NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 14 Nisan 2015 19:24

Norveç'te çocuklarına el konulan gurbetçi aileler çare arıyor

Norveç'te çocuklarına el konulan gurbetçi aileler çare arıyor
Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerimizin çocuklarına yıllardır türlü bahanelerle devlet tarafından el konularak Hristiyan ailelere verilmesi uygulamasının en sarsıcı örnekleri son zamanlarda Norveç'te yaşanıyor.
03 Mart 2015 tarihinde Halil Kiriş'in çocuklarının alınması ile kamuoyuna yansıyan çocuk alınması olayları her geçen gün yenilerinin eklenmesi ve yıllardır mahkemeleri kazanmalarına ragmen çocuklarını göremeyen anne babalar var.
Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerimizin çocuklarına yıllardır türlü bahanelerle devlet tarafından el konularak Hristiyan ailelere verilmesi uygulamasının en sarsıcı örnekleri son zamanlarda Norveç'te yaşanıyor. Çok sayıda gurbetçi ailenin çocukları, türlü bahanelerle ailelerinden koparılarak Hristiyan koruyucu ailelere veriliyor. Devlet, annesinin balkonda sigara içmesinden, çocuğun aşırı kilolu olmasına kadar akla gelen her bahaneyle çocuklara el koyabiliyor.


ANNESİ BALKONDA SİGARA İÇTİ DİYE ÇOCUĞU AİLESİNDEN ALDILAR
Şaban K.'nın Muhammed isimli oğlu 7 aylıkken, annesinin balkonda sigara içmesi gerekçe gösterilerek ailesinden alınmış. Muhammed, 9 yılda 5 aile değiştirmiş. Kerem Ö. isimli gurbetçinin 15 yaşındaki oğlu Hogir hiperaktif diye ailenin elinden alınmış. Hogir'in verildiği aileler iki kez değiştirilmiş. Başka bir baba ise 10 yıldır çocuğunu göremiyor. Birçok ailenin devletin ellerinden almasından korkarak çocuklarını alıp ülkelerine gittikleri belirtiliyor.
 

GURBETÇİLER SAHTE EVLİLİK GEREKÇESİYLE SINIR DIŞI EDİLİYOR
Norveç'te yaşayan gurbetçilerimizin en büyük sorunlarından birinin de 15-20 yıl önce evlilik yoluyla bu ülkeye gelip yerleşen ailelerin sahte evlilik suçlamasıyla sınırdışı edilmesi olduğu belirtiliyor. 2 bin civarında Türk vatandaşının bu sebeple halen mahkemelerde süründüğü biliniyor. 

AŞIRI KİLODAN, HİPERAKTİVİTEYE, ŞİDDETE KADAR BAHANE BOL
Norveç'te yaşayan ve gurbetçi derneklerinin koordinatör seçtikleri gazeteci Muharrem Seren'in verdiği bilgilere göre, Oslo Radyo Interfm'de çocukları alınan ailelerle yapılan programlardan sonra çok sayıda ailenin başına benzer felaketlerin geldiği anlaşıldı. E.Ö isimli bayan gurbetçinin 12 yaşındaki kızının fazla kilosu bahane edilerek, D.isimli 3 yaşındaki oğlu da hiperaktif olduğu gerekçesiyle Norveç Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından kendisinden alındı. E.Ö'nün, kurum tarafından toplantıya çağrılarak, kendisi toplantıdayken çocuklarının evinden gizlice alındığı belirtiliyor.

ANNESİ BALKONDA SİGARA İÇTİ DİYE ALDIKLARI ÇOCUK MAHVOLDU!
Şaban K.'nın Muhammed isimli oğlu 7 aylıkken, annesinin balkonda sigara içmesi gerekçe gösterilerek ailesinden alınmış. Muhammed, 9 yılda 5 aile değiştirmiş. Kerem Ö. isimli gurbetçinin 15 yaşındaki oğlu Hogir hiperaktif diye ailenin elinden alınmış. Hogir'in verildiği aileler iki kez değiştirilmiş. Yine Afganistan asıllı Roya isimli bayanın 8 ve 2 yaşında çocukları alınmış. Başka bir baba ise 10 yıldır çocuğunu göremiyor. Birçok ailenin ise devletin ellerinden almasından korkarak çocuklarını alıp ülkelerine gittikleri belirtiliyor.

MÜSLÜMAN ÇOCUKLARINI GAY, LEZBİYEN AİLELERE VERİYORLAR
Devletin gurbetçi çocuklarına el koyması uygulamasının en ağır ve yaralayıcı yanının ise, çocukların verildiği ailelerin Hristiyan aileler olması, bazı çocukların gay hatta lezbiyen ailelere verilmesi olduğu belirtiyor.Aslında müslüman çocukların müslüman ailelere verilmesi gerekmektedir.

