DÜNYA Haber Girişi : 05 Kasım 2014 23:54

OBAMA'YA KÖTÜ HABER

OBAMA'YA KÖTÜ HABER
ABD'de önceki gün düzenlenen ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Senato'nun yönetimini ele almaları Başkan Barack Obama için kötü, Türkiye içinse iyi haber anlamına geliyor. Cumhuriyetçiler dış politikada Türkiye'ye yakın.


40 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı seçimlerde Cumhuriyetçi Parti Senato için gereken 7 esktra koltuğu kazanmayı başararak Kongre'nin her iki kanadında da idareyi ele aldı. Böylelikle yasa çıkaramaz hale gelen Obama'nın 2016 yılındaki seçimlere kadar iç politikada hareket kabiliyetinin oldukça azaldığı belirtiliyor. Cumhuriyetçilerin zaferi ise ABD'nin en yakın müttefiklerinden Türkiye için iyi haber anlamına geliyor. Görüşlerini aldığımız uzmanlara göre başta Suriye meselesi ve Ermeni sorunu olmak üzere dış politika alanında Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçilerin önümüzdeki 2 yıl boyunca Türkiye ile uyumlu çalışmaları oldukça muhtemel. SETA DC Araştırmalar Direktörü Dr. Kadir Üstün, seçim sonucunda ABD'nin Suriye politikasında bazı değişiklikler olabileceğini tahmin ediyor. Üstün, "Suriye konusunda John McCain gibi senatörlerin etkisi artacaktır. Daha çok şahin bilinen bu siyasetçiler Suriye'de Esad'ın hedef alınması, güvenli ve uçuşa yasak bölge oluşturulması ve Özgür Suriye Ordusu'nun eğitilip donatılması gibi konularda Türkiye'yle benzer düşünüyorlar. Ayrıca mevcut hava saldırılarının sahada Amerikan askeri olmadan etkisiz kalacağını da savunuyorlar. Senato ele geçirmeleri halinde Suriye konusunda Obama'ya bu konularda baskı yapıp başkanın Amerika'nın Suriye'de daha fazla angaje olmasını sağlayabilirler." diyor. TÜSİAD Washington Temsilcisi Barış Ornarlı ise seçimler sonucunda en büyük değişikliğin Türkiye karşıtı Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Robert Menendez'in koltuğunu kaybetmesi olduğunu söylüyor. Ornarlı'ya göre Menendez'in uzaklaşmasıyla iki ülke arasındaki tasarı krizlerinde bir azalma görülebilir.

ERMENİLER ETKİSİZ KALABİLİR

2015'te 100. yılı anılacak olan 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili olarak Kongre'de Ermeni lobisi tarafından başlatılacak bir girişimin de akamete uğraması ihtimali bu seçimle birlikte oldukça arttı. Dr. Üstün, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'in Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında "ben bu görevde olduğum sürece bu tasarı gelemez" diyerek önemli bir söz verdiğini hatırlatıyor. Ornarlı da bu görüşe katılıyor ve Boehner'in Türk ? Amerikan ilişkilerine önem veren bir siyasetçi profili çizdiğini söylüyor.

Ragıp SOYLU / WASHINGTON

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.