SAĞLIK Haber Girişi : 28 Kasım 2020 17:14

Pekmezin faydaları nelerdir? Üzüm, dut ve andız pekmezinin faydaları

Pekmezin faydaları nelerdir? Üzüm, dut ve andız pekmezinin faydaları
İştah açıcı özelliği bulunan pekmez, kan yapıcı özelliklere sahiptir. Pekmez kullanımının düzenli olarak yapılması, bağışıklık sisteminin daha güçlü hale gelmesini sağlar. İşte pekmez çeşitleri, faydaları ve tüketimi konusundaki ayrıntılar.

Uzmanlar tarafından kullanımı önerilen pekmez, birçok faydasıyla biliniyor. Pekmez kullanımında yararlanılan faydalar, yorgunluk giderici, stres yok edici etkilerdir.

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

- Pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özellikleri sayesinde anemi rahatsızlığıyla mücadele etme özelliği bulunur.

- Adet sonrasında meydana gelen krampların azalmasına fayda sağlar. Bu açıdan tüketilmesi önerilir.

- Pekmez, doğal ağrı kesicidir. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelmiş ağrılar için pekmez tüketilebilir.

- Kemik gelişimini sağlar. Kemiklerin sağlıklı hale gelmesinde yardımcıdır. Kemik erimesine karşı önleyici etkileri olduğu söylenir.

- Cinsel gücü artırıcıdır. Erkekler başta olmak üzere kadınlarda da cinsel isteğin artmasına yarar sağlayıcıdır.

Üzüm Pekmezinin Faydaları

- İştah açıcı etkileri bulunur. İştah sorunuyla karşı karşıya kalanlar, üzüm pekmezini tüketebilirler.

- Kan yapıcı özelliği bulunur. Vücudun daha dinç hale gelmesine yardım eder.

- Hamilelik döneminde kullanımı, bebeğin gelişimine katkı sağlar. Uzmanlara danışılarak, hamilelik döneminde tüketilebilir.

- Mide, bağırsak ve böbreklerin güçlü hale gelmesini sağlar. Burada meydana gelebilecek rahatsızlıkları önleyici etkileri bulunur.

- Damarların sertleşmesini önler. Yüksek tansiyonun önüne geçer. Kalp sağlığı için etkilidir.

- Kan dolaşımının daha rahat şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

- Sindirimi kolaylaştırır.

Dut Pekmezinin Faydaları

- Özellikle kan oranı düşük olan hastalarda dut pekmezi tüketimi önerilir. Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.

- Ülser rahatsızlığının tedavisinde kullanılabilir.

- Bronşit ve astım rahatsızlığı olan hastalarda rahatlama sağlar. Nefes alışverişlerinde güçlü etkisi bulunur.

- Çocukların sağlıklı şekilde büyümesine yardımcı olur. Kemik gelişimini destekler. Çocuklarda zeka gelişimine katkı sağlar.

- Ağızda ve boğazda oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Çocukluktan kullanıldığı zaman bu tür hastalıklara daha az rastlandığı uzmanlar tarafından belirtilir.

- Sporcuların enerji takviyesidir. Doğal olarak enerji verir.

Andız Pekmezinin Faydaları

- Mide bulantısı tedavilerinde etkili olarak kullanılır.

- Egzamaya karşı önemli bir besindir.

- Sürekli öksürüğün önüne geçer. Solunum yollarını rahatlatıcı etkileri bulunur.

- Karaciğer ve akciğerin düzenli çalışmasına destek verir. Bu bölgelerde hastalıklar meydana gelmesini önler.

- Enerji verici özellikleri bulunur. Diğer pekmez türleriyle aynı oranda enerji verici özelliklere sahiptir.

- Uyku bozukluklarının önüne geçer. Rahatlama sağlar.

- Mide enfeksiyonlarına iyi gelir.

- Böbreklerin aktif çalışmasını destekler.

Pekmez Kilo Aldırır mı?

Pekmezlerin büyük bölümü, iştah açıcı özelliklere sahiptir. Kilo almak isteyenler, pekmezi sabah aç karnına veya tok karnına tüketebilirler. Zayıflık sorunu olan kişiler için pekmezin kilo aldırdığını söylemek mümkündür. Pekmez, zayıflatıcı etkilere sahip değildir. Yoğurtla birlikte tüketildiği zaman, sindirimin sorunlar yaşamasını engeller. İshal veya kabızlık problemlerini ortadan kaldırır.



