AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 18 Mart 2016 18:32

Son dakika:AB-Türkiye anlaşması onaylandı

Son dakika:AB-Türkiye anlaşması onaylandı
AB Konseyi Başkanı Tusk, AB ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi ve sığınmacı krizinin çözümü için yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB liderleriyle Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki 'göçmen' zirvesinden anlaşma çıktı. Avrupa'ya mülteci akımının durdurulmasını öngören anlaşmaya göre, Türkiye üzerinden Yunanistan'a ulaşan göçmenler 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek. Anlaşma 20 Mart'tan önceki göçmenleri kapsamıyor. Taraflar arasında anlaşma sağlandığını resmen açıklayan ise AB Konseyi Başkanı Donald Tusk oldu.


Tusk, Twitter hesabındaki açıklamasında, "AB devlet ve hükümet başkanları ile Türkiye Başbakanı, AB-Türkiye ortak açıklamasını oybirliğiyle onayladı" dedi.

Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. 20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak. Bunun karşılığında AB de Türkiye'nin aldığı her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

Ayrıca AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği 3 milyar euro'luk mali yardım iki katına çıkarılacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.

AA'ya konuşan bir AB yetkilisinin verdiği bilgiye göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran'da sona erecek Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.

20 MART'TA BAŞLAYACAK

Reuters'a konuşan bir AB yetkilisine göre metinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde diğer başlıkların açılmasının hızlandırılması, AB Komisyonu'nun Türkiye'deki göçmenlere yardım dağıtımına dair projeleri bir hafta içinde hazırlaması gibi maddeler de bulunuyor.

Taslak metni kaynak gösteren ajans, anlaşmanın 20 Mart'tan itibaren geçerli olacağını bildirdi. Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin Türkiye'ye dönüşünün 4 Nisan'da başlayacağını söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.