DÜNYA Haber Girişi : 08 Ekim 2014 18:03

Sınırda Ruslara ait casus üssü ele geçirildi

Sınırda Ruslara ait casus üssü ele geçirildi
Sınırda Ruslara ait casus üssü ele geçirildi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye-İsrail sınırındaki Golan tepelerinden birkaç kilometre uzaklıkta casusluk amacıyla kullanılan Rus üssü bulduklarını duyurdu.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye-İsrail sınırındaki Golan tepelerinden birkaç kilometre uzaklıkta casusluk amacıyla kullanılan Rus üssü bulduklarını duyurdu.
Suriye'deki Esad rejimine karşı mücadele eden ÖSO, Golan tepeleri yakınlarında Rus-Suriye müttefiki gizli bir haber toplama merkezi ele geçirdiklerini iddia ederken, üssün Suriyeli muhaliflerin hatta civardaki İsraillilerin iletişimini gizlice takip etmek amacıyla kullanıldığı belirtildi.


Amerikan haber portalı The Daily Beast'te yer alan haberde, ÖSO yetkilileri, ABD'li yetkililer ve bağımsız uzmanlar Suriye'nin İsrail sınırından sadece birkaç kilometre uzaklıktaki üste Rusların varlığına dair kanıtların olduğunu belirttiler. Bunun doğrulanması durumunda Rusların daha önce kabul etmediği Suriye'deki iç savaşa müdahil olduğu kanıtlanacak. Golan Tepeleri bitişiğinde bulunan üs, Şam'ın güneyinde bulunan Al Harah kenti yakınlarında hafta sonu boyunca devam eden çatışmalar sonucu ÖSO tarafından ele geçirdi.
Özgür Suriye Ordusu yetkilileri, tesisin içinden ve dışından çekilen görüntülerin var olduğu çok sayıda videoyu sosyal medyada paylaştı. Sosyal medyada paylaşılan görüntü ve fotoğraflarda Suriye istihbarat birimleri ile Rus gözetleme istihbarat birimi olan Osnaz GRU'yu temsil eden logolar ve işaretler görülüyor. Tesisi ziyaret eden asker ve istihbarat yetkililerinin yer aldığı liste ve fotoğrafları da bulan ÖSO, Rus personelinin üssü yönettiği fotoğrafları ve İsrail askeri birliklerinin yerleşmesini gösteren haritaları da yayınladı. İsrail haber kaynakları bu yılın başlarında, düzenlenecek olası İsrail hava saldırılarına karşı İran'ı uyarmak için Ürdün'ün geniş bir bölümünde, Irak'ın batısında ve İsrail'de Rusların gözetleme ve istihbarat toplama merkezlerini arttırdığını duyurmuştu.
ABD savunma yetkilileri yaptıkları açıklamada internette yayınlanan Rus sembollerinin bulunduğu fotoğrafların gerçek olduklarını söyledi. New York Üniversitesi'nde Rusların askeri ve istihbarat servisleri konusunda uzman Mark Galeotti, Osnaz'ın özel bir birim olduğunu, "Osnaz, Rusların bu bölgede olduklarının göstergesidir. Çünkü Suriye operasyon için kolay bir bölge değil. Bunlar radyo teknik istihbaratı yapan kişilerdir" dedi.
ÖSO sözcülerinden Firas Al Havrani de tesisin ele geçirilmeden önce Al Harah bölgesindeki operasyonları yöneten 15 kadar Rus personelinin görüldüğünü, personelin rejim kontrolü kaybetmeden önce bölgeyi terk ettiklerini bildirerek "Al Harah dağındaki Ruslar iki hafta önce uçakla rejim tarafından Şam'a götürüldüler" dedi.
İlk belirlemelere göre üsten gelen belgeler tesisteki Rus donanımıyla İsrail, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün izlendiği doğrultusunda.
(İHA)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.