TÜRKİYE Haber Girişi : 13 Aralık 2017 21:30

SEYHAN BELEDİYESİ BORÇLARI ÖDEYİP BORÇLANMADAN YATIRIMLAR YAPIYOR

SEYHAN BELEDİYESİ BORÇLARI ÖDEYİP BORÇLANMADAN YATIRIMLAR YAPIYOR
Seyhan Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Zeydan Karalar, belediyenin 48 milyon lira olan borçlarını sıfırlayarak, borçlanmadan büyük yatırımlara imza atıyor.
ÖMÜR MELTEM AYDIN/SEYHAN
Göreve geldikten sonra birçok projeyi hayata geçiren Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bu projelerin tamamını borçlanmadan belediyenin öz kaynakları ile yaptı. Göreve geldiği gün var olan belediyenin 48 milyon 700 bin lira borcunu da ödeyen Başkan Zeydan Karalar, halkçı tutumuyla ilçede "Halkın Başkanı" olarak anılıyor?

TÜRKİYE'NİN HALK KARTI, SEYHAN KART OLDU

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun en önemli projelerinden olan ve CHP iktidarında hayata geçirileceği vaat edilen "Halk Kart" projesi Türkiye'de ilk kez Seyhan Belediyesi tarafından uygulandı ve ihtiyaç sahibi 1500 aileye "Seyhan Kart" dağıtıldı. Sosyal yardım kartı olan "Seyhan Kart" geliri 600 liranın altında olan ailelere verildi. Bu ailelerin gelirleri 600 liraya tamamlandı. Yani hiç geliri olmayan bir aileye her ay 600 lira, 200 lira geliri olana ise 400 lira para yüklendi. Belirlenen ailelerin karlarına her ayın 15. de paralar yüklenirken aileler bu kartlarla anlaşmalı firmalardan gıda, giyim ve temizlik malzemesi alıyor. Bu şekilde ihtiyaç sahibi vatandaş kendisine verileni değil ihtiyacını almış oluyor. İlk önce sosyal yardım kartı olarak bilinen kart yapılan yeniliklerle indirim ve avantaj kartı özelliğine de sahip oldu. Böylelikle bu kartı alan vatandaşlar anlaşmalı firmalardan yapılacak indirimlerden ve avantajlardan faydalanacağı gibi bu kartı kullanarak dar gelirli ailelerin bütçelerine katkı koyacak. 200 bin kişinin alması planlanan kart anlaşmalı firmalardan yapılan alışverişlerde indirim ve belli avantajlar sağlayacak. İndirim ve avantajlardan yararlanacak vatandaşlar aynı zamanda herhangi bir ücret ödemeden dar gelirli ailelere dağıtılan Seyhan Kart'tan daha fazla ailenin faydalanmasını sağlayacak. Seyhan Kart'ı kullananlar şu anda 1500 ailenin faydalandığı sosyal yardımlardan 5 bin ailenin faydalanmasını sağlayacak. Vatandaş harcarken kazanacak, kazanırken yardım edecek.

KENT MEYDANI ADANA'NIN KALBİ OLACAK

Şimdiye kadar hiçbir yerel yönetimin yapmaya cesaret edemediği Adana Kent Meydanı, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın göreve seçilmesi ile birlikte startını verdi. 40 bin metrekare alan üzerine kurulacak meydanın kamulaştırma işleminin yüzde 92'si tamamlandı. Alanda bulunan 2 yüz 83 binanın 197'si arazi olarak bakıldığında da yüzde 80'i yine belediye imkânları ile kamulaştırılarak yıkıldı. Şu ana kadar kamulaştırma bedellerinin tamamı belediyenin kendi öz kaynakları ile ödendi. Ve bugüne kadar ödenen kamulaştırma bedeli 66 milyon lira? Bu meydan Adana'nın kimliğin yansıtacak ve bu meydanla anılacak. Meydanın yapılacağı alanda şu anda hiçbir sosyal donatı alanı yok! 15 metre genişliğinde 255 metre uzunluğunda yeni bir cadde yapılıyor. Ve yine yanından geçen Obalar Caddesi ve Saydam Caddesi'ni genişletiliyor. Meydanın toplam alanı 24 bin 725 metrekare, konaklama mekânları 4 bin 330 metrekare yine meydan içerisinde kültür-sanat ve eğlence merkezlerinin toplam inşaat alını 17 bin 190 metrekare? Meydanın altı yani bodrumunda 600 araçlık bir otopark olacak. İçerisinde kültür merkezi(800 ve 600 kişi kapasiteli 2 adet tiyatro salonu), sanat merkezi, sergi alanı, müze ve 2 adet öğrenci yurdu olacak. Yani bura Adana'nın merkezi olacak. Tüm dünyada şehirler meydanları ile anılır Adana'da artık bu meydanla anılacak.

HİZMET MAHALLEDE BAŞLIYOR

800 bin nüfusu olan Seyhan ilçesi birçok ilden ve birkaç büyükşehirden daha fazla nüfusa sahip. Böyle bir ilçede Başkan Zeydan Karalar, önemli hizmetleri hayata geçirdi. Bunlardan biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılışını gerçekleştirdiği mahalle merkezi. İçerisinde muhtarlık, gençlik merkezi, eğitim merkezi, aş evi ve düğün salonuna varana kadar mahallenin tüm ihtiyaçlarını karşılayan yapılar. Oldukça modern bir yer içerisinde aşevi de var. Barbaros ve Bey mahallerini kapsayan alanda 1 adet yapıldı. Yakın zamanda 3 tane daha temeli atılacak.

