TÜRKİYEHaber Girişi : 13 Mart 2016 10:31

43 ÜLKEDEN YABANCI YAŞAYAN İLÇE ALANYA

43 ÜLKEDEN YABANCI YAŞAYAN İLÇE ALANYA
Alanya'da 10 yıl önce 5 bin 500 olan yabancı nüfusu bugün 40 bine yaklaştı. Bunların 25 bini yaz-kış ilçede yaşıyor. Şehir bir Avrupa başkentinden farksız. İşte kendilerini memleketinde gibi hisseden "Yeni Alanyalılar demek daha doğru.

Yabancıların yoğun olarak ilgi gösterdiği Antalya'nın Alanya ilçesinde, 43 ülkeden 12 bin 393 yerleşik yabancı yaşıyor.

Alanya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinin verilerine göre, ülkelerine göre Alanya'da uzun süreli oturma izni bulunanlar şöyle:

"Almanya 3 bin 482, Afganistan 3, Azerbaycan 10, ABD 45, Avustralya 5, Avusturya 102, Belçika 349, Belarus 7, Barbados 1, Bulgaristan 14, Çek Cumhuriyeti 28, Çin 4, Danimarka 3 bin 821, Endonezya 8, Estonya 22, Finlandiya 398, Fransa 9, Gürcistan 6, Hollanda 989. Irak 4, İsveç 317, İngiltere 538, İran 6, İrlanda 119, İspanya 2, İsviçre 61, İtalya 19, Japonya 3, Kırgızistan 12, Kazakistan 9, Norveç 994, Özbekistan 6, Portekiz 3, Rusya 920, Slovakya 13, Slovenya 3, Suriye 2, Türkmenistan 1, Tayland 1, Tunus 2, Ukrayna 53, Yunanistan 1, Ürdün 1."



Alanya'da yaşayan ve Türk vatandaşı olan 54 ülkeden 824 kişi, yerel seçimlerde oy kullanmış. Ticari sicile kayıtlı yabancıların ortak olduğu 1052 şirket faal durumda ve şehrin vergi dilimindeki payları yüzde 8.280 bin nüfuslu şehrin Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu Alanya'daki yabancıların her şeyi. Herkesin derdine derman oluyor, yeni Alanyalıların tüm sorunlarını çözmek için gece gündüz çalışıyor. Karaoğlu, Alanya'nın neden çekim merkezi olduğunu şöyle anlatıyor: "Biz yerliler, yabancılardan apartmanda nasıl yaşanacağını, yabancılar da bir yerlinin evine misafirliğe geldiğinde ayakkabısını çıkarıp eve girmeyi öğrendi. Bu bütün her şeyi kapsar. Entegre olmuş dünyaya öek bir model Alanya. İlçede 35 bin mülk satılmış, bu bir dünya markasının kanıtı. Bu iş 1999'da başladı, biz asıl problemleri çözelim dedik ve öncelikle Alanya'nın altyapısını düzelttik. 


AB STANDARTLARINDA Avrupa gibi bir altyapı oldu. Bu temiz bir deniz, temiz bir şehir, doğal felaketlere hazırlıklı bir şehir oldu. Sonra üstyapıya başladık. Türkiye AB'ye giremedi, ama Alanya 2000'li yıllarda AB standartlarında yaşayan bir şehir oldu. Şehrin huzuru var, güvenlik yüksek. 72 ülkeden vatandaş yaşıyor burada. Özellikle İskandinav ülkeleri para harcıyor, gastronomiye ilgililer, şehre para bırakıyorlar. Ekonomik sirkülasyonu da etkiliyor. Yabancılar Meclisi, yani Yeni Alanyalılar Meclisi 2004 yılından beri faal. Yerel yönetimde söz sahibiler, 35 üyemiz var. Tüm üyelerimiz yönetimle ilgili. Beyaz Masa kurduk yabancılar için, 7/24 belediyeye ulaşıp destek alıyorlar. Kendi mezarlıkları var, kiliseleri var, deekleri var. Sağlık, vergi, gümrük, ikamet gibi sorunlarıyla ilgili çok hızlı çözümler üretiyoruz ve bu yüzden 35 bin kişi mutlu yaşıyor. Yabancılar, Alanya'nın müfettişi."

