ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 01 Ekim 2018 02:45

Son dakika | Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya

Son dakika | Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Almanya'ya gerçekleştirdiğimiz devlet ziyaretinin her açıdan kadim Türk-Alman dostluğunu daha da perçinleyeceğine inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.
AA

Erdoğan, Twitter hesabından, Almanya'ya gerçekleştirdiği ziyarete  ilişkin paylaşımda bulundu.

"Almanya'ya gerçekleştirdiğimiz devlet ziyaretinin, her açıdan kadim  Türk-Alman dostluğunu daha da perçinleyeceğine inanıyorum." ifadesini kullanan  Başkan Erdoğan, ziyaretini, "Almanya ile sancılı dönem artık geride kalıyor",  "Türkiye reformlara devam edecek", "Suriye'de Almanya ile aynı bakış açısına  sahibiz" ve "Almanya ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz güçlenerek devam  edecek" başlıkları altında değerlendirdi.


Almanya ile ilişkilerin yeniden canlandığı bir dönemden geçerken,  Berlin'e yapılan devlet ziyaretiyle birçok alanda diyaloğu yoğunlaştırma fırsatı  bulduklarını belirten Erdoğan, "Ziyaretimizde bir süredir çalışmayan iş birliği  mekanizmalarını tekrar harekete geçirme konusunda Sayın Şansölye (Angela) Merkel  ile fikir birliğine vardık. Almanya ile yakın geçmişte yaşadığımız sancılı dönemi  artık geride bırakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, Türkiye olarak 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında FETÖ  ve uzantılarıyla mücadele için anayasal bir mekanizma olan olağanüstü hal (OHAL)  uygulamasının 24 Haziran seçimleriyle kaldırıldığını hatırlatarak,  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilerek ülkenin yeniden reform ve ilerleme  yoluna sokulduğunu kaydetti.

İlerletmekte kararlı olunan Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci  kapsamında reformların devam edeceğini, vize serbestisi konusunda kalan 6  kriterin en kısa sürede yerine getirileceğini bildiren Erdoğan, "Türkiye'nin  Avrupa Birliği üyelik süreci belli çevrelerin kaprislerine ve siyasi  engellemelerine maruz bırakılmamalıdır. Almanya'nın bu konuda Türkiye'ye vereceği  desteği önemsiyoruz." ifadesini kullandı.

"Ülkemizin geleceğine güvenmeye devam etmelerini istiyoruz"

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ziyaretimizde ele aldığımız bir diğer konu olan Suriye'deki savaşın  sona ermesi hususunda Almanya ile aynı bakış açısına sahip olduğumuzu gördük.  Almanya'nın Suriye meselesinin bilhassa insani boyutuna gösterdiği hassasiyet  Türkiye için memnuniyet vericidir."

Almanya ile ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerin ne kadar güçlü  olduğunun iki ülke arasındaki dış ticaret rakamlarından da anlaşıldığına dikkati  çeken Erdoğan, Türkiye'nin bu ilişkileri daha da güçlü kılmak istediğini  belirtti.

Alman müteşebbislerin 2003'ten bu yana Türkiye'ye 9 milyar doların  üzerinde doğrudan yatırım yapmasının, ikili ticaret hacminde son 7 ayda yüzde  13'ün üzerinde artış yaşanmasının da ticari ilişkilerin potansiyelini gözler  önüne serdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alman dostlarımızdan Türkiye'ye,  Türk ekonomisine, ülkemizin geleceğine güvenmeye devam etmelerini istiyoruz."  ifadelerine yer verdi.

Almanya'ya gerçekleştirdiğimiz devlet ziyaretinin, her açıdan kadim Türk-Alman dostluğunu daha da perçinleyeceğine inanıyorum. pic.twitter.com/yEPW2jFv36

— Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan) 30 Eylül 2018


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.