DÜNYA Haber Girişi : 27 Eylül 2014 10:40

Plajda Tarih Var.!Uygarlığın ayak izleri bulundu

Plajda Tarih Var.!Uygarlığın ayak izleri bulundu
Uygarlığın ayak izleri bulundu İngiltere'nin doğu kıyılarında bir plajda araştırma yapan uzmanlar, Afrika kıtası dışında dünyanın en eski insan ayak izlerini buldu.

İngiltere'nin doğusundaki Norfolk'ta bir plajda bulunan ayak izlerinin binlerce yıl önce yaşamış bir grup insana ait olduğu sanılıyor. Bu izler, İngiltere'de daha önce bulunan ayak izlerinden 500 bin yıl daha eski olabilir.


 
Ayak izlerinden birinin üç boyutlu görüntüleri ve modeli kısa süre önce Londra'daki British Museum'da düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.
 
Müzenin arkeologlarından Nick Ashton, geçen Mayıs ayında ayak izlerinin tarih öncesi insanlara ait olduğunu farkettiği anı şöyle anlatıyor:
 
"Ayak izlerinin havadan çekilen görüntüleri elektronik postayla bana gönderilmişti. Dosyayı hemen açtım. Görüntülerin insan ayak izine ait olduğundan hiç şüphe yoktu. Bu olağanüstü bir keşifti."
 
Ashton, bu keşfin Avrupa'daki insanlık tarihine ilişkin anlayışı değiştireceği görüşünde. Liverpool'daki John Moores Üniversitesi'nden araştırmacı Isabelle de Groote, ayak izlerini inceleyen uzmanlardan:
 
"Ayak izlerinin boyutları bazılarının çocuklara, bazılarınınsa yetişkinlere ait olduğunu gösteriyor. Yetişkinlerden birinin erkek olma ihtimali var."
 
İlk insanların Avrupa'nın kuzeyinde hüküm süren soğuk iklimde nasıl hayatta kaldıkları bilinmiyor.
 
Uzmanlar, İngiltere'nin bir milyon yıl önce Avrupa kıtasıyla birleşik olduğunu, ayak izleri bulunan insanlarınsa daha sıcak iklimlerde yaşayan atalarıyla akrabalık ilişkisi olduğunu kaydediyor.
 
Uzmanlar, insan fosilleri bulmak amacıyla Norfolk sahillerinde incelemeler yapmayı sürdürüyor.
 
(VOA)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.