AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 19 Ocak 2020 22:46

Son dakika: Berlin'deki tarihi zirvede liderler anlaştı! İşte alınan kararlar...

Son dakika: Berlin'deki tarihi zirvede liderler anlaştı! İşte alınan kararlar...
Son dakika bilgilerin geldiği toplantıda liderler nihai bildiride anlaştı. Zirve sonrası Almanya Başbakanı Merkel, "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" derken BM Genel Sekreteri Guterres'ten "Tarafların silah ambargosuna uymasını bekliyoruz" açıklaması

Son dakika haberi: Almanya'nın başkenti Berlin'deki kritik Libya konferansı sona erdi. .. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konferansın ardından Almanya'dan ayrıldı

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen tarihi konferans sona erdi. 

 
TOPLANTI 4 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetiyle yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı konferans 4 saatten fazla sürdü. 

 
BAŞKAN ERDOĞAN, LİDERLERLE AYRI ODALARDA GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konferans sırasında ayrı bir odada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya Başbakanı Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ayrı ayrı görüştüğü öğrenildi.
BERLİN'DE HANGİ KARARLAR ALINDI? MERKEL: KAPSAMLI BİR PLAN KONUSUNDA ANLAŞTIK
Zirvenin ardından Merkel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame basın toplantısı düzenledi.  
Libya'da kalıcı ateşkesi ve barışı tesis etmeyi amaçlayan zirvenin ardından Merkel "Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık" açıklamasında bulundu.
Merkel, burada yaptığı konuşmada, "Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Ateşkes ve silah ambargosuna saygı duyulacak. Herkes aslında silah ambargosuna saygı duyulmasını istiyor. Libya'nın bütün sorunlarını çözmeyeceğini biliyoruz. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi" dedi. 
ANTONİO GUTERRES: SİLAH AMBARGOSUNA UYULMASINI BEKLİYORUZ
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Libya çatışmasının askeri bir çözümü olamaz. Taraflar silahlı çatışmaya müdahale etmeyecek. Silah ambargosuna uyulmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı ve  "Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre'de toplayacak duruma geldik" mesajını verdi.
Guterres toplantıya katılan tüm tarafların ateşkesi destekleme taahhüdünde bulunduğu da ekledi. 
HEİKO MASS: 4 ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU
Almanya Dışişleri Heiko Maas ise Libya krizi ile ilgili 4 çalışma grubu oluşturulacağını duyurdu.  
BAŞKAN ERDOĞAN ALMANYA'DAN AYRILDI 
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in davetine icabetle, Libya konusunda gerçekleştirilen zirve için bulunduğu Berlin'deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin Tegel Havaalanı'nda, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök ile diğer yetkililer tarafından uğurlandı.
Erdoğan ile, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Berlin'den ayrıldı.
LİBYA'DA TARAFLARIN TALEPLERİ
UMH cephesi; silah desteğinin durdurulması, Libya'nın meşru hükümetinin tanınması, Libya'nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter milislerinin meşru hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.
Hafter tarafının talepleri ise UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankasının yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH'ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter'e bağlı silahlı milislerin Trablus'da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter'in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.
*******************
Berlin yeni yılın ilk ayında bir günde ilk kez bu kadar çok sayıda devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirdi.
Libya Konferansı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Johnson, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, BM, Afrika Birliği, AB başta olmak üzere 11 ülkenin başbakanları ve temsilcileri Başbakan Merkel'in davetlisi olarak Berlin'e geldi. Konferans nedeniyle Berlin Tegel havalimanı ve konferansın yapılacağı Başbakanlık çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.
Konferansın hedefi, Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle sağlanan ateşkesin kalıcı olmasını, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah ambargosuna sıkı sıkıya uyulmasını sağlamak. 
ERDOĞAN’I, LİBYA ZİRVESİ ÖNCESİ MERKEL VE GUTERRES KARŞILADI
Libya Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya’nın başkenti Berlin’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin yapılacağı merkezde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.