aracılığı ile destekliyor.

Ayrıca ermeni sorunu konusunda da Almanya el altından vakıfları aracılığı ile "Türkiye'nin soykırım yaptığı" savını destekliyor. Bunu Türkiye'de "Anadolku Kültür" gibi derneklere paralar aktararak yapıyor. Almanya'nın bunu yapmasındaki amaç "soykırımcı tek ülke" imgesinden biraz olsun kurtulmak. Yahudi soykırımı konusunda büyük baskı altında olan Almanya böylece "soykırımcı" etiketinden birazcık kurtulmak, konuyu sulandırmak istiyor.

Türkiye çekingen ve pısırık, ancak Almanyalı Türk STK'lardan yürekli tepkiler!

Ancak bu casusluk skandalı karşısında Türkiye ne denli korkak ve pısırık davranıyorsa, Almanyalı Türk toplum önderleri de o denli yürekli davranıyorlar. almanya Türk Toplumu önderi Saffet Çınar, casusluk skandalına Alman politikacıların destekler duruşuna sert tepki verdi. Çınar, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada "Almanya'nın bu tutumu bize II. Dünya savaşı sırasında ABD'deki Japon toplumuna yapılanları anımsatıyor" dedi. II. Dünya savaşı sırasında Amerika Japonya'ya savaş açtığında, Amerika'da yüzyıllardır yaşayan Japon azınlığı "düşman" olarak algılanmış ve toplanıp toplama kamplarına yerleştirilmişlerdi. I. Dünya savaşında Türk ordusuna arkadan saldıran (ve Suriye'ye sürülen) Ermenilerin tersine, Amerika'daki Japonlar hiç bir zaman Amerikan devletine karşı bir eylemde bulunmadılar.Çınar, Almanya'nın bu yaptığını, bütün Türk derneklerini "olası terör örgütü" olarak tanımlamak olduğunu ve bunun inanılmaz bir karalama olduğunu belirtti. Çınar, derneğinin bu konuda başbakan Merkel'e yakınmalarını ilettiğini belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.