AMERİKA (ABD) HABERLERİ Haber Girişi : 07 Ocak 2021 01:44

Son dakika...ABD Trump destekçilerinden darbe girişimi!

Son dakika...ABD  Trump destekçilerinden darbe girişimi!
Son dakika... ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington DC.'deki mitingi sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre'ye girdi.
Kongre binası boşaltılırken, Fox News bina içerisinde bir kişinin silahla vurulduğunu bildirdi. Olaylar nedeniyle Washington'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. ABD siyaseti ve medyasından birçok kişi olaylarla ilgili 'darbe girişimi' nitelemesi yaptı.

ABD Başkanı Trumpun Washington'daki mitingi sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre'ye girdi.

Kongre binası önünde Trump destekçileriyle polis arasında arbade yaşandığı görüldü. Polisin Kongre'nin de içinde bulunduğu kompleksteki bazı binaları boşalttığı belirtildi.



Kongre binasının dışında gerginlik ve arbede yaşanırken, içeride ise başkanlık oylaması yapılıyor. ABD Senatosu bugün Joe Biden'ın başkanlığını onaylamak için toplanmıştı.

Reuters'ın haberine göre, Kongre'de yapılan seçim oturumuna ara verildi. Kongre polisi binaya giriş çıkışların durdurulduğunu duyurdu. Kongre binasında bulunan kişilere odalarında kalmaları ve camlardan uzak durmaları tavsiye edildi.

Amerikan medyası bazı göstericilerin Kongre binasına girmeyi başardığını bildirdi. Olaylarda Kongre binası içerisinde en az bir kişinin vurulduğu bildirildi.

Yaklaşık üç buçuk saat süren olayların ardından, TSİ 01.30 sularında güvenlik güçlerinin Kongre binasında güvenliği sağladığı ifade edildi.



Trump bugünkü mitinginde, 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerini Demokrat Partili Joe Biden'ın kazandığını reddederek, asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmişti.


TRUMP: SEÇİM ÇALINDI AMA EVE DÖNMELİSİNİZ

Trump, TSİ 00.20 sularında Twitter hesabından görüntülü bir mesaj paylaştı.

Trump mesajında, "Biliyorum üzgünsünüz. Seçim zaferi bizden çalındı. Ama şimdi eve dönmek zorundasınız. Huzur gelmeli. Bu hileli bir seçimdi. Nasıl hissettiğinizi biliyorum ama karşı tarafa koz vermemeliyiz. Sizi çok seviyorum. Çok özelsiniz." dedi

BİR KİŞİ VURULDU, DURUMU KRİTİK

Fox News'te yer alan habere göre, Kongre binası içinde bir kişi silahla vuruldu. CNN International, bina içerisinde bir kadının göğsünden vurulduğunu ve durumunun kritik olduğunu duyurdu.

CNN ayrıca çıkan olaylarda birden fazla polis memurunun yaralandığını en az bir polisin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin binadan tahliye edildiği duyuruldu.



TRUMP'TAN OLAYLARLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, destekçilerinin Kongre binasını basmasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

Trump, "Kongre polisini ve güvenlik güçlerini destekleyin. Onlar gerçekten ülkemizin tarafında. Barışçıl kalın!" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Pence ise "Kongre binasındaki olayların sona erdirilmesi" çağrısı yaparak şiddet olaylarının hoş görülmeyeceğini belirtti.

NY TİMES: CUMHURİYETÇİ PARTİ MERKEZİNDE PATLAYICI BULUNDU

New York Times'ın haberine göre Cumhuriyetçi Parti Genel Merkezi'nde patlayıcı cisim bulundu. Patlayıcının güvenli bir şekilde etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Gazete, Demokratların genel merkezinin de boşaltıldığını duyurdu.

TRUMP'TAN ULUSAL MUHAFIZLARA TALİMAT

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve Washington Belediye Başkanı Bowser, kente Ulusal Muhafızlar'ın gönderilmesi talep etmişti.

Washington Post'ta yer alan habere göre Pentagon, Ulusal Muhafızlar'ın Kongre'ye gönderilmesi taleplerini reddetti.

Washington Post'un haberinden kısa süre sonra Beyaz Saray, Trump'ın Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdiğini duyurdu.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.