Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin'in "ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağı ve fırlatıldıkları yeri hedef alacağı" açıklamasına Twitter’dan yanıt veren Trump, ''Rusya Suriye'ye gönderilen her füzeyi, tüm füzeleri vurma yemini ediyor. Hazır ol Rusya, çünkü (füzeler) gelecek, güzel, yeni ve ‘akıllı!' olacaklar” diye yazdı.

Daha önce Doğu Guta’daki kimyasal saldırı süphesi üzerinden 'hayvan' olarak nitelediği Suriye Devlet Başkanı Esad'ı bu kez de 'Gazla Öldüren Hayvan' olarak tanımlayan ABD Başkanı, ''Kendi halkını katledip bundan zevk alan Gazla Öldüren Hayvan ile ortak olmamalıydın” diyerek Rusya’ya göndermede bulundu.

Trump'ın dünyayı ayağa kaldıran açıklamasına Rusya'dan jet hızıyla yanıt geldi. Rus Dışişleri Bakanlığı, "Akıllı füzeler meşru hükümetlere değil, teröristlere doğru fırlatılmalı" açıklaması yaptı.

Moskova, Suriye'ye yönelik olası ABD saldırılarının, kimyasal saldırı iddiasına yönelik kanıtları yok edebileceğini öne sürüyor.

Suriye, 7 yıllık iç savaştan sonra en sıcak günlerini yaşıyor. ABD ve Rusya’nın bölge üzerinden hesaplaşması olarak görülen gerilimde, Doğu Guta’da Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına dair şüpheler ABD’nin askeri müdahale hazırlığına girmesine yol açtı.

Önce ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, askeri planın devrede tutulduğunu söyledi, ardından Trump’tan “Hayvan Esad, bunun bedelini büyük ödeyecek” tweeti ile askeri operasyonun işareti verildi. 

Rusya ise bunun bir provokasyon olduğunu savunuyor ve kimyasal saldırı iddiasını reddediyor. Ancak Moskova da tam bir savaş alarmı vermiş durumda hazır kıta bekliyor. Uzmanlar, yaşanan son gelişmeleri 3. Dünya Savaşı’nın ayak sesleri olarak yorumluyor.

Trump'ın bugün dünyayı dehşete düşüren tweetler atmasına neden olan gelişme İngiliz Daily Telegraph’ın aktardığı, Rusya'da şahin milletvekillerinin Putin'e, Suriye'ye saldırı düzenlemesi halinde ABD füzelerini vurma çağrısı yapmasıydı. 

Rusya’dan gelen son açıklama da, ABD’nin olası bir müdahalesine anında karşılık verileceği yolundaydı.