TÜRKİYEHaber Girişi : 02 Temmuz 2014 12:25

130 YILLIK ESER HAYAT BULDU

<font color=red>130 YILLIK ESER HAYAT BULDU</font>
130 YILLIK ESER HAYAT BULDU. Vali Karaloğlu: " Biz sizin isteğinizle buraları restore ettik. Sizde bu mabetleri nefessiz bırakmayın, buraları kullanın, buralara nefesiniz değsin ki bu eserler yüzyıllarca ayakta kalsın" dedi.

130 YILLIK ESER HAYAT BULDU
 

 
 
Vali Karaloğlu: " Biz sizin isteğinizle buraları restore ettik. Sizde bu mabetleri nefessiz bırakmayın, buraları kullanın, buralara nefesiniz değsin ki bu eserler yüzyıllarca ayakta kalsın" dedi.
 
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İznik İlçesi Elmalı Mahallesinde restorasyonu tamamlanan ahşap camisini ibadet'e açtı.
 
Vali Karaloğlu Elmalı mahallesindeki programa katılmadan önce Elbeyli belediyesi, Gürbüzlü ve Çandarlı mahallelerini ziyaret ederek, vatandaşlarla bir araya geldi. Elbeyli belediyesindeki vatandaşların sulama problemlerinden bahsetmesi üzerine, yeni yapılacak sulama sisteminin kapalı devre olacağını ve tamamlandığında sulama sorunları kalmayacağını belirtti.
 
Burada ki ziyaretlerinin ardından Elmalı mahallesine geçen Vali Karaloğlu,çivisiz cami'sini ibadete açtı.
 
Çivi kullanılmadan tamamı birbirine geçme ağaçlarla 1884 yılında inşa edilen 130 yıllık cami, yapımında kullanılan ağaçların özelliğini kaybettiğinden bir süredir kullanılamaz durumda idi. Valilik tarafından restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan çivisiz cami tamamen aslına uygun bir şekilde restore edilerek koruma altına alındı.
 
Şu mübarek Ramazan-ı şerifte bizi karşıladınız, kabul ettiniz, iftar sofranıza da buyur ettiniz. Allah hepinizden razı olsun. Sizler Şeyh Şamil'in cömert torunlarısınız. Ta Kafkas sürgününde gelip buraya yerleşmişsiniz. Kültürünüzü,örfünüzü, âdetinizi devam ettirmeye çalışmışsınız. Bugün hem sizlerle iftarımızı yapalım, hem de şu muhteşem eseri, ata yadigârı camiyi tekrar ibadete açalım istedik. Ecdat yapınca böyle eserler yapıyor maşallah. 130 yıldır ayakta kalabilmeyi başarmış. Sonra arkadaşlarımız bakmışlar ki camimiz,tek bir çivi dahi kullanılmadan ayakta durmaya çalışıyor acilen restore edilmesi gerek, hemen kolları sıvamışlar. İyi de yapmışlar, çünkü böyle bir eser hem tarihini hem de ustalarının sanatını yansıtması açısından çok kıymetli bir eser. Ulucamii minberi ile aynı mantık kullanılmış, bir birine geçme parçalarla yapılmış. Böyle bir eser Bursa'da tek.
 
Bizim Rize'de ki köyümde de bu tarz çivisiz ahşapların birbirine geçmesi ile yapılan camiler var. Ben bugün kendimi köyümde hissettim. Gerçekten nadide bir eser bu, bizleri de yanıltmasın ahşabın ömrü şuan ki betondan çok daha fazladır. Çimentonun ömrü ortalama 110 sene. Bu camii ise, korursak 600-700 sene yaşayabilir. Onun için bu eserin onarılması önemli. Camimiz 545 bin lira civarında bir kaynakla onarıldı. Emeği geçen arkadaşları kutluyorum. Ama bunu korumanız için insan nefesi değmesi lazım. Bu bölgede de tamamıyla özgün ahşap olan camii yoktur. 1876'dan sonra Osmanlı-Rusya savaşı sonrası Batum'dan gelen Müslüman halkın kurduğu köy. Bu camii de ondan sonra inşa edilmiş. O gelenlerin hatırasını da yaşatmak lazım. Önce mabetler oluşur sonra yerleşim kurulur etrafına. Burada da köyün ilk binalarından bir tanesidir. İnançları dolayısıyla bu topraklara gelen ecdadımızın da hatırasına saygı adına mutlaka yaşaması lazım. Hayırlı uğurlu olsun. Ramazanınız kutluyor. Hepinize hayırlı iftarlar diliyorum" dedi.
 
Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu köylüler ile birlikte iftar edip açılışı yapılan cami'de akşam namazını kıldılar.
 
Cami çıkışı vatandaşla birlikte çay içtiği esnada söz alan Ahmet amcanın "Sayın Valim siz ki koskoca Bursa'nın Valisisiniz, imkânlarınız var, tanıdıklarınız var, isteseniz iftarınızı, lüks yerlerde zengin insanlarla yaparsınız ancak bugün buralara kadar saatlerce yoldan gelerek iftarınızı bizimle açmanız,bizimle bir sofraya oturmanız, bizi çok mutlu etti "dedi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.