MÜSLÜMAN BAKICI AİLE NEREDEYSE HİÇ YOK.!
Norveç'in Çocuk Esirgeme Kurumu niteliğindeki Norsk Barnevern'in ailelerinden kopardığı çocuklara, gerek kurumun yurtlarında, gerekse verildikleri Hristiyan koruyucu ailelerde kötü muamele yapıldığı, zaman zaman şiddete uğradıkları kaydediliyor. En sık başvurulan şiddet yöntemleri, çocukları kollarından tutup tartaklamak, iteklemek, bağırarak hakaret etmek olarak aktarılıyor. Gizlice ailelerine mektup yazabilen bazı çocuklar, kardeşleri ile bile konuşmaları yasak.Zaman zaman yemek yemek istemediklerini, böyle yaptıklarında ise oradaki büyüklerin hakaretlerine maruz kaldıklarını ve odalarına hapsedildiklerini bildiriyorlar. Müslüman bakıcı ailelerin kurslara gitmelerini ve bakıcı aile statüsü kazanmalarını teşvik edilmesi gerekiyor.

BİNLERCE GURBETÇİ SAHTE EVLİLİK GEREKÇESİYLE SINIR DIŞI EDİLİYOR
 Norveç'te yaşayan gurbetçilerimizin en büyük sorunlarından birinin de 15-20 yıl önce evlilik yoluyla bu ülkeye gelip yerleşen ailelerin sahte evlilik suçlamasıyla ailece sınırdışı edilmesi uygulaması olduğuna dikkat çekiyor.  2 bin civarında Türk vatandaşının bu sebeple halen mahkemelerde süründüğünü belirtiyor. Bunlardan biri olan Fehmi Buga da oğluyla birlikte sınırdışı edilmek üzere ve bu çocuğun suçu ne burada? Baba Fehmi buga'nın sucu ne?
GURBETÇİLER SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BİRARAYA GELDİ
Gurbetçi ailelerin ve çocuklarının başına gelen olayların sayısının artmasıyla, Norveç'te yaşayan vatandaşlarımızın, dernekler, hukukçular, politikacılar ve gazetecilerden oluşan komiteler oluşturarak kendisini de koordinatör seçtiklerini belirten gazeteci Muharrem Seren, kurulan komitelerin yoğun bir şekilde çalışmaya başladığını söyledi.

İLK MÜCADELE HUKUK ALANINDA VERİLECEK Sorun yaşayan ailelere avukat bularak önce hukuk çerçevesinde mücadele başlattıklarını kaydeden Seren, ilk olarak aileleri bilgilendirmek için seminer hazırlıklarına hız verdiklerini anlattı. Konuyla ilgili uzmanlara konferans verdirmeyi hedeflediklerini belirten Muharrem Seren, en önemli hedeflerinin, bu ülkede yaşayan vatandaşlarımızı devletin uygulamaları ve hukuki konularda bilgilendirmek olduğunu dile getirdi.

GURBETÇİ STK'LARI SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BİRARAYA GELDİ
Norveç'te gurbetçilerimizin kurduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları, bu büyük sorunu çözmek için bir araya gelerek kolları sıvadı. Koordinatör Muharrem Seren, bu yöndeki çalışmalara, UETD Norveç Şube Başkanı Bülent Yıldırım, Bediüzzaman Derneği Başkanı Mehmet Salman, Kadıoğlu Derneği Başkanı Savaş Yıldırım, Oslo Tyrkisk İslamsk Unydomsforening Başkanı Murat Deler, Radio interfm redaktörü Doğan Gürsel, gazeteci Ayhan Ülker, ISMG Bölge Başkanı Mehmet Temel, Tyrkisk Bam Og Ung Arg Başkanı Ali Ünsal, UETD Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Sever, UETD Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Tutkun, Başkan Yardımcısı Serap Yıldırım, Eski Türk Dernekleri Federasyonu başkanları Yılmaz Çavuş ve Mithat Doğan, Avukat Özkan Alkan,Venstre partisi milletvekili adayı politikacı Dr. M. Naci Akkök gibi önde gelen isimlerin öncülük ettiğini bildirdi.

Aileleri dinlediğimizde şunları dile getiriyorlar;Barnavern ailelerle çocukların buluşmalarında anne babaya çocuğa dokunmanız yasak,çocuğu öpmeniz yasak diyorlarmış.Ancak anne baba ziyareti bittiğinde çocuklara bakın anne babanız sizi sevmiyor,size sarılmıyor,öpmüyor diyerek çocukları anne ve babadan sogutuyorlar.
Göçmen ailelerde sonuç olarak eğitim eksiğide öne çıkıyor.Avukat Özkan ALKAN şöyle diyor;mesela çocuklarımıza kızdığımızda ''Gebertirim' seni deriz ya,bu bu ülkede tehdit ve direk hapis cezasına maruz kalma durumu sözkonusu olabiliyor.Çocuklarınıza bu türden cümleler kurmakla direk tehdit suçunu işlemiş oluyorsunuz.
Çocukları alınan ailelere oslo'da Avukat Özkan ALKAN ücretsiz danışma hizmeti vermektedir.Tel:97503634 mail: [email protected]
Norvec Göçmenler Dayanışma Komiteleri
https://www.facebook.com/groups/norvecturkish/836217696450490/?notif_t=like
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Mehmet Sonmez 14 Nisan 2015 00:00

    Ayrica bir cok anne-baba, cocuklarini yetistirirken, Norvec`te siddetli sekilde yasak olan dayak cezasi uygulanmaktadir. Bunu da affetmiyorlar. Anne-babalara bundan vazgecip, cocuklarin psikolojik olarak yaralamayan baska cezalar uygulamalari konusunda kurs bile oneriyorlar, ancak bir cogu bunu redddiyor.