DÜNYA Haber Girişi : 11 Eylül 2014 22:21

ŞİDDETLİ GÜNEŞ FIRTINASI

ŞİDDETLİ GÜNEŞ FIRTINASI
Güneşte meydana gelen patlamaların yarattığı şiddetli bir fırtınanın dünyaya doğru ilerlediği belirtildi. Dünyanın çok yakınından geçmesi ön görülen patlamanın, dünyadaki uydu haberleşme sistemlerini, radyo dalgalarını ve manyetik alanları etkilemesi bekl

Güneşte meydana gelen patlamaların yarattığı şiddetli bir fırtınanın dünyaya doğru ilerlediği belirtildi. Dünyanın çok yakınından geçmesi ön görülen patlamanın, dünyadaki uydu haberleşme sistemlerini, radyo dalgalarını ve manyetik alanları etkilemesi bekleniyor.

Yüksek enerji ve manyetik alan taşıyan plazmanın, önümüzdeki birkaç gün içinde atmosferdeki manyetik alanı bozabileceği bildirildi. Colorado' daki Uzay ve Hava Tahmin Merkezi'ndeki (NOAA) yetkililer kuvvetli güneş patlamasının etkilerine karşı uyarı yaptı. Uyarıda Güneş'in tam ortasında meydana gelen bu patlamanın 'potansiyel olarak' dünyada güçlü etki yapmasının beklediği belirtildi.

ABD'de 10 Eylül 18.15'te gözlemlenen patlamanın, önümüzdeki 2 gün içerisinde dünyadaki GPS uydu, haberleşme ve radyo sistemlerini etkilemesi bekleniyor. Uzay ve Hava Tahmin Merkezi yetkilisi Tom Berger konuyla ilgili, şöyle dedi:

"Bu patlamanın uydu ve radyo istasyonlarında büyük etkiler yaratmasını beklemiyoruz. Bu seferki patlama korkutucu olan değil."

Berger, dünya'nın kuzeyinde yaşayan insanların, bu patlamanın etkilerini Kuzey ışıklarının benzeri olarak görebileceklerini söyledi. Saatte 2.5 milyon mil hızla dünyaya ilerleyen patlamanın, cuma günü erken saatlerde etkisini göstermesi bekleniyor. Ağustos ayından bu yana, son dönemde Güneş'te çok sık ve orta büyüklükte patlamalar yaşanıyor. En son 24 ve 26 Ağustos'ta yaşanan bu ve benzeri patlamaların doğrudan insanlara zarar vermeyeceği ve fırtınanın zararlı etkilerin atmosferin içine girdiklerinde yok olduğu biliniyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.