Hastalıklara karşı vücut direncini arttıran pekmez, özellikle kış aylarında sabahları aç karnına tüketilmektedir. Pekmez, genellikle çabucak bozulan meyvelerin daha uzun vadede tüketilebilmesi ve daha sağlıklı hale gelmesi için başvurulan bir yöntemdir. Meyvelerin doğal şekerleriyle üretilen pekmezler vücudun şeker ihtiyacını da karşılamaktadır. Geleneksel Türk mutfağını vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak ve hala oldukça yaygın şekilde tüketilmektedir. Hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırmak için ilaçlardan önce başvurulan pekmezlerin her biri farklı hastalıklara şifa olmaktadır. Vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını fazlasıyla karşıladığı için özellikle hamilelerin bol bol tüketmesi tavsiye edilmektedir. 

 

PEKMEZİN FAYDALARI

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren pekmez, özellikle kış aylarında soğuk havaya karşı vücut direnci arttırdığı için grip ve nezle gibi soğuk algınlıktan kaynaklı solunum yolu hastalıklarının tedavi edilmesinde sıkça kullanılmaktadır.  Zengin besin değerlerine sahip olan pekmezler özellikle gelişme çağındaki çocuklara ve normal bireylerden daha çok vitamin ve mineral ihtiyacı olan hamilelere bol bol yedirilmesi gerekmektedir. Pekmez, genel olarak çok sağlıklı besin olsa da her bir pekmez çeşidi farklı hastalıklara şifa olduğu uzmanlar tarafından nakledilmektedir. 
1- Dut Pekmezi: Kan değerlerini yükselten dut pekmezi, özellikle hamilelerin demir ihtiyacını karşıması için bol bol tüketmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda antioksidan kaynağı olan dut pekmezi vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kemik gelişimini destekleyerek gelişme çağındaki çocukların iskelet yapısını desteklemektedir. Bunun yanında menopoz dönemindeki kadınlarda sıkça görülen kemik erimelerine karşı da dut pekmezi tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde başvurulur ve şiddetli öksürüğün geçmesini sağlamaktadır. 
Dut pekmezinin faydaları ve besin değerleri nelerdir? Dut pekmezi öksürüğü geçirir mi?
2- Üzüm Pekmezi: Zengin besin değerlerine sahip olan üzüm pekmezi, özellikle şiddetli öksürüğün tedavi edilmesinde tüketilmektedir. Soğuk algınlığa karşı vücut direncini yükselterek hastalıklardan korumaktadır. Sporcuların kas yapısının güçlenmesine yardımcı olur ve gelişme çağındaki çocukların iskelet sistemini güçlendirmektedir. Anemi hastalığına iyi gelerek kan değerlerini yükseltmektedir. Antioksidan kaynağı olması sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak iç organların sağlığını korumaktadır. 
Üzüm pekmezinin faydaları nelerdir? Üzüm pekmezi hangi hastalıklara iyi gelir?
3- Andız Pekmezi: Kan dolaşımını hızlandırarak kalp ve damar sağlığını koruyan andız pekmezi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Vücuttaki iltihap ve toksinlerin atılmasını sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Romatizmaya iyi gelmesinin yanında kemik gelişimine de katkısı bulunmaktadır. Özellikle sık sık hastalanan, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 
Andız pekmezi faydaları nelerdir? Andız pekmezi hangi hastalıklara iyi gelir?
4- Keçiboynuzu Pekmezi: Akciğer sağlığını koruyan keçiboynuzu pekmezi, solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttır. Şiddetli öksürüğün tedavi edilmesinde etkili olan keçiboynuzu pekmezi, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını korumaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. 
Tahin ve pekmezin faydaları nelerdir? Tahin ve pekmez nasıl tüketilir?
5- Hurma Pekmezi: Demir minerali kaynağı olan hurma pekmezi, özellikle kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Üst solunum yolları tedavisinde oldukça faydalı olduğu ve şiddetli öksürüğü kısa sürede dindirdiği aktarılmaktadır. Hurma pekmezi, güçlü bir balgam sökücü olduğundan boğaz ağrıları ve iltihabına karşı bol bol tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Antioksidan kaynağı olan hurma pekmezi, vücut direncinin artması için sabahları aç karnına tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 
HAMİLELİKTE PEKMEZ YEMENİN FAYDALARI
Hamile kadınlar diğer bireylere göre günlük vitamin ve minerale ihtiyacı daha fazladır. Zengin besin değerlerine sahip olan pekmez çeşitleri, hamilelik boyunca tüketilmesi tavsiye edilir. Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine oldukça faydalı olan pekmezler, annenin ihtiyaç duyduğu günlük besin değerleri büyük oranda karşılamaktadır. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek için anne adaylarının doktorlarına danışarak pekmez tüketmeleri beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.