AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 18 Aralık 2018 10:34

Tutuklu gazeteci sayısında Türkiye üçüncü sırada

Tutuklu gazeteci sayısında Türkiye üçüncü sırada
RSF, Basın Özgürlüğü Yıllık Bilançosu'nu açıkladı. Türkiye tutuklu gazeteci sayısında üçüncü sırada. 80 basın mensubunun öldürüldüğünü belirten RSF, BM'den gazetecilerin korunması için özel temsilci atamasını istiyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2018 Basın Özgürlüğü Yıllık Bilançosu'na göre, gazetecilere yönelik şiddet ve baskı olaylarında artış kaydedildi.

Örgütün hazırladığı yıllık rapora göre, dünya genelinde parmaklıklar arkasında 348 gazeteci ve basın mensubu tutuluyor. Bunların yarısından fazlası 5 ülkede bulunuyor. Bu ülkeler Çin, Mısır, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan. Çin 60 tutuklu basın mensubuyla birinci sırada, onu 38 basın mensubuyla Mısır ve 33 basın mensubuyla Türkiye takip ediyor.

Rapora göre, Çin'de tutuklu bulunan basın mensuplarının 46'si yurttaş gazeteci olarak adlandırılan ve profesyonel mesleği gazetecilik olmayan kişilerden oluşuyor. Çin, Mısır, İran ve Suudi Arabistan'ın baskı yöntemlerini giderek daha da geliştirdiğine dikkat çeken örgüt, bundan en çok etkilenenin de yine yurttaş gazeteciler olduğunu vurguladı. Raporda yeni internet yasalarının online muhabirlere ve sosyal medya kullanıcılarına yönelik siyasi takibi kolaylaştırdığının altı çizildi.

En az 80 basın mensubu öldürüldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Basın Özgürlüğü Yıllık Bilançosu'na göre 2018 yılında en az 80 gazeteci ve basın mensubu öldürüldü. Bu cinayetlerin yarısından fazlası yine 5 ülkede meydana geldi. Bu ülkeler: Afganistan, Suriye, Meksika, Yemen ve Hindistan. 2017 yılında 65 gazeteci ve basın mensubu öldürülmüştü.

DW TÜRKCE 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.