MODERN KREŞLER AÇTI

Kadınların istihdama katılmasını ve kamusal alanda daha çok yer almasını arzu ettiklerini her fırsatta dile getiren Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye'nin en modern kreşlerini yapıyor. Şu anda 2 kreşin açılışı yapılarak faaliyete geçti. 3 adet daha yapmak için çalışmalar devam ediyor.

ENERJİNİN VERİMLİ KULLANIMI

Bugün dünya ülkelerinin savaşa girmesinin ve yaşanan karışıklığın tek nedeni enerji. Hem temiz enerji hem de Adana'da bolca var. Durum böyle olunca Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ilçede belediye tarafından yaptırılan binaların üzerlerini güneş enerji panelleri ile kaplayarak. Doğa dostu enerji kullanmaya başladı. Yapılan taziye evi ve muhtarlık binalarının tamamına güneş enerji panelleri kuruldu. Hatta Adana'da bir sokağın aydınlatması da güneş enerjisi panelleri ile yapılıyor. Yeşiloba Mahallesi'ne yapılan taziye evinin çatısını tamamen güneş panelleri ile kapatılırken yeni yapılacak kapalı semt pazarı da aynı şekilde güneş panelleri ile kaplanacak ve buradan elde edilecek enerji başka alanlarda kullanacak.

"SPORUN VE SPORCUNUN DOSTU BAŞKAN"

Spora yaptığı yatırımlarla "Sporun ve Sporcunun Dostu Başkan" olarak anılan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın bu alanda yaptığı hizmetler takdir topluyor. "Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır" diyen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, her yıl düzenlediği yaz spor okullarına on binlerce çocuk ve genç katılıyor. Uzaman hocalar gözetiminde spor yapan gençler sağlıklı ve bilinçli bireyler olarak büyüyor. Seyhan'da 4 yıldır düzenlenen yaz spor okullarında toplam 185 bin genç ve çocuğa spor eğitimi verildi. Adana'da serinlemek isteyen çocuklar şehir merkezinden geçen sulama kanallarında serinlemek ister ama bu serinleme isteği istenmeyen vakalara neden olur. Adanalı çocukları sulama kanallarından uzaklaştırmak isteyen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, gençlerin aynı zamanda yüzme öğrenmeleri için portatif yüzme havuzlarını hayata geçirdi. Her yıl 20 bin, 3 yılda 60 bin çocuk uzaman öğretmenlerden yüzme dersi aldı. Ve görüldü ki Seyhan'da boğulma vakaları yok denecek kadar azaldı. 

SPOR TESİSİ YATIRIMLARI

Gençlere spor yaptırmak için modern spor tesislerinin de şart olduğu gerçeği ile hareket eden Başkan Zeydan Karalar, göreve geldikten sonra 7 adet spor tesisi açtı. Şu anda da 3 tesisin ihalesi tamamlandı, inşaatına başlanacak. Her yaştaki Seyhanlıya yaşadığı yerde spor yaptırmak için mahallere bu tesisleri yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirten Başkan Zeydan Karalar'ın yaptırdığı Şakirpaşa spor kompleksinin açılışını Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. 3 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 9 bin 500 metrekare üzerine inşa edilen spor kompleksinde 10 ayrı branşta sporcu aynı anda antrenman ve müsabaka yapabiliyor.
BORÇLU İLÇEDEN YATIRIM YAPAN İLÇEYE

Bu kadar fazla hizmet elbette fazla bütçe gerektirir. Bununla ilgili Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın açıklaması şöyle; "Seyhan ilçesi öyle çok geliri olan bir ilçe değil. Göreve geldiğimizde 48,7 milyon lira borç ile belediye yönetimini devraldık. İyi bir mali politika izledik. Gereksiz harcamaların önüne geçtik. Paramızı sadece hizmete ayırdık. Sadece kamulaştırma için harcadığımız para 120 milyon lira?.. Biz emekten yanayız dolayısıyla emekçiden yanayız göreve geldiğimizde taşeron işçilerimiz 950 lira maaş ile çalışıyordu. Bugün Seyhan Belediyesi'nde asgari ücret 1800 lira yani işçilik maliyetimizde arttı. Yine her bayramda taşeron işçilerimize 400 lira bayram ikramiyesi verdik ve vermeye devam edeceğiz. Benim işçi kardeşlerim çalışıyor ve çalıştıkça her şeyin en iyisine layık. Biz bu kadar hizmeti yaptık. Eskisine oranla daha fazla yatırım yaptık. Her göreve belediye arsa satar biz göreve geldikten sonra tam 531 bin 555 metrekare arsayı satın aldık. Çoğu belediyede 1 tane bile yoktur ama biz 2. asfalt üretim tesisini açtık. Bu asfalt plentinin bize maliyeti 10 milyon lira Eskiye oranla 5 kat fazla asfalt döküp yol yaptık. Eski yıpranmış sürekli arıza veren araçlarımızın yerine yeni ve modern araçlar alarak makine barkımızı yeniledik. Biz borcumuz var diye mazeret üretmedik. Hem borcu ödedik hem de hizmet yaptık. Tam 230 milyon lira yatırım yaptık. Gelirimizi 173 milyon liradan 300 milyon liraya çıkardık. Bugün Seyhan Belediyesi'nin tek kuruş borcu yoktur ama ortaya konulan birçok hizmet vardır. Demek ki iyi yönetir iseniz hizmet yapılabiliyormuş" 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.