GÜNDEM Haber Girişi : 27 Nisan 2019 07:39

Sözcü'ye Yönelik 'Bidon Kafa, İt, Haysiyetsiz' Kelimeleri 'İfade Özgürlüğü' Sayıldı

Sözcü'ye Yönelik 'Bidon Kafa, İt, Haysiyetsiz' Kelimeleri 'İfade Özgürlüğü' Sayıldı
Cem Küçük ve Fuat Uğur'ın TGRT'de sundukları programda Sözcü gazetesi sahibi Burak Akbay ve gazetenin yazarlarına yönelik "Bidon kafa, it, köpek, haysiyetsiz, ahlaksız, foseptik çukuruna çomak soktuk, morfinlenmiş, pespaye'' şeklindeki ağır sözleri "ifade

RTÜK uzman raporunda, “Bunlar, cezayı gerektirecek ifadelerdir” denilerek yayına ceza verilmesi istenmesine rağmen, üst kurul üyeleri bu talebi reddetti.

izleyerek değerlendiren RTÜK uzmanları raporunda,“Her sabah yaklaşık 1,5 saatlik zaman dilimi içerisinde gündemin değerlendirildiği, güncel ve yazılı basına yansıyan haberlerin ekrana getirilip yorumlandığı programda, yayında adı geçen kişi ve kurumlara yönelik hakaret ve küçük düşürücü ifadelerde bulunulduğu görülmektedir. Programın genel formatına bakıldığında ise sunucuların haberden çok eleştiri sınırlarını aşan tutum ve davranışlarla yorumlar yaptığı dikkati çekmektedir” denildi.

Davanın sürdüğü belirtilip "yargılayıcı" açıklama yapılamayacağı vurgulandı

Davanın sürdüğü belirtilip "yargılayıcı" açıklama yapılamayacağı vurgulandı

Raporda ayrıca, "Henüz yargı aşamasında olan ve haklarında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmayan Sözcü gazetesini hedef alarak, ‘İşte bu aptallığınız yüzünden yargılanıyorsunuz ve gazetenize el konacak zaten. Kesin el konacak. Bunun hukuki süreci işliyor ve kayyumu yiyeceksiniz. İstediğin kadar medya özgürlüğü diye bağır. Günleriniz sayılı bir sabah uyandığınızda böyle bütün her şeye el koyulup bir TMSF şirketi olacaksınız. Bunu bilin yani, bu olacak. Ondan sonra gazetene şimdi el konacak' şeklinde yargılayıcı ve hüküm verici açıklamalarda bulunulduğu tespit edilmiştir. RTÜK'ün 6112 sayılı Kanunu'nun 8. maddesinin 1 fıkrasının (i) bendinde ifade edilen, “Yargıya intikal eden konularda yargılama suresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkileyecek nitelikte olamaz' hükümlerini ihlal eder nitelikte olduğu değerlendirilmiştir ” ifadeleri yer aldı.

"Yayıncılık ilkeleri ihlal edildi"


RTÜK uzmanlarının raporunda, aynı maddenin (ç) bendinde “Programın genel formatına bakıldığında sunucuların canlı yayında haberden çok yorumlar yaptıkları ve ‘bidon kafa, it, köpek, haysiyetsiz, ahlaksız, fosseptik çukuruna çomak soktuk, morfinlenmiş, pespaye v.s.' gibi eleştiri sınırlarını aşan ifadelerde bulundukları dikkati çekmektedir.‘Yayınlar, insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' ilkesini ihlal ettiği değerlendirilmiştir ” ifadesi yer almasına rağmen RTÜK bu ağır sözleri "ifade özgürlüğü" saydı ve programa ceza vermedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.