Alanya 15 yıl, önce yabancıların yerleşmeye başlaması ile gündeme geldi. 10 yıl önce 5 bin 500 olan yabancı nüfus, bugün 40 bine yaklaştı, tüm yıl ilçede yaşayan yerleşik yabancı nüfus ise 25 bin. Peki, kim bu insanlar? Kendilerini yabancı olarak değil, "Yeni Alanyalılar" olarak tanımlıyorlar ki bu tanımlamada haksız değiller. Şehrin çehresini değiştiren, yerel yönetimde Türkiye'nin ilk "Yabancılar Meclisi" ile söz sahibi olan, katmadeğer katan, vergi veren bir topluluk. Yeni Alanyalıların çoğu Avrupalı. Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeden Alanya AB'ye girmiş ve tüm renklerini huzur içinde bünyesinde barındırıyor. KÜÇÜK ALMANYA İDİ Alanya Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre 2003 yılında Alanya'daki yabancılara ait mülk sayısı 3 bin 496 iken, bugün bu sayı 32 bine ulaşmış. Bir başka değişle, Türkiye'de toplam 101 bin konut satın alan yabancıların yüzde 22,90'ını (yaklaşık dörtte biri) Alanya barındırıyor. 2000'li yılların ilk yarısında küçük Almanya olarak nam salsa da, Almanların hakimiyeti yerini İskandinavlara bırakmış. Öyle ki 2013 verilerine göre Danimarkalılar 3 bin 444, İsveçliler 1448, Norveçliler 3 bin 607, Finlandiyalılar ise 1215 konut satın almışlar. YEREL SEÇİMLERDE OY KULLANDILAR  

 Neden Alanya'yı tercih ediyorlar?

Alanya'da mülk sahibi olan ya da oturma izni bulunan yabancılar, ilçeyi tercih etme sebeplerini iklim, deniz, Türk insanının sıcak kanlılığı, yaşam kolaylığı, doğal güzellikler ve fiyatların uygun olması olarak sıralıyor. Yaklaşık 12 yıldır Alanya'da yaşayan Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Azhela, 1999 yılında Rusya'dan evlenerek Alanya'ya yerleştiğini ve Alanya'da yaşamaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Azhela, "Alanya'da yaşamak çok güzel, iklimi güzel, insanı sıcak, denizi güzel. Alanya'daki Türkler bizi yabancı veya turist olarak görmüyor, kendilerinden biri olarak görüyor. Bir apartmanda Türk, Alman, Rus, Ukrayna her ülkeden insan bulabilirsiniz. Dost bir şekilde yaşıyorlar" diye konuştu. Alanya'da evi bulunan Ekaterina Bavrina da Alanya'da Rus okul bulunmadığı için çocukların okulu sebebiyle Alanya'da sürekli yaşamayamadıklarını, ancak tüm tatillerde Alanya'ya geldiklerini söyledi.

"Alanya çok güzel, çocuklarımız burada güvende ve mutlu" diyen Barina, emekli olduktan sonra Alanya'ya yerleşeceklerini söyledi. 14 yıldır Alanya'da yaşadığını belirten Alisa Elizaveta Baltus da 1999 yılında annesiyle birlikte Alanya'dan ev satın alarak yerleştiklerini, buradaki yaşamlarının, hayal ettiklerinden çok daha güzel olduğunu ifade etti. Baltus, ''Türkiye'yi çok sevdiğim için Osmanlı Tarihi okudum. Sanat müziği dinlemeden yapamıyorum. Türkiye'yi çok seviyoruz, Türkiye'de çok mutluyuz'' diye konuştu.

- İftar sofrasına da otuyorlar ayin de yapıyor

Binlerce yerleşik yabancının yaşadığı Alanya'da belediyede "Yeni Alanyalılar Meclisi" ismiyle yabancılardan oluşan bir meclis bulunuyor. Mecliste halen Fransız, Danimarkalı, İngiliz, İrlandalı, Hollandalı, İsviçreli, Rus, Polonyalı, Norveçli, İsveçli, Fin, Suriyeli ve Azeri temsilci bulunuyor. Mecliste Alanya'ya yaşayan yabancı yerleşiklerin sorunları belediyeye aktarılıyor, yeni yerleşiklere dil konusunda destek veriliyor. İlçede ayrıca 18 ülke vatandaşının temsilcisi bulunduğu bir Kent Platformu da bulunuyor.

Kent Platformu'nun girişimiyle ilçede daha önce 10 bin lira olan yabancılar için mezarlık fiyatı geçen ay 500 liraya indirilmiş. İlçede Hıristiyanların ibadet yapabilmesi için bir kilise yabancılar mezarlığı da bulunuyor. İlçeye yaşayan yabancıların ülkelerinin bağısızlık bayramları, Noel,Paskalya etkinlikleri yerli ve yabancı yerleşiklerin katımıyla kutlanıyor. Yabancılar Ramazan ayında da iftarlara katılıyor ve iftar davetleri veriyorlar. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.